Voegloze badkamer

Voegloze badkamer van Villeroy & Boch

Welkom in de badkamer van de toekomst: met een heldere esthetiek, ruim – en voegloos. We spreken van een voegloze badkamer wanneer er door de materiaalkeuze geen of zeer weinig voegen in de badkamer zijn. Een voegloze badkamer overtuigt niet alleen door de elegante en moderne look. Dankzij de doorlopende oppervlakken is de ruimte tevens harmonieus en wordt de ontspanning bevorderd. 

Welke oplossingen zijn er voor een voegloze badkamer?

Voegloze badkamer van Villeroy & Boch

Een voegloze badkamer heeft vele voordelen: Met minder voegen zijn er ook minder zwakke plekken waar schimmelvorming kan ontstaan in de badkamer. Want vocht hoopt zich op in voegen – een perfecte voedingsbodem voor schimmelsporen. Vanwege het feit dat voegen moeilijker te reinigen zijn, gedijen ziektekiemen hier ook – tevens kunnen er lelijke verkleuringen of kalkaanslag ontstaan. Het onderhouden van een naadloze badkamer is ook eenvoudiger en handiger – het is niet nodig om voegdelen te schrobben. Moderne, naadloze materialen kunnen doorgaans met weinig moeite worden gereinigd. 

Als u uw badkamer voegloos wilt ontwerpen, moet u op drie onderdelen letten: 

de vloer
de wandbekleding
het sanitair

Er zijn nu verschillende oplossingen voor alle drie de onderdelen zonder of met een minimum aan voegen beschikbaar. Voor voegloze wanden en voegloze oppervlakken of vloeren zijn bijvoorbeeld geschikt: 

  • Grote tegels: Tegels hebben zeker hun voordelen in de badkamer – ze zijn waterbestendig, afwasbaar en hygiënisch. Tegels kunnen in principe ook voegloos worden gelegd, maar daarvoor hebben ze wel een bepaalde formaat nodig. Voor voegloos leggen moeten de tegels minimaal 60 centimeter breed zijn, en liefst nog groter. Bovendien moeten de hoeken van de tegels in een perfecte hoek van 90 graden zijn, zodat er geen tussenruimtes ontstaan. Voegloze XXL tegels moeten altijd door een gespecialiseerd bedrijf worden gelegd. Aan de uiteinden bij muren en sanitair-elementen zijn echter voegen vereist – meestal wordt hiervoor siliconen gebruikt. Met de XXL tegels of natuursteenplaten kunnen niet alleen de vloeren in de badkamer voegloos worden vormgegeven, maar ook de muren. 

  • Pleisterwerk: Kalkhoudend pleisterwerk op de muren is een prima idee in de badkamer omdat het bestand is tegen schimmel. Mineraal pleisterwerk is ook goed geschikt voor de badkamer en verbetert het binnenklimaat. Kunstharspleister is vaak een gunstig geprijsde oplossing en is ook nog eens waterdicht. Het nadeel: Omdat er zich water op het oppervlak verzamelt, kunnen zich hier algen vormen. Een andere aantrekkelijke oplossing is plamuur dat speciaal voor de badkamer geschikt is. Het kan zowel op muren als vloeren worden gebruikt. 

  • Hout: Een badkamer met een warme houten vloer en houten elementen is gewoon prachtig mooi en comfortabel. Het meest geschikt zijn harde en vochtbestendige houtsoorten zoals eiken, esdoorn, douglas, walnoot, mahonie en teak. Deze houtsoorten zijn minder vatbaar voor opzwellen bij contact met vocht. Desondanks geldt voor houten vloeren in de badkamer het volgende: Plassen water en vocht moeten onmiddellijk worden opgeveegd. Een houten vloer dient volledig door een vakman te worden verlijmd. Een alternatief voor hout: Laminaat voor vochtige ruimtes met een waterafstotende coating. 

  • Panelen en decoratieve platen: Moderne badkamers zonder voegen worden vaak ontworpen met decoratieve platen of panelen. Er is een grote keuze aan materialen en ontwerpen – van glas en acryl tot en met Resopal. De meeste materialen zijn kras- en slagvast en kunnen goed tegen water. 

  • PVC: Dit kunststof materiaal is geschikt voor zowel muren als vloeren. Het is eenvoudig schoon te maken en zeer hygiënisch. Het alternatief: een modern oppervlak met microtopping. 

  • Behang: Speciaal vochtbestendig behang is een manier om de muren in de badkamer te decoreren. Het mag echter niet worden gebruikt in de natte gedeeltes, bijvoorbeeld boven de wastafel of het bad. 

Waarop moet ik letten bij een voegloze badkamer?

