Badkamer renoveren – de beste tips en trucs
We brengen tussen de 30 en 60 minuten per dag door in de badkamer. Het badkamerkeramiek wordt veelvuldig gebruikt en moet bestand zijn tegen water, warmte, verschillende oliën en zepen, maar ook tegen reinigingsmiddelen en belastingen. Hoogwaardige uitrustingen kunnen gemakkelijk 20 jaar meegaan. Vaak worden ze zelfs nog langer gebruikt.
Een badkamer renoveren kan veel betekenen, van kleine reparaties en verfraaiingen tot en met een uitgebreide badkamerrenovatie. Voor elk budget zijn er mogelijkheden: een wat verouderde badkamer kunt u optisch opwaarderen met een nieuw likje verf, nieuwe voegen en een andere verlichting. Of u vervangt niet alles in één keer, maar eerst wat u het meeste stoort - zoals een gebarsten wastafel, bevlekte kranen, het ruwe bad - of renoveer uw badkamer zonder tegels.
Over het algemeen geldt: Wie bij het renoveren van de badkamer zelf aan de slag gaat, kan geld besparen. Maar uitgebreide verbouwingen, renovaties en moderniseringen zijn ook voor ambitieuze doe-het-zelvers al snel te veel gevraagd. En werkzaamheden aan de elektriciteit mogen sowieso alleen door specialisten worden uitgevoerd.
Waarop moet u letten bij het renoveren van een badkamer?
Bent u van plan nieuwe tegels te plaatsen? Moet het badkamerkeramiek worden vernieuwd? Of wilt u de badkamer verbouwen omdat u de indeling wilt wijzigen of voor barrièrevrijheid wilt zorgen? Natuurlijk speelt ook uw eigen technische ervaring een rol als u zelf uw badkamer verbouwt. Wat kunt u realistisch gezien zelf en welke diensten laat u uitvoeren?
Eerst plannen, dan renoveren
Gemiddeld worden badkamers eens in de 20 tot 30 jaar volledig gerenoveerd. Als u een uitgebreide badkamerrenovatie plant, moet u vooruit denken. Neem de tijd voor uw ideeën, wensen en dromen van vandaag en denk ook aan uw eisen van morgen. Belangrijke punten zijn bijvoorbeeld:
- Wie gaat de badkamer gebruiken? (single, stel, gezin, kleine kinderen, senioren, ...)
- Hebt u een bad nodig, of is een douche voldoende?
- Zijn er bouwkundige omstandigheden waar u extra op moet letten? Bijvoorbeeld schuine daken, een scheef gedeelte, een klein oppervlak of een ontbrekend raam?
- Wat wilt u allemaal kwijt in de badkamer? Wat kan open worden opgeborgen, welke spulletjes horen in gesloten kasten, wat moet er voor wie toegankelijk zijn?
- Verwarming: Wilt u radiatoren of boilers vervangen, vloerverwarming plaatsen of infraroodverwarming installeren?
Een goed inrichtingsconcept helpt om ook kleine badkamers er ruim en uitnodigend te laten uitzien. U kunt met onze virtuele badkamerplanner of op de traditionele manier met pen en papier verschillende opstellingen van bad, douche, wastafel en toilet uitproberen.
</p>We raden ook aan om onze stijlzoeker te gebruiken om ideeën en inspiratie voor de badkamerrenovatie op te doen
.</p>Wat kan ik zelf doen bij het renoveren van de badkamer om kosten te besparen?
Als u uw badkamer wilt renoveren, ga dan planmatig en stapsgewijs te werk. Om tot een bruikbaar plan te komen, moet u eerst helder krijgen wat er precies moet worden gerenoveerd.
De volgende vragen helpen om te bepalen of u klaar bent om een hele badkamer te renoveren:
- Weet u welke gereedschappen er voor uw project nodig zijn en weet u hoe u deze moet gebruiken?
- Hebt u een overzicht van de benodigde materialen en weet u wat u specifiek nodig voor uw project hebt?
