Houten vloer voor de badkamer

Badkamerideeën van Villeroy & Boch

Een houten vloer in de badkamer – kan dat wel? Ja, dat is mogelijk. Zoekt u een gezellig alternatief voor natuursteen en tegels in de badkamer, dan is hout een goede keuze. Een houten vloer straalt behaaglijke warmte uit, is tijdloos en van hoge kwaliteit. De vloer moet echter vakkundig worden gelegd, omdat het materiaal in de badkamer met wisselende temperaturen en luchtvochtigheid te maken heeft. Lees welke houtsoorten geschikt zijn voor een houten vloer in de badkamer, hoe planken en parket in de badkamer worden gelegd en hoe u uw badkamer met houten vloeren goed onderhoudt. 

  

Hout dat geschikt is voor de badkamer

Hout is een traditioneel materiaal in de scheepsbouw. Met de juiste bewerking en behandeling blijft hout tientallen jaren mooi. Bovendien vervult echt hout ook alle noodzakelijke functionele eisen en is het dicht. Kan er parket in de badkamer worden gelegd? Ja, u kunt vloerdelen of parket in de badkamer leggen, maar u moet wel het juiste hout kiezen en niet op de dikte van het hout bezuinigen.  

Badkamerideeën met verschillende collecties van Villeroy & Boch

Bij de tropische houtsoorten hebben de volgende soorten zich bewezen: 

  • Merbau 
  • Jotoba 
  • Teak

Ook Canadese esdoorn en Fins en Canadees berkenhout zijn geschikt om te leggen. In de handel vindt u ook thermisch behandeld hout dat vochtafstotend is. 

Als u de voorkeur geeft aan de uitstraling van tropisch hout voor een parketvloer in de badkamer, maar omwille van de duurzaamheid lokale houtsoorten wilt gebruiken, dan is gerookt eiken misschien iets voor u. Gerookt eiken is behandeld eikenhout met een donkere en UV-stabiele kleur. De kleur doet denken aan die van tropisch hout.  

  

Ontwerpideeën van Villeroy & Boch

Maar welke houten vloer is geschikt voor de badkamer? Wat is het juiste hout? Lokale houtsoorten of tropisch hout? Van de Europese houtsoorten worden deze aanbevolen: 

  • Douglasie 
  • Notenhout 
  • Lariks 
  • Eiken 
  • Elzenhout 
  • Iep 
  • Essenhout 
  • Walnoten 
  • Kers 
  • Pijnboom 

Vloeren in de badkamer moeten sterk en slijtvast zijn

De badkamer wordt dagelijks gebruikt en de vloer krijgt er heel wat te verduren. Hij komt niet alleen in aanraking met water en zeep, in het dagelijks leven valt er ook iets wel eens iets op de vloer. De parketvloer in de badkamer moet dik genoeg zijn om deze indien nodig te kunnen schuren en vervolgens opnieuw te verzegelen of te oliën. Besparen op de dikte van de houten vloer in de badkamer kan in eerste instantie qua prijs interessant zijn, maar op den duur betaalt u juist meer. Want als het hout door herhaaldelijk schuren te dun wordt, moet u de gehele parketvloer in de badkamer vervangen. 

  

Een houten vloer in de badkamer leggen

Wist u dat de oude Speicherstadt, de wijk met pakhuizen, in Hamburg op houten funderingen is gebouwd? Het eikenhout steekt sinds 1883 tot 12 meter diep in de vochtige grond en ondersteunt sindsdien de gebouwen die erop zijn gebouwd. De belangrijkste reden waarom het eikenhout niet rot, is de afwezigheid van lucht; het hout zit luchtdicht vast in het slib. Maar zodra er lucht met vochtig hout in contact komt, komt er een ontbindingsproces op gang.  

De ervaring leert dat het rotten van houten vloeren in de badkamer meestal geen risico vormt. Het probleem is echter het dagelijkse vocht dat via zeer kleine scheurtjes, voegen en barsten tussen de vloerplanken komt en ervoor zorgt dat het hout gaat opzwellen. Dit is technisch gezien niet zo'n probleem, maar het uiterlijk lijdt er behoorlijk onder. Ook vormen gezwollen vloerplanken een struikelgevaar. 

Een professionele verwerking essentieel is om ervoor te zorgen dat dergelijke problemen zich met uw houten badkamervloer niet voordoen. Het gespecialiseerde bedrijf dicht de voegen tussen de afzonderlijke parketstroken af ​​en zorgt er met de professionele oppervlaktebehandeling voor dat zelfs de kleinste openingen veilig worden afgedicht.  

De houten vloer zelf leggen

Als u zelf een houten vloer in de badkamer wilt leggen, dan kun u deze het beste over het gehele oppervlak verlijmen, zodat het hout rondom luchtdicht kan worden afgedicht. Veel fabrikanten bieden hiervoor samengestelde systemen aan, waarbij de afzonderlijke componenten perfect in elkaar grijpen. U kunt de houten vloer ook op een onderconstructie monteren. In dit geval hebt u ook een dampscherm nodig. Ga als volgt te werk als u parket in de badkamer legt en dit over het gehele oppervlak verlijmt: 

  • De dekvloer moet droog zijn. 
  • Breng de grondlaag op de dekvloer aan. 
  • Bevestig een randisolatiestrip rond het gedeelte dat voor de vloerdelen in de badkamer bestemd is. 
  • Egaliseer de vloer en dicht deze vervolgens af met afdichtstrips. 
  • Lijm het parket erop; u kunt het beste op de lichtste plek beginnen, bijvoorbeeld voor het raam. Als u de houten vloer in de badkamer loodrecht op het zonlicht legt, krijgt u een bijzonder mooi resultaat. 
  • Vul het randgedeelte met permanent elastische voegmassa, zodat de houten vloer aan de stootrand tegen de wand is afgedicht. 
  • Dicht het oppervlak af ter bescherming tegen vocht. 

  

Als u vloerverwarming wilt leggen, mag het hout niet te dik zijn. Overleg vooraf met de leverancier of het hout geschikt voor plaatsing op vloerverwarming is.  

  

Tips voor de verzorging van hout in de badkamer

Het is noodzakelijk om parket in de badkamer regelmatig te onderhouden. Vermijd stilstaand water zoals plassen water na het douchen of baden; veeg dit snel weg.  Lucht de badkamer regelmatig, want het vocht slaat ook op het hout neer. Dankzij het ventileren verdwijnt de hoge luchtvochtigheid naar buiten. Gebruik geen chemische, agressieve reinigingsmiddelen om het oppervlak niet onnodig aan te tasten. Bovendien is het raadzaam om een ​​geoliede vloer ongeveer twee tot drie keer per jaar opnieuw te oliën. Bij gelakte vloeren bepaalt de staat van de lak wanneer het tijd is om de lak te vernieuwen.