Oppervlakken in de badkamer reinigen: Tips voor een schone badkamer

Artis Villeroy & Boch

Deze oppervlakken moeten regelmatig worden schoongemaakt

Het regelmatig reinigen van de oppervlakken in de badkamer is niet alleen om esthetische redenen aan te raden. Ook voor hygiëne en gezondheid is het belangrijk dat de oppervlakken schoon zijn. We raken ze immers heel vaak met onze handen aan en kunnen zo ziektekiemen of ziekteverwekkers overdragen. Ook schimmel heeft het gemakkelijk op vuile oppervlakken in de badkamer. Vooral de volgende gebieden worden vaak vergeten bij het schoonmaken, terwijl ze toch bijzonder gevoelig zijn: 

  • Wastafels: Aan de wastafel poetsen we onze tanden, waardoor deze regelmatig in contact komt met speeksel. Menselijk speeksel bevat naar schatting 500 verschillende soorten bacteriën. 

  • Spiegels: Door spattend water bij het tandenpoetsen of het wassen van uw handen kunnen er ziektekiemen op de badkamerspiegel terechtkomen. 

  • Tegels rond de wastafel: Ook de wandtegels rondom de wastafel moet u regelmatig schoonmaken. 

  • Kranen: Na toiletbezoek draaien we de kraan open voordat we onze handen wassen. Dit betekent dat fecale bacteriën op het oppervlak van de kranen kunnen komen. 

  • Spoelknop van het toilet: We maken het toilet vaak schoon met een toiletreiniger, maar meestal vergeten we de spoelknop. Deze wordt na gebruik van het toilet ook met ongewassen handen aangeraakt en kan daardoor fecale bacteriën bevatten. 

  • Tegels rond het toilet: Bij het doorspoelen van het toilet kan er water op de tegels rond het toilet spatten. Maak de wandtegels daarom ook regelmatig schoon met azijnessence. 

  • Vloer van de badkamer: Ook de vloer van de badkamer kan vervuild raken door opspattend water uit de wastafel of het toilet. Bovendien vallen er vaak huidschilfers op de grond als we onze handen afdrogen of na een douche het lichaam afdrogen. 

  • Lamp van de badkamer: Op de lamp van de badkamer kan zich stof ophopen, waardoor een broedplaats voor bacteriën ontstaat. 

  • Klink van de badkamerdeur: Klinken zijn echte verzamelplaatsen van ziektekiemen en moeten regelmatig worden schoongemaakt – dit geldt ook voor de badkamer. 

Wees voorzichtig met gevoelige oppervlakken

Veel helpt veel, maar dat geldt niet voor gevoelige materialen in de badkamer. Reinigingsmiddelen met schurende deeltjes of agressieve zuren kunnen sommige oppervlakken beschadigen. Met name baden en douches van acryl en kunststof, natuursteentegels en voegen zijn niet bestand tegen agressieve reinigingsmiddelen.

 

Acryl douchevloer Villeroy & Boch

Deze drie tips helpen u om oppervlakken snel en behoedzaam schoon te maken:

Villeroy&Boch_Reinigingstips

 

 

 

Geen tijd verliezen: Wacht niet tot kalkvlekken en -aanslag zich verspreiden. Hoe eerder u actie onderneemt tegen vuil, hoe eenvoudiger het is om het te verwijderen. 

 

 

 

 

Gebruik een mild reinigingsmiddel: Gebruik een milde allesreiniger of een huishoudelijk middel zoals azijn of azijnessence verdund met water. 

Villeroy&Boch_Reinigingstips

 

Kies de juiste poetsdoek: Microvezeldoeken zijn sterk absorberend en nemen snel vuildeeltjes op. Bij zeer gevoelige materialen zoals spiegels of roestvrijstalen kranen moet u echter een zachte katoenen doek gebruiken bij het schoonmaken. Sponzen met harde vezels of schuursponzen zijn niet geschikt – ze kunnen krassen veroorzaken op gevoelige oppervlakken. Op de beschadigde plekken verzamelt vuil zich nog sneller. 

