Huis renoveren - welke kosten kunnen er ontstaan

Kosten voor renovatie van een huis

De uiteindelijke kosten van de renovatie van een huis hangen af van verschillende factoren, zoals de beginstaat van de woning en de gewenste eindstaat. Plus natuurlijk de omvang van de concrete maatregelen die bij de renovatie plaatsvinden. Ontdek nu alles wat u moet weten over de renovatiekosten van een huis.  

Welke factoren spelen een rol bij de renovatiekosten?

Wat is het verschil tussen renovatie, modernisering en sanering?

Renoveren

Renovatie betekent evenveel als verfraaiing. Bij het renoveren draait het om visuele verbetering. Gebruikssporen worden door renovatiewerkzaamheden verholpen, dit zijn zogenoemde "cosmetische reparaties".

Voor huurders worden cosmetische reparaties als verplichting in de huurovereenkomst opgenomen. Woonruimtes moeten bijvoorbeeld op gezette tijden worden geschilderd en huurders moeten kleine gebreken zelf verhelpen. De renovatiekosten zijn voor rekening van de huurder. Renovatiemaatregelen zijn puur technisch niet absoluut noodzakelijk, maar hebben wel invloed op het woongevoel. Vele renovatiewerkzaamheden kunnen door doe-het-zelvers worden uitgevoerd.

Typische renovatiemaatregelen zijn bijvoorbeeld behangen en schilderen of vloerbedekking leggen. 

Saneren

Dakdekker die een dak repareert

Het saneren van een huis omvat het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden om het pand in goede staat te brengen. Als u zich afvraagt ​​wanneer een huis gerenoveerd moet worden, dan is het antwoord: Er is altijd een specifieke aanleiding voor een sanering in de vorm van een gebrek dat het huis ernstig kan beschadigen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een lekkend dak of een vochtige keldermuur.

Een sanering brengt het pand terug in de oorspronkelijke staat. Voor een sanering is specialistische kennis van gespecialiseerde bedrijven noodzakelijk. Als u een huis laat saneren, moet u meestal dieper in de buidel tasten.

Typische saneringsmaatregelen zijn bijvoorbeeld het waterdicht maken van muren, verwijderen van schimmel of repareren van een beschadigd dak. 

Modernisering

Modernisering betekent dat een pand wordt verbeterd. Het huis of het appartement wordt technisch gezien weer helemaal up-to-date gemaakt.

Bij een energetische modernisering wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de modernste energietechniek, waardoor de lopende kosten permanent dalen. Moderniseringsmaatregelen verhogen de waarde van een woning.

Typische moderniseringsmaatregelen zijn bijvoorbeeld het vervangen van de ramen, het installeren van een nieuw verwarmingssysteem of een zonne-energiesysteem.  

Hoe hoog zijn de renovatiekosten?

Als u van plan bent om een ​​pand van binnenuit uitgebreid te renoveren, dan moet u ruw geschat rekening houden met kosten van 500 tot 700 euro per vierkante meter. Met dit budget kunt u droogbouwwanden plaatsen en openingen maken, nieuwe vloeren leggen, muren en plafonds schilderen, behangen of tegelen, badkamerkeramiek vervangen, een nieuwe keukenblok plaatsen en nieuwe binnendeuren plaatsen. Als u veel zelf doet, kan de prijs per vierkante meter met tot 200 euro worden verlaagd. 

Indien er ook ingrijpende sanering- en moderniseringsmaatregelen in het huis moeten plaatsvinden, ontstaan er hoge kosten. De gemiddelde prijs per vierkante meter bedraagt dan al snel het dubbele. Met 1.000 tot 1.500 euro per vierkante meter kunt u de muren stucen, het sanitair vervangen, een nieuwe elektrische installatie aanleggen en een nieuwe verwarmingsinstallatie inclusief radiatoren plaatsen. Als u veel zelf doet, is een verlaging van de gemiddelde kosten per vierkante meter tot 400 euro realistisch. Bij de verwarmingstechniek is er veel speelruimte met betrekking tot de kosten, omdat de beschikbare verwarmingssystemen zeer verschillend zijn. Een condensatieketel op gas kost tussen de 9.000 en 15.000 euro. Warmtepomptechnologie of pelletverwarmingen kosten met tussen 20.000 en 35.000 euro aanzienlijk meer. 

Zoals hierboven al kort beschreven, zijn de kosten voor de renovatie van een huis afhankelijk van de beginstaat die u aantreft. De volgende kostenramingen, die in de vorm van prijsklassen worden gegeven, moeten op basis hiervan worden geïnterpreteerd. Het overzicht lijst vermeldt de kosten op basis van de omvang van de maatregelen en sorteert ze van renovatie- en sanering- tot en met moderniseringsmaatregelen; d.w.z. van cosmetische reparaties, het behoud van het onroerend goed tot en met waardeverhogende verbeteringen. 

Kosten (geschat) Renovatie (R)
Sanering (S)
Modernisering (M)
Dak
Vervanging van afzonderlijke dakpannen om optische redenen 100 tot 500 euro R
Regenpijpen en dakgoten schilderen 50 tot 100 euro R
Dak opnieuw dekken 50 tot 150 euro per vierkante meter S
Dak isoleren 60 tot 280 euro per vierkante meter S
Verdiepingsvloer isoleren 35 tot 70 euro per vierkante meter M
Verbouwing van zolder 1.000 tot 3.000 euro per vierkante meter M
Gevel
schilderen 10 tot 40 euro per vierkante meter R
Stucen 60 tot 100 euro per vierkante meter S
Isolatie 50 tot 250 euro per vierkante meter M
Ramen en deuren
Onderhouden en indien nodig reinigen en kleine reparaties uitvoeren 30 tot 80 euro per raam/deur R
Schuren, vernieuwen, repareren, opnieuw schilderen of coaten van beslag en afdichtingen 100 tot 150 euro per raam/deur S
Zonnewering plaatsen 200 tot 400 euro per raam M
Vervangen 500 tot 8.000 euro per raam/deur M
Kelder
Waterdicht maken 300 tot 500 euro per vierkante meter S
Plafond van kelder isoleren 30 tot 100 euro per vierkante meter M
Verbouwing van kelder 1.000 tot 2.000 euro per vierkante meter M

De kosten van het renoveren van een huis kunnen sterk variëren. Als u een huis volledig saneert of verbouwt, moet u ook de elektrische bedrading controleren en indien nodig nieuwe elektra installeren. Dit brengt extra kosten met zich mee. Reken dan op tussen de 100 en 180 euro per vierkante meter. Bij een volledige sanering is de installatie van een zonne-energiesysteem een ​​optie. Als u beide projecten combineert, kunt u in totaal kosten besparen.

Wat kost een kernsanering?

De kosten van een kernsanering hangen af van de kosten van de materialen en de vakmensen. Afhankelijk van het gewenste rendementsprofiel van een huis kost de modernisering of sanering (verbouwing) tussen de 600 en 1.600 euro per vierkante meter. De prijzen lopen vrij sterk uiteen en u moet van tevoren duidelijk op een rijtje zetten welke maatregelen dringend nodig zijn, want dat zijn de maatregelen waarmee u kunt beginnen. Zoek naar materialen die binnen uw budget vallen en vraag offertes bij verschillende bouwbedrijven op. Op deze manier krijgt u een overzicht van de prijzen in uw regio. Vervolgens kunt u zich op de financiering richten. Lees meer over mogelijke overheidssubsidies die helpen kosten te besparen.