Welke materialen zijn er voor wastafels?

Wanneer u uw badkamer wilt renoveren, rijst al snel de vraag: Welke materialen zijn er eigenlijk voor wastafels? En welke zijn geschikt voor mij en mijn badkamer? Hier vindt u een overzicht van de populairste materialen voor waskommen en wastafels, zodat u snel de juiste keuze kunt maken. 


De keramische wastafel is een tijdloze klassieker. Traditionele elegantie of modern design: Een wastafel van sanitairkeramiek ziet er altijd hoogwaardig uit. Keramiek is gemaakt van natuurlijke materialen zoals kwarts, porseleinaarde, silicaat-mineralen en klei. Bij de productie worden geen stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu of de gezondheid: Het keramiekmengsel wordt alleen in vorm gebracht, geglazuurd en op 1200 graden gebakken. 

Een keramische wastafel heeft vele voordelen: Het is zeer duurzaam en bij goed onderhoud ziet het er na vele jaren nog als nieuw uit. Dankzij het gladde oppervlak is de wastafel ongevoelig voor krassen en eenvoudig schoon te maken. Gangbare reinigingsmiddelen met zuren, maar ook pigmenten in cosmetische artikelen, kunnen het materiaal niet aantasten. Keramische wastafels zijn er in allerlei verschillende vormen, zodat voor elke stijl wel een passende wastafel te vinden is. Het nadeel: De wastafel is zwaar en er kunnen stukken afbreken als er een zwaar voorwerp op een rand valt. 


Een wastafel van gegoten minerale materialen bestaat ook uit mineralen, maar deze worden vermalen tot een fijn poeder en vermengd met kunstharsen, kunststoffen dus. Nadat dit mengsel in de juiste vorm is gebracht, hardt het aan de lucht uit. Om ervoor te zorgen dat de wastafel van gegoten minerale materialen sterk en eenvoudig te onderhouden is, krijgt hij een laklaag met een speciale gel die uithardt. Wastafels van gegoten minerale materialen zijn dankzij hun kunststof-gehalte eenvoudig te vormen en lichter dan wastafels van puur keramiek. 

Hierdoor zijn ze zeer geschikt als waskom voor bijvoorbeeld een wastafel. Wastafels van gegoten minerale materialen zijn echter geen natuurproducten omdat synthetische harsen chemicaliën bevatten. Daarom zijn wastafels van gegoten minerale materialen ook gevoeliger voor warmte: Het water mag niet heter zijn dan 65 graden. Bovendien is mineraal gietwerk veel gevoeliger voor krassen, omdat het materiaal over het algemeen zachter is dan echt keramiek. Voor goedkopere wastafels van gegoten minerale materialen geldt in het bijzonder het volgende: Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen. 


Waarschijnlijk kent u staal-email, geëmailleerd staal, als het materiaal dat bij oudere badkuipen wordt gebruikt. De laatste tijd wordt staal-email echter ook steeds vaker voor waskommen en wastafels gebruikt. In principe gaat het hierbij om een stalen wastafel die wordt veredeld met een speciale oppervlaktebehandeling van glas en op bijna 900 graden wordt gebrand. Op deze manier wordt het oppervlak zeer hard en uitstekend bestand tegen stoten of krassen. Tevens is het materiaal onderhoudsvriendelijk en lang houdbaar. 

Email-wastafels zijn een zeldzaamheid en worden maar door enkele fabrikanten aangeboden. Omdat de stalen kom moeilijk te vormen is, zijn er slechts enkele designs. Ze zijn daarom niet zo veelzijdig, maar eerder geschikt als wastafel voor badkamers met een moderne industriële look. Staal-email kan goed worden gelakt, zodat u een vleugje kleur aan uw badkamer kunt toevoegen. De waterkraan wordt bij email-wastafels meestal aan de wand bevestigd.

Materiaalvergelijking wastafels: De belangrijkste voor- en nadelen

Welk materiaal het beste voor uw wastafel is, hangt grotendeels af van uw ideeën en voorkeuren. Als een zeer lichte wastafel belangrijk voor u is of als u een speciale vorm in gedachten hebt, kan de wastafels van gegoten minerale materialen een goede keuze zijn – indien warm water en een lange levensduur niet zo belangrijk voor u zijn. Als u waarde hecht aan duurzaamheid en natuurlijke materialen en een wastafel met een cool design zoekt, dan moet u eens kijken naar een email-wastafel. Vooral in combinatie met hout kan een stalen wastafel erg elegant overkomen. Naast de hier vermelde materialen zijn er natuurlijk nog andere materialen zoals glas of graniet, maar die zijn wel heel uitzonderlijk. 

In verreweg de meeste gevallen is een keramische wastafel de beste keuze. Er is een breed assortiment beschikbaar, zodat u voor zowel grote als kleine badkamers de juiste wastafel kunt vinden. Vanwege de wandmontage is het gewicht meestal niet relevant. Bovendien is keramiek duurzaam omdat het zonder schadelijke of synthetische stoffen worden gemaakt. Zo is sanitairkeramiek van Villeroy & Boch extreem stootvast en dankzij het harde oppervlak krasvast. En dankzij de CeramicPlus-veredeling bespaart u 90 procent tijd en reinigingsmiddelen bij het schoonmaken. Het zuinige verbruik van schoonmaakmiddelen is goed voor het milieu. Het AntiBac-oppervlak met zilver-ion-technologie remt de groei van ziektekiemen met meer dan 99,9 procent en zorgt zo voor een optimale hygiëne.