Hoe moet ik RVS reinigen?

Kranen van de wastafel, de douche of het bad zijn vaak van roestvrij staal gemaakt. Dit materiaal is gevoeliger dan u zou denken: Gebruik een zachte katoenen doek en een milde allesreiniger of afwasmiddel. Op deze manier kunnen vingerafdrukken snel worden weggeveegd. Azijnessence gemaakt van 25 procent azijn helpt tegen kalkaanslag op kranen. Als er hardnekkige kalkvlekken zijn ontstaan, week dan een theedoek in de azijn, leg deze op de aangetaste plekken en laat dit een paar uur inwerken. Hierna kunt u de vlekken eenvoudig verwijderen. 

Wastafel Villeroy & Boch

Hoe maak ik het hout van badmeubels schoon?

wood

Hout maakt de badkamer gezellig, levendig en warm – geen wonder dat het zo populair is voor badkamermeubels zoals wastafels en badkamerkasten. Hout is een natuurproduct dat geen stilstaand vocht verdraagt.

Hout op badkamermeubels moet daarom voorzichtig worden gereinigd met een zachte doek, een beetje lauw water en een verdund afwasmiddel. Poets met schoon water om eventuele resten van het wasmiddel te verwijderen en droog het hout daarna zorgvuldig. Zo voorkomt u het ontstaan van lelijke watervlekken. 

Hommage collectie Villeroy & Boch

Hoe maak ik keramische oppervlakken schoon?

Collectie Subway 2.0 Villeroy & Boch

Keramische oppervlakken van het toilet of de wastafel kunt u ook met een milde allesreiniger of afwasmiddel schoonmaken. De oppervlakte-actieve stoffen verwijderen vetophopingen en vuil. Kalkvlekken verwijdert u met azijn. Urinesteen in de toiletpot kunt u met zuiveringszout en azijn verwijderen: Strooi een pakje bakpoeder/zuiveringszout op de vlekken, giet er een kopje azijn over en laat het mengsel een paar uur inwerken. Spoel daarna door en reinig eventueel nog met de borstel. Schimmel is ook uitstekend te verwijderen met azijn. Voor het onderhoudsvriendelijke CeramicPlus van Villeroy & Boch wordt voor de dagelijkse reiniging van de oppervlakken een zachte, krasvaste spons of doek aanbevolen. Tevens dienen er standaard allesreinigers te worden gebruikt, geen agressieve producten.

Let op de juiste gebruiksvoorwerpen voor de betreffende materialen: Spiegels, RVS of natuurtegels dient u met een zachte, pluisvrije katoenen doek of theedoek schoon te maken. Krasbestendige materialen zoals keramiek en tegels zijn meestal ook bestand tegen microvezeldoeken. Gebruik oude tandenborstels om de voegen in de badkamer schoon te maken. Als u sponzen gebruikt voor het reinigen, gebruik dan alleen de zachte schuimzijde. Schuursponzen voor het schoonmaken van pannen zijn niet geschikt. Draag bij voorkeur handschoenen bij het schoonmaken van de badkamer, omdat ook huishoudelijke middelen zoals azijn uw huid kunnen beschadigen. 

Cotton
toothbrush
sponge
Badkamer reinigen zonder chemicaliën met Villeroy & Boch

Als u de oppervlakken in de badkamer wilt reinigen, hoeft u geen nieuwe schoonmaakmiddelen te kopen. Huishoudelijke reinigingsmiddelen zoals wasmiddel, allesreiniger of huishoudzeep zijn perfect geschikt. Als u zulke reinigingsmiddelen niet bij de hand hebt, kunt u ook handwaszeep, shampoo of douchegel gebruiken voor het schoonmaken, want deze reinigingsmiddelen bevatten ook vetoplossende oppervlakte-actieve stoffen. Deze middelen zijn echter niet geschikt voor het verwijderen van kalk – zuren zoals azijn, citroenzuur of cola helpen hierbij, omdat ze fosforzuur bevatten.