Tips: Zo maakt u uw badkamer snel en efficiënt schoon!

Badkamer schoonmaken met Villeroy & Boch

Vlekkeloze oppervlakken, glanzende tegels en aangenaam frisse lucht: Een schone badkamer zorgt voor een aangenaam, behaaglijk gevoel. Regelmatig schoonmaken is niet alleen belangrijk voor persoonlijk comfort en een verzorgde indruk. Ook met het oog op de hygiëne is het essentieel om de badkamer goed schoon te maken. Maar geen zorgen: Het duurt niet zo lang om de badkamer stralend schoon te maken. Met deze tips maakt u uw badkamer snel, efficiënt en gemakkelijk schoon.

Badkamer schoonmaken: Stap voor stap

Snel de badkamer schoonmaken en in een handomdraai voor stralend schone ruimte zorgen? U hoeft geen uren te schrobben om een schone en comfortabele badkamer te krijgen. Als u de badkamer regelmatig reinigt en gestructureerd te werk gaat, hebt u slechts ongeveer 15 minuten nodig. Maar hoe maakt u de badkamer goed schoon? Volg de zes volgende stappen om de badkamer goed schoon te maken:

Spiegel en wastafel schoonmaken: Sluit de afvoer af en laat warm water in de wastafel lopen. Op deze manier kan het vuil alvast inweken. Ondertussen houdt u zich bezig met de badkamerspiegel: Spuit een beetje glasreiniger op de spiegel en veeg de spiegel droog met een zachte, pluisvrije doek. In plaats van glasreiniger kunt u ook een mild afwasmiddel en water of verdunde azijn gebruiken. Laat het water uit de wastafel weer weglopen. Veeg de wastafel en kraan schoon met een doek en verdunde azijn. Denk er ook aan om de zeepdispenser en eventuele decoratie schoon te maken. Tot slot poetst u nog een keertje met schoon water. De spiegel en wastafel moet u minimaal één keer, bij voorkeur twee of drie keer per week schoon te maken.

Douche of bad schoonmaken: Met verdund azijn en bakpoeder/zuiveringszout zijn vuil- en kalkaanslag in de douche en het bad in een handomdraai te verwijderen. Azijn en bakpoeder/zuiveringszout helpen ook om de afvoer te reinigen, voordat deze verstopt kan raken. Om ervoor te zorgen dat de douche en het bad niet vies worden, moeten ze na elk gebruik met schoon water worden uitgespoeld. Verwijder vervolgens het water grondig met een wisser of droog het bad en de tegels met een handdoek af. Een zeefje in de afvoer voorkomt vervelende verstoppingen.

Badkamer schoonmaken met Villeroy & Boch
Badkamer schoonmaken met Villeroy & Boch

Toilet poetsen: Onooglijke urinesteen kan met azijn en citroenzuur worden verwijderd. De toiletzitting dient van alle kanten te worden gereinigd en gedesinfecteerd, hetzelfde geldt voor het toiletdeksel. Om de toiletpot schoon te maken, brengt u een toiletreiniger aan onder de rand van het toilet en poetst u met de borstel. Laat dit intrekken voordat u het doorspoelt met schoon water. Twee tot drie keer per week schoonmaken is essentieel voor toilethygiëne.

Tegels en vloeren reinigen: Het wordt vaak verwaarloosd, maar voor een schone totaalindruk is het essentieel om de tegels van de muren en de vloer schoon te maken. Veeg het oppervlak schoon met een milde reiniger. Gebruik geen schuurmiddelen en krassende sponzen. Kalk of milde schimmel in de voegen kan worden verwijderd met verdund bakpoeder/zuiveringszout of citroenzuur en een oude tandenborstel. U moet echter voorzichtig zijn met het zuur, omdat het in de voegen kan sijpelen en ze kan aantasten.