- Bent u geduldig, hebt u een vaste hand en genoeg kracht om de geplande werkzaamheden zonder hulp uit te voeren?
- Kunnen vrienden u helpen als dit nodig is?
- Weet u precies wat u allemaal moet doen?
- Kunt u op basis van handleidingen en instructies werken?
- Kunt u met kleine foutjes leven?
Uit welke stappen bestaat een complete badkamerrenovatie?
1. De oude badkamer wordt terug naar de ruwbouwstaat gebracht. Sanitairkeramiek, tegels, verwarming – de badkamer wordt tot op de muren gestript.
2. De nieuwe installaties worden aangelegd; meestal eerst de waterleidingen, verwarming en ventilatie, daarna de elektrische bedrading.
3. Nu komen de nat- en droogbouw, bijvoorbeeld nieuw pleisterwerk, voorwandmontage, muurbekleding of scheidingselementen van profielen en bouwplaten. Hierbij speelt de juiste verbindingstechniek een belangrijke rol, zodat er later geen scheuren ontstaan.
4. Nu zijn de noodzakelijke vloerwerkzaamheden aan beurt (zoals de dekvloer, vloerverwarming, isolatie- en/of egalisatielagen).
5. Zetten van de wandtegels en leggen van de vloertegels.
6. Vervolgens wordt het badkamerkeramiek geplaatst en afgedicht: het toilet, het bad, de douche en de wastafel worden geplaatst.
7. Delen die niet zijn betegeld, kunnen nu worden geverfd, gelakt of op een andere manier gecoat.
8. Helemaal aan het einde volgt de eindmontage: kranen, afdekkingen en verlichtingselementen worden geplaatst, badkamermeubels en accessoires zoals wandhouders, planken of grepen worden bevestigd. Als laatste worden de afsluitkranen weer geopend en de elektrische aansluitingen hersteld. Vervolgens is alles aangesloten en klaar voor gebruik.
Zelf de badkamer renoveren
Als bij het verbouwen van de badkamer goedkoop wilt werken, dan kunt u in principe bij elk van deze stappen zelf meehelpen. <strong/> De vraag is echter waar de eigen bijdrage echt de moeite waard is. Om een dekvloer of tegels te leggen, een droogbouwwand (gipsplaat) te plaatsen of de muur zelf te stucen, hebt u niet alleen kracht en vaardigheid nodig, maar ook materiaalkennis, de juiste techniek en speciale gereedschappen. Bovendien kan veel van het werk niet door één persoon alleen worden gedaan. U hebt dus ook helpers nodig – en daar moeten mensen tijd voor hebben of vrij voor nemen. Als u dit allemaal meetelt, dan zijn de professionals bij de punten 2 tot en met 6 in de meeste gevallen sneller, beter en dus ook goedkoper. Ze werken samen, hebben dit al vele malen eerder gedaan, vervoeren zwaar materiaal veilig en laten een schone werkplek achter.
Ook als u geen specialist bent, kunt u bij punt 1, 7 en 8 meehelpen. U kunt bijvoorbeeld zelf de badkamer helemaal leegruimen. Of sla de oude tegels eruit en zorg voor de afvoer van het bouwpuin. Vervolgens nemen de gespecialiseerde bedrijven het over en wordt u zelf weer actief bij het schilderen. Misschien kijkt u er al naar uit om zelf de laatste details af te werken en de nieuwe badkamer zo mooi mogelijk in uw lievelingskleuren te presenteren.
Plan als bouwer of verbouwer vooruit door de vakmensen voor droogbouw, verwarming, elektra, tegelwerk en sanitair tijdig in te huren, zodat ze hun werk optimaal op elkaar kunnen afstemmen. Het coördineren van de werkzaamheden is ook uw taak en u bespaart veel tijd en geld als alles op uw bouwplaats soepel verloopt.
