Badkamer met schuin dak

Een schuin dak in de badkamer slim benutten

Gemoedelijkheid – gezelligheid – romantiek: een schuin dak zorgt voor een aangename, warme atmosfeer. Het kan u echter ook hoofdbrekens bezorgen bij de inrichting van uw badkamer. Ontdek hoe u met het juiste ruimteconcept het schuine dak in de badkamer optimaal kunt benutten en adequaat bij de inrichting kunt betrekken

Let op de juiste hoogte

Ondanks alle gezelligheid kan een principieel probleem van badkamers met een schuin dak niet worden genegeerd: ze vereisen afgewogen inrichtingsoplossingen, waarbij de gegeven situatie van de ruimte optimaal wordt benut. Belangrijk daarbij is dat vooral in het gedeelte van het toilet, de wastafel en de douche een vrije hoogte van minstens twee meter wordt aangehouden, want een geringere hoogte gaat ten koste van het comfortabele gebruik en verhoogt het risico van het stoten van het hoofd. Heeft uw schuine dak slechts een lichte helling? Eventueel is het dan zelfs mogelijk het toilet of de wastafel onder het schuine dak te plaatsen.

Geen ruimte verspillen en goed plannen

De ruimte onder het schuine dak goed gebruiken

Het bad is helemaal op zijn plaats onder een schuin dak. Afgezien van het in- en uitstappen is hier verder geen ruimte aan de bovenkant nodig. Met name hoekbaden en ronde modellen kunnen fraai onder een schuin dak worden geplaatst. Pure romantiek: grote dakramen zorgen dat u kunt genieten in bad onder de sterrenhemel.

En wilt u niet zonder douche? Dat hoeft ook helemaal niet, want ook in een badkamer met een schuin dak kan een aangenaam grote douche worden geïnstalleerd. Plaats een douche op maat onder het schuine dak en ontdek dat ook hier comfortabel kan worden gedoucht. Voor extra luxe in de badkamer zorgt een op maat gemaakte sauna of infraroodcabine, die zodanig onder het schuine dak wordt geplaatst dat er geen beperkingen ontstaan.

Onze douchevarianten

Holle ruimte als opbergmogelijkheid

Ruimteconcepten in badkamers met schuine daken vergen dus doordachte oplossingen, omdat de schuinlopende wand niet geschikt is voor elk type inrichting. Maar de ruimte onder het schuine dak is beslist geen verloren ruimte, want deze is bijvoorbeeld uitstekend geschikt als extra bergruimte. Als de schuine wand ver in de richting van de vloer doorloopt, kan door middel van een afscheidingswand een holle ruimte worden gecreëerd, die – voorzien van deuren en kastbodem – als onzichtbare opbergmogelijkheid kan worden gebruikt. Bovendien kunnen buizen en afvoerleidingen probleemloos achter de extra wand worden verborgen.

Planningstips

Kleine ruimtes groter laten lijken

Oriënteer u bij de inrichting van een badkamer met een schuin dak ook op de inrichtingstips voor kleine badkamers, omdat schuine wanden de badkamer niet alleen optisch speciaal maken maar ook daadwerkelijk kleiner maken. Hoe groot de totale ruimte precies moet zijn, berekent u als volgt: alle delen van de ruimte met een hoogte van 1 meter worden niet meegerekend, en alle delen van de ruimte met een hoogte van 1 tot 2 meter maar voor de helft. Zorg ook voor een inrichting in lichte kleuren en plaats eventueel kleuraccenten, die uw badkamer levendiger maken. Tegels van groot formaat, voldoende spiegelvlakken en op de juiste plaatsen aangebrachte lichtbronnen zorgen voor een royaal ruimtegevoel en optische diepte.

Laat u inspireren