Badkamer renoveren – de beste tips & tricks

[Translate to Nederlands:] Finion von Villeroy & Boch

Het renoveren van een badkamer is een veelomvattend begrip – van kleine reparaties en opknapbeurten tot een volledige sanering. Daarbij bestaan er mogelijkheden voor elk budget. Al met een beetje verf, nieuwe voegen en nieuwe verlichting, kunt u een verouderde badkamer weer nieuw leven inblazen. Ook hoeft u niet meteen alles in één keer te vernieuwen. Vervang eerst gewoon de dingen waar u zich het meeste aan stoort – bijvoorbeeld die gebarsten wasbak, vlekkerige kraan, ruw geworden badkuip of renoveer de badkamer zonder tegels.


Over het algemeen geldt dat u geld kunt besparen door bij de badkamerrenovatie zelf aan de slag te gaan. Toch is het zelfs voor de meest ambitieuze doe-het-zelvers al snel te veel gevraagd als het een uitgebreidere verbouwing, sanering of modernisering betreft. En werkzaamheden aan de elektra mogen sowieso uitsluitend door specialisten worden uitgevoerd.

[Translate to Nederlands:] MyView Spiegelschrank von Villeroy & Boch

[Translate to Nederlands:] Fachpartner von Villeroy & Boch

Verlaat u voor een veeleisende klus dus liever op een vakman die over een optimale uitrusting en de nodige ervaring beschikt. Bovendien is een vakmeester er contractueel toe verplicht onberispelijk werk af te leveren. Daarom zal de vakman indien nodig kosteloos verbeteringen aanbrengen, terwijl de doe-het-zelver voor zijn fouten vaak dubbel betaalt.

[Translate to Nederlands:] Fachpartner von Villeroy & Boch

Eerst plannen, dan renoveren

Doorgaans worden badkamers iedere 20 of 30 jaar geheel vernieuwd. Als u een omvangrijke sanering van de badkamer voorheeft, moet u dus vooruit denken. Neem de tijd om uw huidige ideeën, wensen en dromen op een rij te zetten – en houd daarbij ook rekening met uw toekomstige vereisten. Belangrijke punten zijn daarbij bijvoorbeeld:

 • Wie maakt er gebruik van de badkamer? (Vrijgezel, stelletje, gezin, kleine kinderen, senioren, ...)
 • Heeft u een badkuip nodig of volstaat een douche?
 • Is er sprake van bouwkundige omstandigheden waar rekening mee moet worden gehouden? Bijvoorbeeld dakbalken, een indeling met veel hoeken, een klein oppervlak of het ontbreken van een raam? 
 • Wat wilt u zoal kwijt in de badkamer? Wat kan er open worden neergezet, wat moet in gesloten kasten staan, wat moet er voor wie binnen handbereik zijn? 
 • Verwarming: Wilt u de radiatoren of boiler vervangen, een vloerverwarming of infraroodverwarming inbouwen

Een goed inrichtingsconcept helpt erbij om ook kleine badkamers een ruime en uitnodigende uitstraling te verlenen. Met onze virtuele badkamerplanner of gewoon met behulp van pen en papier, kunt u verschillende plaatsingen voor de badkuip, douche, wastafel en wc uitproberen.

Badkamermeubels en sanitair zijn ook op klein formaat verkrijgbaar – wat komt er voor u in aanmerking?

[Translate to Nederlands:] Badplanung Villeroy & Boch

Daarnaast is het raadzaam om voorafgaand aan de renovatie ideeën en inspiratie op te doen, door een bezoek te brengen aan een badkamershowroom en om daar ter plekke deskundig advies in te winnen.

Wat kan ik zelf doen bij het renoveren van de badkamer?

[Translate to Nederlands:] Badausstellung von Villeroy & Boch

Een volledige badkamersanering verloopt in verschillende stappen:

1. De oude badkamer wordt tot ruwbouw teruggebracht. Sanitair, tegels, verwarming – de badkamer wordt tot op de wanden uitgesloopt.

2. De nieuwe installaties worden aangelegd, normaliter eerst de waterleidingen, verwarming en ventilatie, vervolgens de elektra.

3. Dan komen de nat- en droogbouwwerkzaamheden, zoals nieuw pleisterwerk, installatie van voorwanden, wandbekleding of scheidingswanden uit profielen en bouwplaten. Daarbij komt het vooral aan op een juiste aansluittechniek, zodat er zich later geen scheuren vormen.

4. De noodzakelijke vloerwerkzaamheden worden uitgevoerd (bijv. dekvloer, isolerende en/of egaliserende lagen).

5. Wand- en vloertegels worden gelegd.

6. Daarna is het tijd om het sanitair te monteren en de verbindingen af te dichten: Toilet, badkuip, douche en wasbak worden ingebouwd.

