Welke maat moet een toiletbril hebben? De drie belangrijkste wc-bril maten

[Translate to Nederlands:] Antheus Toilette von Villeroy & Boch

Of een toiletbril en toilet bij elkaar passen hangt af van drie factoren.

 • de lengte van de wc-bril
 • de breedte van de wc-bril
 • de afstand tussen de gaten voor de bevestiging

U kunt deze maten bij de oude bril opmeten of gewoon direct aan het keramiek. Voor de lengte meet u met een duimstok de afstand vanaf het middelpunt van de gaten tot aan de voorste toiletrand. Vervolgens meet u de breedte, dat is waar de afstand tussen de linker- en rechterzijde van de toiletpot het grootst is. Tot slot moet u alleen nog nameten hoe groot de afstand tussen de twee bevestigingsgaten aan de achterzijde van het keramiek is – ook hier weer van middelpunt tot middelpunt.

[Translate to Nederlands:] Subway 2.0 von Villeroy & Boch
[Translate to Nederlands:] Toilette von Villeroy & Boch

Als de wc-deksel en -bril langer of breder zijn dan de toiletpot, ligt de bril niet goed op de wc-rand, wat te merken is aan een vervelend wiebelende toiletbril. Te klein garnituur bedekt de rand niet volledig en is ook wiebelig. Bij een wat te korte wc-bril waarvan de breedte wel past, kunt u vaak door de bevestigingselementen te draaien of verschuiven, de bril meer naar voren plaatsen. Echter valt een afwijking van meer dan zo'n 10 mm niet bij te stellen door de scharnieren iets naar voren of achteren te bewegen en deze dan weer vast te zetten. Bij de breedte bestaat daarentegen geen speelruimte. Hier moeten de wc-bril en de wc-pot daadwerkelijk precies bij elkaar passen.

Hoewel het formaat van de toiletbril bij de afmetingen (en vorm, daarover straks meer) van de keramische toiletpot moet passen, heeft u bij de afstand tussen de gaten ter bevestiging achterop vaak meer speelruimte. Daarom vermeldt de fabrikant bij deze maten vaak zowel de minimale alsook de maximaal mogelijke afstand. Als de bevestigingsgaten in het keramiek echter niet overeenkomen met de afstand tussen de scharnieren op de toiletbril, kunt u dit model mogelijk niet monteren. Kies daarom voor de zekerheid altijd een wc-bril waarvan alle maten bij uw toilet passen.

[Translate to Nederlands:] Finion Toilette von Villeroy & Boch

WC-bril maten zijn niet genormeerd

In Duitsland bestaat er geen norm die de maten van wc-brillen en toiletten regelt. Wel zijn er bepaalde standaardformaten ontstaan.

De volgende combinaties van lengte en breedte zijn voor wc-brillen vrij gangbaar:

 • 35 cm breedte, 40-41 cm lengte
 • 36 cm breedte, 41-48 cm lengte
 • 37 cm breedte, 41-48 cm lengte
 • 38 cm breedte, 41-48 cm lengte
[Translate to Nederlands:] Subway WC von Villeroy & Boch

Bij de afstanden tussen de bevestigingsscharnieren zijn er ook bepaalde maten die zich hebben doorgezet:

 • 7-16 cm
 • 9-20 cm
 • 10-18 cm
 • 11-21 cm
 • 14-19 cm
 • 15-16 cm

Bij een moderne toiletbril wordt de bevestiging vaak niet vast gemonteerd maar is flexibel te verstellen. Bovendien bestaan er steeds meer modellen met draaibare scharnieren om een afstand van haast twee keer zo groot als de afstand tussen de gaten te overbruggen. Hierdoor ontstaan soms grote verschillen tussen de minimale en maximale afstand tussen de gaten.

Ook de vorm moet passen

Naast het formaat van de wc-bril is er een tweede factor van doorslaggevend belang. Dat is de vorm van de toiletpot. Het meest gangbaar zijn wc-potten met ronde of licht ovale opening. Daarom zijn er voor deze modellen ook de meest uiteenlopende wc-deksels verkrijgbaar. In badkamers met een duidelijke vormentaal en een moderne inrichting, vind je vaak toiletten in D-vorm of in een rechthoekige basisvorm, waarvoor speciale wc-brillen verkrijgbaar zijn.

