Badkamer renoveren zonder tegels

[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fließen Theano von Villeroy & Boch

Tegels in de badkamer zijn weliswaar de norm, maar noodzakelijk zijn ze zeker niet. Als u de inrichting van uw badkamer zonder tegelwanden of -vloer wilt vormgeven, bestaan hiervoor talloze alternatieven. Natuurlijke materialen zoals hout en kurk, moderne wandbekleding uit kunststof en natuurlijk pleisterwerk. Wanneer deze materialen correct worden aangebracht, bieden ze een even goede bescherming tegen vocht en schimmel.


Wilt u uw badkamer renoveren zonder tegels weg te hakken of nieuwe te laten leggen? Hier zetten we geschikte materialen en technieken op een rij en lichten toe waar u bij het aanbrengen op moet letten.

[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fließen von Villeroy & Boch
[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fließen von Villeroy & Boch
[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fließen von Villeroy & Boch

Stucwerk in de badkamer: Welke pleistersoort is geschikt?

[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fliesen MyView von Villeroy & Boch

Pleister is een van de oudste en meest veelzijdige bouwmaterialen en ook bijzonder geschikt voor badkamers. U kunt zelfs de wanden van de douchecabine bepleisteren als u echt nergens in uw badkamer tegels wilt. De meeste gangbare pleistersoorten kunnen goed met vochtigheid overweg. Doordat het overtollig water uit de lucht opneemt en dit later weer afgeeft, reguleert pleister het kamerklimaat en zorgt zo voor een gezonde woonsfeer.

Bij het bepleisteren ontstaat naar keuze een ruw of glad oppervlak zonder voegen, welke met de juiste kleuren geheel naar eigen wens vorm krijgt. Om ervoor te zorgen dat de goede eigenschappen van het stucwerk optimaal tot hun recht komen, moeten de poriën of capillairen wel zo veel mogelijk vrij blijven. Daarom dient u erop te letten wanneer u de pleister en kleurstof mengt of wanneer u het oppervlak overschildert, dat u een diffusie-equivalente ("actief ademende") pleistersoort kiest en ook verf of pigmenten met de juiste diffusie-eigenschappen gebruikt.

Minerale pleistersoorten en leempleister

Bij normaal gebruik valt de badkamer volgens de norm DIN V 18550 (uitvoering van pleister en pleistersystemen) niet onder de natte of vochtige ruimtes. Omdat er slechts tijdelijk sprake is van een verhoogde luchtvochtigheid, gelden badkamers in woningen als "ruimte met normale luchtvochtigheid". Hiervoor zijn minerale pleistersoorten op basis van kalk, cement of gips uitermate geschikt. Zelfs leempleister kunt u in de badkamer aanbrengen. Hoewel dit materiaal van nature niet bijzonder vochtbestendig is, zijn er tegenwoordig speciale leempleisters als droog mengsel verkrijgbaar voor in de badkamer. En door het oppervlak een vakkundige nabehandeling te geven, bijvoorbeeld met was of impregneermiddel, kunt u de bescherming tegen vocht en de stabiliteit van de pleisterlaag aanzienlijk verbeteren.

[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fliesen O.Novo von Villeroy & Boch

Gipspleister mag niet te diep doorweekt raken of langdurig vochtig blijven, aangezien het gips dan onstabiel en brokkelig wordt. Wanneer het oppervlak alleen gedeeltelijk vochtig wordt en tussendoor weer goed kan opdrogen, zal het water dit materiaal niet beschadigen.
Dankzij de samenstelling kan dit materiaal waterdamp en vocht bijzonder goed opnemen om het later weer aan de lucht in de ruimte af te geven.

[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fliesen Loop&Friends von Villeroy & Boch

Kalkpleister biedt een goede bescherming tegen schimmel, omdat het alkalisch is zodat schimmels op dit oppervlak geen voedingsbodem vinden. Wel moeten het oppervlak goed worden schoongehouden. Door opgehoopt vet, stof of vuil raken de poriën verstopt. Bovendien heeft u niets aan de schimmelwerende eigenschappen van het minerale pleisterwerk als zich hierop een organische voedingsbodem vormt.


Stucco veneziano en tadelakt zijn twee van de mooiste en hoogwaardigste soorten kalkpleister. Deze traditionele technieken voor het samenpersen van kalk staan bekend om hun water- en weerbestendigheid en worden al eeuwenlang ook binnen badkamers en stoombaden toegepast. Wel is het noodzakelijk dat deze techniek vakkundig wordt uitgevoerd, dit dient dan ook door een vakman te gebeuren

[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fliesen von Villeroy & Boch

Cementpleister wordt bijzonder hard. Veel professionals die ervaring hebben met badkamers zonder tegels, gebruiken graag cementpleister voor het afwerken van de douchewanden. Wanneer het pleister perfect verdicht, geëgaliseerd en/of gecoat wordt, bestaat er geen enkel risico op verwondingen door ruwe plekken als u later bij het douchen met de huid langs de wand schuurt.

