Inbouw en installatieonderdelen van Villeroy & Boch

Vind het passende product van Villeroy & Boch voor uw droombadkamer

Mengkraan Subway ImperialDreams

Hebt u zich ooit afgevraagd hoe een douchekraan in elkaar zit en functioneert? Weet u het verschil tussen een hendelkraan, een draaiknopmengkraan en een mengkraan met thermostaat? We leggen de verschillen uit.

Hoe werken mengkranen eigenlijk?

Mengkranen zijn over het algemeen technische apparaten waarin kleppen worden gebruikt om vloeistoffen te mengen. Dit klinkt misschien ingewikkeld. Mengkranen worden meerdere keren per dag gebruikt in de badkamer: bij de wastafel, in bad en onder de douche.

Een douchekraan, het bad of de wastafel is ontworpen om warm en koud water te doseren zodat het op de gewenste temperatuur is. Ze bepalen dus of het water er koud, warm of heet uit stroomt. U kunt de mengkraan ook gebruiken om de hoeveelheid water die uit de kraan of douchekop stroomt of de sterkte van de waterstraal aan te passen.

Mengkraan wastafel Collaro
Mengkranen van Villeroy & Boch

Welke soorten mengkranen zijn er?

Mengkranen zijn verkrijgbaar in verschillende designs. De zogenaamde hendelmengkraan is de meest voorkomende vorm. Met deze kraan kunt u de watertemperatuur en -hoeveelheid met één hand instellen met een hendel.

Er zijn ook draaiknopmengkranen, die tegenwoordig populair zijn, vooral voor keukens en badkamers met een vintage look. Deze mengkranen worden verder slechts zelden gebruikt. Ze hebben twee individuele draaigrepen waarmee warm en koud water afzonderlijk kunnen worden geregeld.

Een moderne variant is de thermostatische mengkraan. Dit zorgt voor een constante temperatuur tijdens het baden of douchen. Bij de douchekraan met thermostaat wordt vooraf een specifieke watertemperatuur ingesteld met een regelaar.

Mengkraan Bad Architectura

Wat zijn de voordelen van een moderne mengkraan?

Inbouwmengkraan Douche Artis

Welke voordelen bieden moderne mengkranen voor de douche?

We hebben het eerste voordeel al genoemd: Met mengkranen kunt u zowel de watertoevoer als de watertemperatuur in een handomdraai veranderen.

Met behulp van een moderne thermostatische douchemengkraan is het ook gemakkelijker om uw verwarmingskosten te verlagen. De reden: U gebruikt alleen zoveel warm water als u echt nodig hebt. Dankzij de thermostaat loopt er niet langer aanzienlijk heter water uit de douche.

Moderne thermostaatkranen voor de douche zijn ook uitgerust met een bescherming tegen brandwonden. Dienovereenkomstig mag het water een bepaalde maximumtemperatuur niet overschrijden. Per ongeluk verbranden is onmogelijk.

Mengkranen van Villeroy & Boch
Mengkraan Bad Avento

Kunnen mengkranen door de gebruiker worden vervangen?

In veel gevallen wordt de douchekraan dagelijks gebruikt. Regelmatig gebruik en kalkhoudend water veroorzaken vroeg of laat slijtage of zelfs een defect. De kraan moet worden vervangen wanneer er geen koud of warm water meer in voldoende hoeveelheid uit de kraan stroomt.

Als de douchemengkraan niet meer goed werkt, kunt u hem met een beetje handigheid zelf vervangen of repareren. Toch moet u wel oppassen omdat de mengkraan helemaal losgedraaid moet worden om hem te controleren op fouten en defecten. Het is beter om deze taak over te laten aan een professionele vakman.

Als u de mengkraan voor de douche zelf wilt controleren en vervangen, hebt u de volgende opties: Als een lekkende afdichting verantwoordelijk is voor het probleem, hoeft u alleen de oude afdichtringen in de waterinlaten te vervangen door nieuwe. Als u daarentegen denkt dat de kraan verkalkt is, kunt u hem een paar uur laten weken in een ontkalkingsvloeistof, zoals citroenzuur, azijn of een in de handel verkrijgbare ontkalker, en hem dan opnieuw installeren. Als geen van deze maatregelen helpt, kunt u waarschijnlijk niet om een nieuwe mengkraan heen.

Mengkraan Bad Onovo

We creëren huizen

Inbouwmengkraan Douche Architectura

Hoeveel kost een douchekraan?

Hoeveel een nieuwe douchekraan kost, hangt af van het gekozen model. Terwijl de prijzen voor eenvoudige hendelmengkranen rond de 20 euro liggen, kunnen hoogwaardige kranen met thermostaat meer dan 100 euro kosten.

Kunnen defecte douchekranen worden voorkomen?

Om ervoor te zorgen dat een douchekraan zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om een mengkraan voor de douche van hoge kwaliteit te kiezen. Water dat te veel kalk bevat is echter vaak de oorzaak van een defect. In dit geval zijn zelfs de beste mengkranen nutteloos. Als je in een regio woont met zeer hard water met een hoog kalkgehalte, is het aan te raden om ook een wateronthardingssysteem te installeren.

Mengkranen van Villeroy & Boch
Mengkraan Subway ColorBomb

Een douchekraan kopen

Tegenwoordig kan geen enkele badkamer of douche meer zonder een hoogwaardige mengkraan. Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat de temperatuur van het water tijdens het douchen niet omhoog of omlaag gaat. Het vervangen van een douchekraan moet, indien mogelijk, worden uitgevoerd door een vakman, zodat de kraan daarna goed functioneert. Bij Villeroy & Boch vindt u ook de juiste douchekraan en accessoires voor uw huis uit een brede selectie.