[Translate to Nederlands:] Joyce WC von Villeroy & Boch

Stap voor stap de juiste wc-bril maten berekenen

Als u over de productbeschrijving en het informatieblad met technische gegevens van de fabrikant beschikt, kunt u daarin alle belangrijke gegevens zoals de vorm en maten van uw toilet vinden. Indien u niet zeker weet welk model wc u heeft, kunt u simpelweg onze stap-voor-stap-instructies volgen om de juiste wc-bril voor uw toilet te vinden.

Stap 1: Oude wc-garnituur verwijderen

Eerst moet u de oude wc-deksel met -bril verwijderen om goed zicht op de wc-pot te hebben. Houd hiervoor een waterpomptang bij de hand, indien de bevestigingsmoeren niet met de hand kunnen worden losgedraaid, en ook kruipolie om vastzittende moeren los te krijgen.

Stap 2: Stel vast welke vorm uw toilet heeft

Nu kunt u bekijken of uw toiletpot overeenkomt met de zogenaamde "universele vorm", oftewel ongeveer cirkelvormig met afgeronde lijnen. Dit is de standaardvorm voor toiletpotten – en daarom ook de vorm waarvoor de keuze uit wc-brillen het grootst is. Ook toiletten met een ovale vorm zijn gangbaar, waarbij de vorm duidelijk langer is dan breed. Ook zien we steeds vaker de eerder genoemde D-vorm die gekenmerkt wordt door een rechte achterzijde en zacht naar voren vloeiende lijnen.

Stap 3: Meet de exacte lengte van uw toiletpot

Nadat u de vorm heeft vastgesteld, moet u het formaat van de wc-bril achterhalen. Hiervoor heeft u een duimstok of meetlint nodig. Meet eerst de afstand vanaf de voorste rand van het toilet tot aan het middelpunt van de gaten voor de wc-brilbevestiging aan de achterste rand van de pot.

Stap 4: Meet de exacte breedte van uw toiletpot

Bij een ronde, ovale of D-vormige wc meet u deze waarde altijd aan de breedste plek van de toiletpot, en wel van de linker buitenzijde tot aan de rechter buitenzijde

Stap 5: Meet de afstand tussen de bevestigingsgaten

Bij deze waarde dient u secuur te werken, want het gaat om de exacte afstand tussen het middelpunt van het linker gat en het middelpunt van het rechter gat.

Stap 6: Uw keuze voor een nieuwe wc-bril

Nadat u de relevante maten en afstanden heeft vastgesteld (en bij voorkeur heeft opgeschreven), kunt u op zoek gaan naar een passende toiletbril.

Tips voor het kiezen van de juiste wc-bril

In principe moet de wc-bril zo exact mogelijk op het toilet passen, waarbij afwijkingen van minder dan 5 mm over het algemeen geen probleem vormen. Bij grotere afwijkingen kunt u echter liever een beter passend model nemen.

Ga voor een wc-bril van hoogwaardig materiaal, zoals duroplast of hout. U kunt daarbij ook het gewicht als uitgangspunt nemen. Kies in geval van twijfel liever voor het zwaardere model. Toiletbrillen met een gewicht van tenminste 2 kg zijn doorgaans voldoende stevig en vervormen ook niet wanneer er zwaardere personen op plaatsnemen.

Voor de scharnieren mag u geen compromissen aangaan wat betreft de levensduur en kwaliteit. Geef daarom de voorkeur aan scharnieren van metaal. Deze zijn aanzienlijk robuuster en duurzamer dan modellen van kunststof of andere materialen.

[Translate to Nederlands:] Aveo Toilette von Villeroy & Boch

Bij een wc-bril met automatisch sluitsysteem zijn de scharnieren met rotatiedempers uitgerust die voorkomen dat de deksel te snel sluit of de wc-bril met veel lawaai neerklapt. Het volstaat dan om de deksel kort aan te tikken, waarna hij zachtjes en stil naar beneden glijdt. In huishoudens met kleine kinderen beschermt dit sluitsysteem kleine vingers tegen het klem raken onder een omlaag vallende wc-bril. Zo draagt de automatische sluiting bij aan de veiligheid in huis.