Wat kan ik zelf doen bij het bepleisteren?

De nodige basiskennis over de werkzaamheden – bijvoorbeeld hoe de ondergrond moet worden voorbereid, of er een grondlaag nodig is, of hoe lang het moet drogen – vindt u in de aanwijzingen van de fabrikant op de productverpakking. Vraag een deskundige om advies in geval van vragen of onduidelijkheden, om zodoende een miskoop te voorkomen.

Kalk, gips en cement worden niet in hun pure vorm aangebracht bij het bepleisteren van een badkamer. In plaats daarvan wordt er een kant-en-klare mix gebruikt, bijv. kalk-cementpleister of gips-kalkpleister. Met deze droge mengsels, die zich goed laten aanmengen, aanbrengen en verdelen, kunt u het pleister ook zelf aanmaken om kosten te besparen bij uw badkamerverbouwing zonder tegels. U heeft daarvoor stukadoorsgereedschap – zoals mixer, metsel- en stukadoorstroffel – en enige mate van ervaring nodig.
Als u nog nooit eerder zelf pleisterwerk heeft aangebracht, is het verstandig een schilder of
stukadoor in te huren voor deze klus.

[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fliesen O.Novo von Villeroy & Boch

Voor de doe-het-zelver is rolpleister ideaal, welke ook in watervaste uitvoering verkrijgbaar is. Deze pleister wordt met een verfroller of kwast aangebracht. Ook hechtpleistergips is zeer geschikt voor thuisklussers. Het heeft een crèmeachtige consistentie en kan glad of ruw worden afgewerkt. Met marmer- en verftechnieken kunt u het pleisterwerk ook creatief aanpakken. Of druk bijvoorbeeld achteraf een aantal glinsterende stenen, glazen kralen of de schelpen die u op vakantie verzamelde in het natte pleister en bestrooi het geheel met fijn zand, goud- of zilverstof om uw badkamer een unieke touch te verlenen met dit zelfgemaakt mozaïek.

Wat te doen met de oude tegels?

[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fliesen von Villeroy & Boch
[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fliesen von Villeroy & Boch

U hoeft de oude tegels niet per se te verwijderen, maar u kunt het pleister er ook overheen aanbrengen. Of laat dit door vaklieden uitvoeren aangezien hierbij vaak oplosmiddelen worden gebruikt, wat speciale vereisten op gebied van arbeidsveiligheid met zich meebrengt. Hierna beschikt u over een fraaie wand zonder voegen.

Dat lukt natuurlijk alleen maar als de oude tegels nog intact en stevig geplaatst zijn. Vochtige of verschimmelde muren moeten eerst drooggelegd en eventueel gesaneerd worden. Raadpleeg in dat geval liever een deskundige die de ondergrond kritisch kan bekijken en concrete aanbevelingen kan doen voor de juiste werkwijze. Als u de badkamer renoveert zonder de tegels te verwijderen, wordt de ruimte daardoor iets kleiner. Hoewel het ruimteverlies in absolute getallen beperkt blijft, zult u het toch merken – vooral als u een kleine of onhandig ingedeelde badkamer heeft. Denk er bovendien aan dat u bij het stucen of verlijmen bovenop oude tegels ook de overgangen tussen betegelde en onbetegelde wandelen moet overbruggen.

[Translate to Nederlands:] Bad renovieren ohne Fliesen Metro Flair von Villeroy & Boch

Andere mogelijkheden voor een badkamer zonder tegels

Pvc-vloer: Dit materiaal is ook verkrijgbaar met de look van steen, hout of metaal.

Panelen uit speciaal kunststof: Deze zijn lichtecht, watervast en kunnen met siliconenkit op wanden of tegels worden verlijmd. Met op maat gemaakte platen kut u ook hoeken bekleden of een voorwand bouwen.

Hout: Houten vloeren, panelen en dergelijke zien er prachtig uit in een moderne of rustieke badkamer. Ze moeten voegloos uitgevoerd, vakkundig gelegd en correct verzegeld worden.

Kurk: Dit robuuste, warme materiaal wordt ook in de vorm van platen of tegels aangeboden. Met een juiste bescherming van de zijkanten en correcte verzegeling, blijft kurk ook in de badkamer jarenlang mooi.

Steentapijt: een in diverse diktes en kleuren verkrijgbare vloerbedekking uit natuurstenen, ingebed in epoxyhars of acryl. De oude vloer moet met een primer worden voorbehandeld.