7. De oppervlakken zonder betegeling kunnen nu geschilderd, gelakt of op andere wijze gecoat worden.

8. Als laatste volgt de eindmontage. Kranen, afdekkingen en verlichting worden geïnstalleerd, badkamermeubels en accessoires zoals wandrekken, planchetten of handgrepen worden aangebracht. Tot slot wordt de hoofdkraan weer opengedraaid en wordt de elektrische verbinding met het huisnet weer tot stand gebracht. Daarna is alles aangesloten en gebruiksklaar.
 

[Translate to Nederlands:] Planung von Villeroy & Boch

Wilt u de badkamerrenovatie goedkoop uitvoeren, dan kunt u in principe bij al deze stappen zelf meehelpen. Wel is het de vraag wanneer dit eigen werk daadwerkelijk loont. Om een dekvloer of tegels te leggen, een droogbouwwand op te bouwen, of een muur zelf te bepleisteren, heeft u niet alleen kracht en handigheid nodig, maar ook materiaalkennis, de juiste techniek en speciaal gereedschap. Bovendien kunnen veel van deze werkzaamheden niet door één persoon worden uitgevoerd. U heeft dus ook hulpjes nodig – die moeten daar tijd voor hebben of vrij nemen.


Als u dit allemaal meerekent, zijn professionals bij punten 2 tot 6 in de meeste gevallen sneller, beter en zodoende ook goedkoper. Zij zijn op elkaar ingespeeld, hebben het allemaal vaker gedaan, transporteren zwaar materiaal veilig en laten de werkplek schoon achter.

Bij de punten 1, 7 en 8 kunt u ook als leek meehelpen. Zo kunt u bijvoorbeeld de badkamer compleet leegruimen. Of de oude tegels uitbreken en het verwijderen van bouwafval regelen. Vervolgens neemt de beroepsinstallateur het werk over en komt u zelf weer in actie bij het schilderen. Misschien verheugt u zich er nu al op de finishing touch zelf uit te voeren en de nieuwe badkamer met uw lievelingskleuren zo mooi mogelijk te maken. 

[Translate to Nederlands:] Renovierung Villeroy & Boch
[Translate to Nederlands:] Renovierung von Villeroy & Boch

Maak als opdrachtgever of saneerder een vooruitblikkende planning en neem tijdig contact op met handwerkers voor de droogbouw, verwarming, elektra, tegels en sanitairinstallatie. Zo stelt u hen in de gelegenheid de werkzaamheden optimaal op elkaar af te stemmen. Het coördineren van de bedrijven is ook uw taak – en u bespaart tijd en geld als het werk op uw bouwlocatie soepel verloopt. 

De badkamer renoveren voor een gemakkelijke reiniging

Veel oude badkamers hebben hoekjes die snel vuil worden en lastig te bereiken zijn. Veelvoorkomende ergernissen bij het schoonmaken van de badkamer zijn onder andere wc-voeten, radiatoren, profielen van douchedeuren, oude onderkasten en eigenlijk alle oppervlakken waarop het water te lang blijft staan of waar zich stof ophoopt. Bij het renoveren van uw badkamer, is het goed om er meteen voor te zorgen dat de ruimte daarna gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden is.

7 tips en tricks voor een gemakkelijk te onderhouden badkamer

 • Weggewerkte installatietechniek. Hoe meer zaken u bij het renoveren in de wand laat verdwijnen, hoe minder u later moet schoonmaken. U kunt haast alles achter de pleisterwand verbergen – leidingen en aansluitingen, kranen, spoelkasten, de houder voor het toiletpapier en wc-borstel kasten, lampen ...
 • Vloer vrijhouden. Liever een aan de wand gemonteerde wc dan een model dat op de vloer wordt vastgeschroefd. 
 • Heldere lijnvoering bij de badkamerinrichting: overzichtelijk ordenen en voldoende bergruimte zodat er niets op de vloer hoeft te worden gezet. En geen spleet tussen kast en vloer – of voldoende ruimte om deze plek te kunnen dweilen. 
 • Gladde oppervlakken. Gecoat keramiek is bijzonder glad, voelt zijdezacht aan en is uitermate gemakkelijk te onderhouden. Villeroy & Boch biedt hoogwaardig keramisch sanitair aan dat met CeramicPlus-technologie veredeld is zodat water er simpelweg parelend afdruipt. Zo krijgen kalk, vet en stof op deze oppervlakken geen kans. 
 • Een wc zonder spoelrand is veel makkelijker schoon te maken. Bij een spoelrandloze wc zijn er namelijk – in tegenstelling tot bij traditionele toiletten – geen lastig te bereiken hoekjes meer aan de binnenzijde van de pot.

