Stap voor stap: Huisrenovatie uitvoeren

Huisrenovatie stap voor stap uitvoeren

Als u een huis wilt renoveren, dan is een stappenplan voor de renovatie nuttig. Het plan leidt u stap voor stap door het proces en zorgt ervoor dat u niets vergeet. Het helpt tevens om de kosten onder controle te houden. Stap voor stap een huis renoveren – wat is de beste aanpak? Wij leggen u uit hoe en waar te beginnen, wat u nodig hebt en waar u op moet letten. 

Hoe goed is de staat van het huis?

De basis voor alle andere zaken is de huidige staat van het pand. Op basis hiervan werkt u het renovatieplan voor uw huis tot in detail uit. Het plan bevat gedetailleerde informatie over wat er moet gebeuren.    

Het kan nuttig zijn om een ​​deskundige in te schakelen om de huidige status en de bijbehorende bouwmaatregelen te bepalen. Een deskundige herkent ook verborgen gebreken en moeilijkheden. Onopgemerkte problemen in de bouwstructuur kunnen een renovatieplan en het geraamde budget in het water laten vallen. Ga bij het plannen van de renovatie van het huis stap voor stap van de kelder naar het dak met behulp van de volgende onderdelen en werkzaamheden: 

  • Statica en bouwstructuur 
  • Kelder 
  • Gevel 
  • Dak 
  • Elektra 
  • Verwarmingsinstallatie 
  • Gas, wasser, sanitair 

Leg de staat van de werkzaamheden en onderdelen vast en bepaal de gewenste doelstaat na de verbouwing. Het pad dat u stap voor stap moet afleggen om het huis te renoveren, gaat van de huidige staat naar de gewenste staat. 

Huis renoveren – Stap voor stap

Man legt tegels

Zodra de basiswerkzaamheden en componenten onderdelen voor de renovatie zijn vastgelegd, kunnen de renovatiewerkzaamheden van start gaan. Hierbij gaat het om interieur- en stukadoorswerkzaamheden, plus schilder- en lakwerk. Maak een overzicht voor het huis op basis van het renovatieconcept. Geef de tweede lijst bijvoorbeeld de titel "Huis renoveren – Stap voor stap" en noteer de afzonderlijke interieurwerkzaamheden.  

  

Basisplanning voor een renovatie

Aan de hand van de lijst met de huidige staat en de gewenste staat bepaalt u welke stappen nodig zijn voor de realisatie. Leken kunnen met gespecialiseerde bedrijven samenwerken die de situatie ter plekke bekijken en hun oordeel over de mogelijkheden kunnen geven. 

Indien u uw huis zelf wilt renoveren, wees dan realistisch over uw vaardigheden. Voor veel renovatiewerken is een hoge mate van expertise vereist. Als de werkzaamheden niet op de juiste manier worden uitgevoerd, resulteert dit meestal in complexe en dure reparaties. Daarom is het raadzaam om professioneel advies in te winnen.  

Bij het renoveren van een huis moet de juiste volgorde van de afzonderlijke maatregelen in acht worden genomen. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om bij de eerste stap de isolatiewerkzaamheden uit te voeren en vervolgens de verwarmingsinstallatie te installeren, aangezien de vereiste prestaties ervan in de eerste plaats op de isolatiewaarden van de woning zijn gebaseerd.  

Hoe renoveer ik een huis?

Als vuistregel geldt dat u zich eerst op de bouwstructuur richt om statisch-structurele defecten te elimineren. Hierbij kan het gaan om schimmel op de muren, een lekkend dak of een verdachte scheur in de keldermuren. Werk hierna van buiten naar binnen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de kelder, gevel en het dak eerst worden geïsoleerd. Hierna volgen de werkzaamheden op het gebied van gas, water, verwarming en elektra. Later gaat u verder met de binnenwerkzaamheden in het interieur. 

U dient de financiële kant van de woningrenovatie altijd goed in het oog te houden. Verdeel het beschikbare geld in budgetten die u voor de verschillende werkzaamheden voorziet. Het is handig om dit met behulp van vaste bedragen te doen. Bij de planning van de renovatie voert u de budgetten voor de afzonderlijke punten op uw renovatieplan in. Werk allereerst bij nadering met gemiddelde waarden en pas deze later op basis van concrete offertes aan. Het overzicht kan er ongeveer zo uitzien: 

Wat? Huidige staat Gewenste staat Budget
Dak 200 m² oppervlak Ongeïsoleerd, dakbedekking goed Nieuwe isolatie ca. 10.000 euro
Verwarming Stookolie Warmtepomp ca. 25.000 euro

Bij het opstellen van uw budgetplan houdt u zich automatisch bezig met de kosten en werkzaamheden die bij de renovatie komen kijken. Als u nog geen antwoord op de vraag "Huis renoveren, hoe doe ik dat?" had, dan biedt het opstellen van een renovatieplan u een prima eerste overzicht. De volgende stap is het aanvragen van individuele offertes en het bekijken van de verschillende bouwwerkzaamheden.