De badkamer goedkoop renoveren: Tips voor een beperkt budget
Als vuistregel kost het renoveren van een badkamer minimaal 1.000 euro per vierkante meter. Als u minder geld tot uw beschikking hebt, overweg dan of reparatie een alternatief voor vervanging is. De volgende ideeën kunnen helpen om geld te besparen bij het renoveren van de badkamer:
- Houd bij het renoveren van de badkamer rekening met de bestaande aansluitingen van de toevoerleidingen! Als u de aansluitingen niet naar een nieuwe locatie verplaatst, kunt u kosten besparen bij het renoveren van de badkamer.
- Het oppervlak van bestaande tegels kan worden voorbereid, zodat er direct nieuwe tegels op kunnen worden gezet. Dit bespaart sloopwerkzaamheden en de bijbehorende afvoerkosten.
- In plaats van opnieuw te betegelen, kunt u de oppervlakken met tegelverf schilderen.
- Beschadigde voegen kunnen worden verwijderd en vernieuwd.
- Vervuilde voegen kunnen met voegenfris worden behandeld. Dit voorkomt tevens schimmelgroei. Indien de siliconen broos zijn geworden, schraap deze er dan uit, reinig de voegen en breng nieuwe siliconen aan.
- Als het badkamerkeramiek krassen en andere gebruikssporen vertoont, dan kunt u hiervoor een speciale reparatieset gebruiken. Als de krassen niet te diep zijn, dan kunnen het bad, de douche en de wastafel goed worden opgepoetst.
De badkamer zodanig renoveren dat hij onderhoudsvriendelijker wordt
In veel oude badkamers zijn er plekken die snel vies worden en moeilijk bereikbaar zijn. Veelvoorkomende ergernissen bij het schoonmaken van de badkamer zijn de voet van staande toiletten, radiatoren, rails van douchedeuren, oude onderkasten en in het algemeen elk oppervlak waarop te lang water staat of zich stof heeft verzameld. Wanneer u uw badkamer renoveert, kunt u er het beste meteen voor zorgen dat het latere schoonmaken en onderhouden eenvoudiger is.
7 tips en trucs voor een onderhoudsvriendelijke badkamer
- Inbouwinstallaties. Hoe meer u bij het renoveren in de muur laat verdwijnen, hoe minder u nadien hoeft schoon te maken. En u kunt bijna alles onder het pleisterwerk verbergen – leidingen en aansluitingen, kranen, spoelbakken, houders voor wc-papierrollen en toiletborstels, kasten, lampen...
- Houd de vloer vrij. Een wandhangend toilet is beter dan een toilet dat met vloerschroeven is gemonteerd.
- Heldere lijnen bij de badkamerinrichting: overzichtelijke indelingen en voldoende opbergruimte, zodat er niets op de vloer hoeft te worden bewaard. En geen spleet tussen de kast en de vloer – of juist genoeg ruimte om eronder te kunnen dweilen.
- Gladde oppervlakken. Gecoat keramiek is bijzonder glad, voelt zijdezacht aan en is uiterst onderhoudsvriendelijk. Villeroy en Boch biedt hoogwaardig badkamerkeramiek dat met de CeramicPlus-technologie is veredeld en waar het water gewoon vanaf rolt. Ook kalk, vet en stof krijgen zo nauwelijks vat op het oppervlak.
- Een toilet zonder spoelrand is veel eenvoudiger te reinigen. In tegenstelling tot conventionele toiletten hebben spoelrandloze toiletten geen moeilijk bereikbare hoeken meer in de toiletpot.
- Installeer de douche indien mogelijk in een hoek of nis. Betegelde wanden zijn robuuster en onderhoudsvriendelijker dan glazen of kunststof wanden.
- Vermijd randen, groeven en uitstekende delen waar vuil, stof of vocht zich kunnen ophopen en vastzetten. Kies liever geen schuif- en vouwdeuren; kies voor onderhoudsvriendelijke grepen en beslag voor uw badmeubels.