Niet alleen de vloerbedekking en de wandbekleding, maar ook de sanitair-elementen moeten met zo min mogelijk voegen worden gekozen. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden voor een voegloze badkamer: 

Universo TwistFlush toilet van Villeroy & Boch

Zwevend toilet: In vergelijking met een staand toilet heeft een wandhangend toilet minder voegoppervlak. Aangezien de technologie, inclusief het reservoir, in de muur wordt geïnstalleerd, zorgt een wandhangend toilet ervoor dat de badkamer rustiger oogt en wordt het schoonmaken eenvoudiger. Bij Villeroy & Boch vindt u wandhangende toiletten in veel verschillende uitvoeringen – zoals het spoelrandloze DirectFlush-toilet Antheus of het slanke, eveneens spoelrandloze toilet Avento. 

Lifetime Plus douchevloer van Villeroy & Boch

Vlak ingebouwde douche: Een vlak ingebouwde walk-in-douche is niet alleen belangrijk voor het barrièrevrije ontwerp van de badkamer, maar betekent ook minder voegen. Villeroy & Boch biedt een groot aanbod aan vlak ingebouwde douchevloeren – zoals de puristische Architectura, de rechtlijnige Futurion Flat of de bijzonder platte Lifetime Plus douchevloeren. Ook in kleine badkamers kunnen vlak ingebouwde douchevloeren eenvoudig worden gerealiseerd. 

Finion bad van Villeroy & Boch

Vrijstaand bad: Een in de ruimte vrijstaand bad ziet er stijlvol uit. Bovendien hoeft er geen muuroppervlak rond het bad te worden gevoegd. Bij Villeroy & Boch vindt u een grote keuze aan elegante vrijstaande baden – zoals het ovale model Aveo, het filigrane vrijstaande bad Finion of het model Hommage met een nostalgisch design. Ze zijn allemaal gemaakt van het slag- en krasvaste materiaal Quaryl. 

Bij het ontwerpen van een voegloze badkamer moet altijd een gespecialiseerd bedrijf worden ingeschakeld. Het kiezen van de geschikte en beproefde materialen is belangrijk om schimmelvorming te voorkomen. Bovendien moeten alle materialen slipvast zijn. De correcte en nauwkeurige verwerking is van groot belang in een voegloze badkamer, alles moet perfect passen. 

Voordelen van inloopdouches

Voegloze badkamer van Villeroy & Boch

Voegloze badkamers zien er modern uit en zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Als u een voegloze badkamer wilt, dan kunt u bij de verbouwing direct aandacht aan de barrièrevrijheid besteden. De hierboven genoemde inloopdouche speelt hierbij een belangrijke rol. Een inloopdouche is een vlak ingebouwde douche, oftewel een douche met een volledig vlakke ingang of een zeer lage overgang tussen de vloer en de douchevloer. 

Dit onderscheidt de inloopdouche van de douchebakken met hoge randen die vroeger gebruikelijk waren – in plaats van erin te lopen, moest u over een opstapje stappen. In combinatie met de vaak natte en gladde vloeren vormde dit een risico op vallen, vooral voor ouderen of mensen met een beperkte mobiliteit. Zodra iemand een rollator of rolstoel nodig heeft, is een douchebak met een hoge rand sowieso niet meer geschikt. 

Een inloopdouche is – afhankelijk van de uitvoering – echter barrière-arm, barrièrevrij of zelfs geschikt voor een rolstoel. Hij biedt niet alleen meer veiligheid en zelfstandigheid op hogere leeftijd, maar ook nu meer comfort en bewegingsvrijheid bij het douchen. Bovendien zien inloopdouches er dankzij hun elegante design modern en stijlvol uit. Omdat er geen stenen rand nodig zijn om een diepe douchebak te plaatsen, zijn er minder voegen. Juist de voegen in de doucheruimte lopen het grootste risico op schimmelvorming in badkamers, omdat ze bij veelvuldig douchen bijna permanent aan vocht worden blootgesteld. Een inloopdouche reduceert het aantal voegen tot een minimum. 

Bij Villeroy & Boch vindt u een groot aantal douchevloeren voor inloopdouches. Zo past de vlak ingebouwde douchevloer Subway Infinity van Villeroy & Boch bijvoorbeeld in de vloer – zonder storende overgangen. Vanwege het design is Subway Infinity bekroond met de gerenommeerde iF Design Award 2016 en de Red Dot Design Award 2016. 

Voegloze badkamer van Villeroy & Boch

Trouwens: Als u uw badkamer barrièrevrij wilt maken, kunt u vaak profiteren van een KfW-subsidie. Hierbij is het belangrijk dat de barrièrevrije douche aan bepaalde criteria voldoet – deze zijn vastgelegd in DIN 18040-2 – en dat de aanvraag wordt ingediend voordat de douche wordt geïnstalleerd. U kunt het beste een gespecialiseerd bedrijf in de arm nemen dat bekend is met de eisen voor de badkamerrenovatie.