Toilet renoveren

Toilet van de collectie van Villeroy & Boch

Op het eerste gezicht lijkt het misschien zo, maar: niet alle toiletten zijn hetzelfde. In de loop van de tijd is niet alleen de vorm van de toiletten veranderd. Ook de extra functies voor een hogere hygiënestandaard zijn steeds verder doorontwikkeld. Zelfreinigende functies, verborgen schroeven en waterbesparing – renovatie van het toilet biedt vele manieren om het comfort te verhogen. Misschien vraagt u zich af: Wat moet ik me voorstellen bij een toiletrenovatie?  Een overzicht van alle belangrijke details over de verschillende vormen en montagetypen vindt u hier. 

Waarom moet een toilet van tijd tot tijd worden gerenoveerd?

Subway 3.0 toilet van Villeroy & Boch

Een toilet renoveren is vaak geen langdurige onderneming. De kosten variëren, maar deze renovatie heeft een blijvend effect. Wanneer u een nieuw toilet installeert, verhoogt u de hygiënische standaard in uw huis. Ouder keramiek is misschien niet meer zo eenvoudig schoon te maken of past niet meer bij uw smaak. Een nieuw toilet biedt ook de mogelijkheid om op de huidige woonsituatie in te spelen. Alleen al het veranderen van de zithoogte van het toilet biedt meer comfort op oudere leeftijd, en een speciaal kinderzitje maakt het dagelijks leven met de allerkleinsten eenvoudiger. En als u bij de toiletrenovatie het oude vakspoelcloset vervangt door een diepspoeltoilet, bespaart u op effectieve wijze water en ontziet u het milieu. 

Wat moet ik me voorstellen bij een toiletrenovatie?

Een toiletrenovatie kan inhouden dat u alleen het toilet of andere losse onderdelen vervangt. Als het toilet bijvoorbeeld een barst heeft of sterk vervuild is, dan is het soms voldoende om het keramiek te vervangen. Misschien is het design van uw gastentoilet afkomstig uit een lang vervlogen decennium, zodat het dringend tijd is om het oude gastentoilet te renoveren. 

Bij een uitgebreide renovatie vervangt u zowel het toilet als de aansluitingen en de spoeling. Met name bij oudere toiletten is een volledige vervanging zinvol. Bij een uitgebreide renovatie kost het echter meer tijd totdat het toilet is geplaatst. Als u bijvoorbeeld een oud staand toilet wilt renoveren met een geïntegreerde spoeling, dan moet u voor de nieuwe verborgen spoeling ook een muurbedekking maken. Tegelijkertijd biedt een complete renovatie de mogelijkheid om nieuwe ideeën te realiseren en bijvoorbeeld praktische opslagruimte in te plannen. 

Waar moet ik op letten bij een nieuw toilet?

Universo TwistFlush toilet van Villeroy & Boch

Denk bij het renoveren van het toilet vooral aan uw levensfase. Als u bijvoorbeeld bijna met pensioen gaat, is een verhoogd toilet wellicht een optie. Tevens is de montage van handgrepen handig en zorgt dit voor meer veiligheid.  

Hoewel het diepspoelcloset steeds populairder wordt, zijn er nog steeds vlakspoelclosetten. Diepspoelclosetten en vlakspoelclosetten verschillen vooral in de vorm van de binnenkant van de toiletpot. De vorm van een diepspoelcloset doet denken aan een trechter – de ontlasting gaat rechtstreeks de afvoerbuis in. Dit verbruikt minder water en laat minder resten achter. Ook is bij een diepspoeltoilet de geurontwikkeling geringer. Bij een vlakspoelcloset is er een klein soort plateau dat de ontlasting opvangt. Pas bij het spoelen komt de ontlasting in het water terecht. 

Alle toiletten

Avento toilet van Villeroy & Boch

Steeds minder klanten kiezen voor een staand toilet, want bij een wandhangend toilet is het schoonmaken van de toiletpot en de vloer ongecompliceerd. Er zijn minder hoekjes en voegen die ruimte voor vuil bieden. Maar ondanks dat: Voor liefhebbers van retro design kan een staand toilet de ideale aanvulling op de badkamer zijn. 

Met functies zoals AquaReduct kan er water worden bespaard bij het spoelen. Bij een spoelrandloos toilet is er geen holte in de spoelrand. In deze holte kunnen bacteriën en vuil zich snel ophopen. Een spoelrandloos toilet is eenvoudiger schoon te maken en verbruikt minder water bij het doorspoelen. Het beschermt het milieu dus dubbel.

Alle toiletten

Hoe gaat een renovatie van het toilet in zijn werk?

Bij een toiletrenovatie wordt eerst het oude toilet verwijderd. Hiervoor is het meestal nodig om het water tijdelijk af te sluiten. Afhankelijk van de manier waarop het oude toilet was geïnstalleerd, wordt de tegelwand gedeeltelijk of volledig verwijderd om de spoeling te vervangen. Daarnaast worden de oude beugels gedemonteerd. Zodra alle componenten zijn verwijderd, wordt het nieuwe keramiek geïnstalleerd.

Esthetische winst door toiletrenovatie

Als esthetiek ook in de badkamer belangrijk voor u is, let dan op de bevestigingsmaterialen van het toilet. Bij technieken zoals de SupraFix 3.0-bevestiging zijn er geen schroeven te zien. Zorg er ook voor dat het geselecteerde keramiek bij de bestaande elementen in de badkamer past. Als alle vormen in de badkamer en de kleuren van het keramiek hetzelfde zijn, ontstaat er een rustig, harmonieus totaalbeeld. 

Subway 3.0 toilet van Villeroy & Boch

Wat kost een toiletrenovatie?

De kosten van een toiletrenovatie zijn afhankelijk van het aantal aanpassingen dat u doorvoert. Als u alleen het keramiek vervangt, zijn de kosten voor de toiletrenovatie lager dan wanneer u ook het gehele tegelwerk vervangt. Als u bijvoorbeeld een gastentoilet wilt renoveren, dan moet u rekenen op een bedrag tussen de 1.000 en 2.000 euro. De kosten van de renovatie van alleen een toilet zijn navenant lager. In beide gevallen is de winst van de nieuwe look en het hygiënische gebruik groot. 

 

Hier vindt u alle renovatiekosten