- Siliconenvoegen die met een vinger worden getrokken, zijn vaak concaaf. Het water loopt dan niet goed weg uit de voeg en dit vergroot de kans op voegschimmel. Met een kitspatel of voegstrijker kunt u een perfecte schuinte of ronding creëren. Let op dit belangrijke detail, ook als u de voegen niet zelf vernieuwt – veel professionals gebruiken de vinger-en-afwasmiddeltechniek om mooie maar helaas concave siliconenvoegen te maken.
Wat kost het renoveren van een oude badkamer?
Plan voldoende budget voor een grondige renovatie en modernisering van uw oude badkamer. In dit artikel hebben we aanvullende informatie over de mogelijke kosten voor uw nieuwe droombadkamer op een rijtje gezet.
6 tips om kosten te besparen bij badkamerrenovaties
- Koop liever producten van hoge kwaliteit waar u tientallen jaren plezier van zult hebben.
- Gedeeltelijke renovatie en modernisering: Trakteer uw badkamer op mooie nieuwe kranen, een zuinigere boiler, nieuwe verlichting of een moderne radiator om met weinig maatregelen een groot effect te bereiken.
- Gebruik voor een optimale schimmelbescherming geen siliconen op basis van azijnzuur maar neutrale siliconen. Dit kost niet veel meer, maar de voegen zijn duurzamer en blijven langer mooi. Dure speciale mengsels met geïntegreerde fungiciden zijn niet nodig.
- Er zijn allerlei manieren om een badkamer geheel of gedeeltelijk zonder tegels in te richten, bijvoorbeeld met rolpleister, kalkpleister of traditionele plamuurtechnieken. Zelfs badkamerbehang en leemstuc voor badkamers zijn in speciaalzaken verkrijgbaar.
- De badkamer is te klein, maar u kunt hem niet vergroten? Plaats een zo breed mogelijke spiegel aan de lange zijde. Hierdoor lijkt de ruimte twee keer zo groot. Ook met grote vloertegels kunt u smalle ruimtes optisch verbreden.
- Fijne details: Zet de nieuwe orde met de inrichting en decoratie voort. Doe voordat u gaat verbouwen ideeën op voor de optimale opstelling van de meubels, zodat u alles binnen handbereik hebt waar het nodig is. Een goede organisatie is ook doorslaggevend voor de sfeer in de badkamer: uitnodigend, direct vertrouwd en met een goed gevoel van harmonie en geborgenheid.
Badkamerrenovatie in huurwoningen: Na hoeveel jaar moet de verhuurder de badkamer renoveren?
Strikte renovatieperiodes, bijvoorbeeld "elke vijf jaar", zijn over het algemeen ongeldig in huurovereenkomsten. Zowel voor huurders als verhuurders geldt: de feitelijke staat is bepalend voor de renovatieverplichting. Volgens § 535 van de Duitse wetgeving BGB is de verhuurder alleen verplicht om de woning te onderhouden. Dus zolang de badkamer functioneert en zoals contractueel is overeengekomen kan worden gebruikt, hoeft de verhuurder deze niet te renoveren. Als er echter iets defect is, niet meer werkt of gevaarlijk is, dan moet hij het laten repareren of vervangen. Bijvoorbeeld een ruw geworden bad, zwarte siliconen voegen, lekkende aansluitingen, kapotte tegels of schimmelschade. De verhuurder is tevens verantwoordelijk voor het onderhoud van het bestaande verwarmings- en ventilatiesysteem. Moderniseringen of verbeteringen vallen echter niet onder zijn verantwoordelijkheid.
U kunt dus niet van uw verhuurder verlangen dat hij de oude badkamer renoveert omdat u hem niet mooi vindt of omdat hij verouderd en onooglijk is. Maar de verhuurder kan uw niet verbieden om zelf de badkamerrenovatie uit te voeren. Als u vast geïnstalleerde onderdelen wilt vervangen, zoals bij het plaatsen van een nieuwe wastafel of een andere douche, dan kunt u uw plannen het beste vooraf met de huiseigenaar bespreken. Misschien is hij zelfs bereid om de kosten te delen, bijvoorbeeld door het materiaal in te kopen of het transport op zich te nemen.