Badkamer reinigen zonder chemicaliën: Tips voor een schone badkamer

Welke schoonmaakproducten zijn het beste voor de badkamer?

Glanzende tegels, een kristalheldere spiegel en een frisse geur: Een schone badkamer is heerlijk uitnodigend. Regelmatig schoonmaken is belangrijk voor een aangename sfeer in de badkamer – maar welke schoonmaakproducten zijn het beste voor de badkamer? Moet het altijd een speciale reiniger uit de winkel zijn of bestaan er nog andere mogelijkheden? Er zijn diverse redenen om af te zien van het gebruik van chemische reinigingsmiddelen in de badkamer:

  • Materiaal: Vooral gevoelige oppervlakken zijn niet goed bestand tegen allerlei chemische reinigingsproducten – vanwege sommige agressieve ingrediënten of omdat ze schurende deeltjes bevatten die krassen kunnen veroorzaken op gevoelige tegels of douchevloeren.
  • Kosten: Veel industrieel vervaardigde reinigingsmiddelen zijn relatief duur.

  • Gezondheid: Met name chloorreinigers, maar ook andere chemische reinigingsmiddelen, kunnen bij het schoonmaken schadelijke gassen afgeven of irritaties aan huid, ogen of luchtwegen veroorzaken.
  • Milieu: Agressieve reinigingsmiddelen vervuilen het grondwater. Daarnaast zorgen in de winkel gekochte reinigingsmiddelen vaak voor veel plastic afval.

Gelukkig zijn er geen agressieve speciale reinigingsmiddelen nodig om uw badkamer te laten glanzen. Natuurlijke reinigingsmiddelen en eenvoudige huishoudelijke middelen werken meestal net zo goed, zijn veel milieuvriendelijker en ook nog eens goed voor uw portemonnee. Hier leest u met welke methoden u uw badkamer in een handomdraai en zonder chemicaliën schoonmaakt!

Hoe krijg ik de tegels in de badkamer weer schoon?

Het toilet, de wastafel en het bad horen standaard bij het schoonmaken – tegels worden echter vaak over het hoofd gezien. Een glad en kalkvrij tegeloppervlak is echter niet alleen belangrijk voor de hygiëne in de badkamer – op gladde tegeloppervlakken kan tevens minder gemakkelijk schimmel ontstaan. Vochtige kalkvlekken zijn daarentegen ideaal voor schimmel. Het is daarom het beste om de tegels regelmatig schoon te maken. Ze zien er zo niet alleen mooi en glanzend uit, maar ze zijn ook beter bestand tegen schimmel. Huishoudelijke middelen zoals azijnzuur en huishoudzeep zijn zeer geschikt als reinigingsmiddel voor tegels. Ga in twee stappen te werk:

  • Ontkalken van de tegels: Kalkvlekken zijn uitstekend te behandelen met zuren – en zuren hebt u meestal al in huis. Azijn of citroenzuur zijn ideaal voor het reinigen van tegels. Met een scheutje azijn in water laat u uw tegels weer glanzen en verwijdert op grondige wijze kalkvlekken. Bij zeer gevoelige materialen moet u het mengsel eerst op een onopvallende plaats uitproberen. Ook voor de voegen geldt: Wees voorzichtig met zuren - deze kunnen voegen aantasten.
  • Vuil van tegels verwijderen: Oppervlakte-actieve stoffen helpen tegen vettige resten op de tegels. Een eenvoudig afwasmiddel is hiervoor al voldoende. En als u geen wasmiddel bij de hand hebt, shampoo of douchegel bevatten ook effectieve oppervlakte-actieve stoffen. Doe een scheutje van de oppervlakte-actieve reiniger in lauw water en gebruik dit om de tegels goed schoon te maken. Vergeet niet de tegels hierna af te wassen met schoon water. Na het reinigen moet u de tegels afdrogen om te voorkomen dat er nieuwe kalkvlekken ontstaan.

Hoe krijg ik de douchevloer weer schoon?