 • Bouw de douche zo mogelijk in een hoek of nis. Tegelwanden zijn robuuster en gemakkelijker schoon te maken dan wanden van glas of kunststof. 
 • Vermijd kanten, ribbels en randjes waar zich vuil, stof of vocht kan verzamelen. Laat schuif- en vouwdeuren links liggen en kies voor gemakkelijk te reinigen handgrepen en beslagen voor uw badkamermeubels. 
 • Sliconenvoegen die met de vinger worden getrokken, zijn vaak concaaf. Het water loopt dan niet goed uit de voeg weg, zodat het risico op beschimmelde voegen hoger is. Met een speciale kitstrijker creëert u een perfecte schuine kant zonder welving. Let ook als u de voegen niet zelf vernieuwd op dit belangrijke detail. Veel professionals trekken met de vinger-en-afwasmiddel-methode prachtige siliconenvoegen die helaas wel concaaf zijn.

Wat kost het om een badkamer te renoveren?

Om uw oude badkamer uitgebreid te saneren en moderniseren, moet u voldoende budget inplannen. In dit artikel hebben we meer informatie over de mogelijke kosten voor uw nieuwe droombadkamer op een rij gezet.

7 tips voor het besparen van geld bij uw badkamerrenovatie

 • Koop liever hoogwaardige producten waar u nog tientallen jaren plezier van heeft. 
 • Gedeeltelijke renovatie en modernisering: Gun uzelf een badkamer met mooie nieuwe kranen, een efficiëntere boiler, nieuwe verlichting of een moderne radiator om met weinig stappen een groots effect te bereiken. 
 • Voor optimale schimmelwering gebruikt u geen azijnbindende, maar neutraal bindende siliconen. Dat kost niet veel extra, maar de voegen kunnen meer aan en blijven langer mooi. Dure specialistische middelen met ingebouwde fungicide kunt u rustig links laten liggen. 
 • Er bestaan talrijke mogelijkheden een badkamer gedeeltelijk of geheel zonder tegels af te werken, bijvoorbeeld met rolpleister, kalkpleister of traditioneel plamuurwerk. In de vakhandel vindt u zelfs behang en leempleister voor in de badkamer. 

 • Is de badkamer te klein, maar kunt u hem niet uitbouwen? Hang een zo breed mogelijke spiegel op aan de lange muur. De ruimte ziet er daardoor dubbel zo groot uit. Ook met grote vloertegels kunt u een krappe ruimte optisch vergroten. 
 • Finishing touch: Trek de nieuwe indeling door in de inrichting en decoratie. Verzamel al voorafgaand aan de renovatie ideeën voor een optimale meubelinrichting, zodat u alles direct bij de hand heeft daar waar het nodig is. Een goede organisatie is ook bepalend voor de sfeer in de badkamer. Het werkt uitnodigend, ziet er meteen vertrouwd uit en straalt een prettig gevoel van harmonie en zekerheid uit.

Badkamersanering in huurwoningen: Na hoeveel jaar moet de verhuurder de badkamer renoveren?

Strenge renovatievereisten, bijvoorbeeld "iedere vijf jaar" zijn in een huurovereenkomst in principe ongeldig. Voor zowel de huurder alsook de verhuurder geldt dat de daadwerkelijke toestand doorslaggevend is voor de renovatieplicht. In Duitsland is in de huurwetgeving, § 535 BGB, geregeld dat de verhuurd uitsluitend verplicht is de woning in stand te houden. Zolang de badkamer dus functioneert en zoals contractueel overeengekomen kan worden gebruikt, hoeft de verhuurder niet te renoveren. Als er echter sprake is van een defect, en zaken niet meer gebruiksklaar of gevaarlijk zijn, moet hij dit laten repareren of vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een ruw geworden badkuip, zwarte siliconenvoegen, niet goed afgedichte aansluitingen, gebarsten tegels of aantasting door schimmel. Ook is de verhuurder verantwoordelijk voor de instandhouding van bestaande verwarmings- en ventilatiesystemen. Modernisering of opknapbeurten vallen daarentegen niet onder zijn verantwoordelijkheid.

[Translate to Nederlands:] Venticello von Villeroy & Boch

U kunt dus niet van de verhuurder eisen de oude badkamer te renoveren omdat deze u niet bevalt of de ruimte er simpelweg smakeloos of onooglijk uitziet. Daarentegen kan de verhuurder het u ook niet verbieden deze renovatie zelf door te voeren. Als u permanent ingebouwde onderdelen wilt vervangen, zoals het inbouwen van een nieuwe wasbak of montage van een andere douche, kunt u dit het beste vooraf met de huiseigenaar bespreken. Misschien is hij zelfs bereid om aan de kosten bij te dragen, en bijvoorbeeld het materiaal in te kopen of het transport voor zijn rekening te nemen.