De wastafel en planken opruimen: Ook de vakken in badkamerkasten en wastafels moeten regelmatig met een vochtige doek worden schoongeveegd. Hoe opgeruimder de kasten en laden zijn, hoe sneller het gaat. Gooi daarom regelmatig lege of ongebruikte cosmeticaproducten weg en zorg ervoor dat het niet te vol wordt. Vergeet ook niet om de handgrepen en de buitenkant van de kasten regelmatig schoon te maken.

Ventileren: Om schimmel te voorkomen en voor frisse lucht te zorgen, moet u de badkamer dagelijks ventileren, zeker na het douchen of baden. Natron neutraliseert onaangename geuren.


Checklist reinigingsmiddelen

Om de badkamer efficiënt en snel schoon te maken, hebt u de juiste voorbereiding en geschikte middelen nodig. Een kast of een goed uitgeruste bak met schoonmaakspullen waarin alles zijn vaste plek heeft, is dan ook aan te raden. De volgende reinigingsmiddelen mogen niet ontbreken:

 • Zachte microvezeldoeken
 • Sponzen
 • Borstel
 • Voegborstel
 • Toiletborstel
 • Toiletrand-borstel
 • Toiletreinigingsmiddelen
 • Milde allesreiniger
 • Glasreiniger
 • Azijnessence
 • Citroenzuur
 • Natron/zuiveringszout
 • Ontsmettingsmiddel
 • Waterwisser
 • Keukenpapier
Badkamer schoonmaken met Villeroy & Boch

7 veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van de badkamer

Ook bij het schoonmaken van de badkamer draait het om de details. Zeven veelvoorkomende fouten die u beter kunt vermijden:

Badkamer schoonmaken met Villeroy & Boch

 1. De inwerktijd niet in acht nemen: Veel reinigingsmiddelen zijn oppervlakte-actief als ze lang genoeg kunnen inwerken. U bespaart zichzelf schrobwerk en de oppervlakken worden beschermd. Vooral milde, milieuvriendelijke huishoudelijke middelen hebben wat meer tijd nodig om in te werken. Het is het beste om ze een paar uur of zelfs een hele nacht de tijd te geven.

 2. Een verkeerde veegtechniek: Met de verkeerde veegtechniek verspreidt u het vuil alleen maar. Veeg nooit in cirkels, maar altijd in S-vormen. Zo voorkomt u dat u vuil van nog niet schoongemaakte plekken op al schoongemaakte plekken veegt.

 3. Klinken en lichtknoppen vergeten: De meeste mensen vergeten bij het schoonmaken van de badkamer de gebieden die het meest met de vingers worden aangeraakt: Klinken, lichtknoppen of de spoelknop van het toilet. Op deze plaatsen kunnen ziektekiemen zich echter bijzonder snel ophopen.

 4. De achterkant en buitenkant van het toilet overslaan: Urinespatten kunnen bacteriën over het gehele toilet verspreiden. De achterkant en de buitenkant van de toiletpot moeten daarom ook grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd.

 5. Verwaarlozing van de hygiëne van de poetsbenodigdheden: Zorg ervoor dat u gebruikte emmers, doeken en sponzen regelmatig afspoelt, desinfecteert en indien nodig vervangt. Poetsdoeken en sponzen waarmee u het toilet en de vloeren hebt behandeld, mogen niet meer voor andere ruimtes worden gebruikt.

 6. Toiletdeksel openen laten staan: Het toiletdeksel open laten staan​, is onhygiënisch. Hierdoor kunnen bacteriën uit de toiletpot zich gemakkelijker in de badkamer verspreiden.

 7. Textiel vergeten: Als u textiel zoals badmatten of een douchegordijn in de badkamer gebruikt, moet u deze regelmatig op 60 graden wassen.

Als u deze fouten vermijdt en consequent de zes bovengenoemde stappen volgt, wordt het schoonmaken van de badkamer een snelle routine – en uw badkamer een aangename ruimte om u goed te voelen.

 

Verdere onderhoudsinstructies vindt u hier