Iedereen die een watervoorziening met regenwater gebruikt, heeft geen kraanwater nodig om het toilet door te spoelen. Omdat regenwater geen kalk bevat, kan er zich geen urinesteen in het toilet vormen. Urinesteen maakt ook geen kans als het toilet regelmatig wordt schoongemaakt en kalkaanslag wordt verwijderd.

Ook het bad en de douchevloer reinigt u probleemloos zonder chemicaliën. Een groot aantal gevoelige materialen kan zelfs worden beschadigd door agressieve chemische reinigingsmiddelen of schuurmiddelen. Vuil en zeepresten in de douchevloer kunt u behoedzamer verwijderen met een milde allesreiniger, afwasmiddel of zachte zeep. Huishoudelijke zuren verdund met water, zoals azijnessence of citroenzuur, helpen tegen kalkvlekken.

Doe azijn, verdunde azijnessence of citroenzuur op een spons en wrijf voorzichtig over de vlekken. Bij hardnekkige kalkaanslag is het nuttig om de azijnessence een paar minuten te laten inwerken en daarna met water af te spoelen. Pas op: Gebruik geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om krassen op het materiaal te voorkomen. Als het oppervlak van de douchevloer eenmaal is opgeruwd, zetten vuil en kalk zich gemakkelijker en hardnekkiger vast.

Bij het schoonmaken van de douchevloer moet u ook meteen de afvoer reinigen. Dit kan ook zonder chemicaliën: Doe gewoon drie lepels zuiveringszout in de afvoer en voeg ongeveer een half kopje azijn of verdunde azijnessence toe. Zodra beide stoffen in de afvoer met elkaar in contact komen, reageren ze met elkaar – het borrelt en sist. Laat de azijn en bakpoeder een paar minuten inwerken en spoel daarna met heet water na. Indien nodig kunt u dit proces herhalen.

U kunt onaangename vervuiling van de douchevloer en verstopping van de afvoer voorkomen: Verwijder na het douchen de waterdruppels en droog de douche met een handdoek af. Zo kan er geen kalkaanslag ontstaan. Bescherm de afvoer met een klein afvoerzeefje. Hier verzamelt zich vooral haar en dit kan al snel een obstakel in de afvoer worden.

Hoe maak ik zelf reinigingsmiddelen?

In principe zijn azijnessence, citroenzuur, bakpoeder/zuiveringszout en huishoudzeep voldoende voor bijna alle reinigingstaken in het huishouden. Ze zijn in de regel aanzienlijk goedkoper en zuiniger in gebruik dan speciale chemische reinigingsmiddelen. Op basis van deze huishoudelijke middelen maakt u zelf een zachte, maar krachtige allesreiniger met een aangename geur. Bijvoorbeeld bakpoeder/zuiveringszout, huishoudzeep en citroenzuur zijn hiervoor ideaal. Om uw zelfgemaakte badkamerreiniger een frisse geur te geven, kunt u een paar scheutjes etherische olie toevoegen, zoals sinaasappelolie, citroenolie of verse muntolie.

Ga als volgt te werk om de reiniger te maken:

  1. Wrijf wat huishoudzeep – ongeveer een theelepel vol – in een kom met ongeveer 250 ml warm water.
  2. Klop het mengsel grondig met een garde of vork.
  3. Zodra het mengsel een beetje is afgekoeld, voegt u een theelepeltje bakpoeder/zuiveringszout en een paar scheutjes citroensap of citroenzuur toe.
  4. Meng alles goed, wacht tot het mengsel koud is geworden en giet het vervolgens in een lege spuitfles.

U kunt deze zelfgemaakte, chemicaliënvrije reiniger uitstekend als een allesreiniger gebruiken, bijvoorbeeld voor tegels, spiegels of wastafels. Trouwens: U hoeft ook niet altijd schoonmaakdoekjes te kopen! Vaak zijn afgedankte kledingstukken van katoen, zoals T-shirts of sweatshirts, hier prima geschikt voor. Knip ze gewoon in kleinere stukken en gebruik de stof als een schoonmaakdoekje. Zo kunt u goed poetsen en doet u tegelijkertijd iets voor het milieu.