Douchegordijnen reinigen: De eenvoudigste methoden in één oogopslag

Als er in de badkamer een onaangename vochtige en bedompte geur ontstaat, dan ligt dat vaak aan het badkamertextiel. Het reinigen van douchegordijnen is belangrijk om onaangename geurtjes en schimmel te voorkomen. Met onze tips wordt het gordijn in de douche snel weer schoon.

Daarom moeten douchegordijnen regelmatig worden schoongemaakt

In het ergste geval tast het niet alleen de oppervlakken aan, maar ook de voegen – dan is een badkamerrenovatie noodzakelijk. De sporen kunnen ook vanuit de badkamer in de rest van het huis komen en zich daar verspreiden. Veel schimmelsoorten kunnen niet alleen de kwaliteit van leven, maar ook de gezondheid schaden. Als de schimmel eenmaal aanwezig is, is het moeilijk om deze te verwijderen – hiervoor is meestal de hulp van een professional nodig. Om dit te voorkomen, moet schimmelvorming zo vroeg mogelijk worden tegengegaan. Douchegordijnen moeten daarom indien mogelijk één keer per maand schoongemaakt worden. Dit voorkomt dat er schimmel of onaangename geurtjes ontstaan.

Douchegordijnen in de wasmachine wassen

Veel gordijnen kunnen gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen. Niet alle materialen kunnen echter in de machine worden gewassen, dus kijk vooraf even op het waslabel. Plastic gordijnen mogen bijvoorbeeld meestal niet in de machine worden gereinigd. Wasbare gordijnen mogen over het algemeen niet heter dan 30 of 40 graden worden gewassen. Bij hogere temperaturen kan het materiaal beschadigd worden. Bacteriën en ziektekiemen worden echter pas vanaf een temperatuur van 60 graden betrouwbaar gedood. Door toevoeging van azijnessence of een desinfectiemiddel voor het wasgoed wordt het gordijn echter grondig gereinigd.

Als er al schimmel op het oppervlak zit, moet u het gordijn niet zomaar in de wasmachine doen. Laat het in plaats daarvan ongeveer een uur in een emmer azijnoplossing inweken voordat u het wast. Bij schimmelvlekken brengt u een mengsel van zuiveringszout en citroenzuur aan; laat dit inwerken en spoel de stof hierna af. Vervolgens kan het gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen. Wasmiddelen met bleekmiddel zijn ook geschikt voor een grondige reiniging, maar ze zijn niet erg milieuvriendelijk. U kunt beter een beetje azijn in het wasverzachterbakje gieten. Bij sterke vervuiling en kalkaanslag helpt het om een ​​beetje zuiveringszout aan het wasgoed toe te voegen.

Het douchegordijn kan samen met ander badkamertextiel zoals handdoeken en badmatten worden gewassen. Om kreukvorming te voorkomen, moet het na het wassen volledig uitgespreid worden opgehangen. Laat het goed drogen voordat u het weer in de badkamer ophangt.

Het douchegordijn schoonmaken zonder het te verwijderen

Voor een snelle reiniging tussendoor hoeft u het douchegordijn niet te verwijderen. Met een paar huishoudelijke middelen kan het zonder wasmachine worden schoongemaakt. Breng met een spons een mengsel van zuiveringszout en water, azijn of citroenzuur aan, laat dit ongeveer een uurtje intrekken en spoel het daarna grondig af met schoon water. Deze huishoudelijke middelen hebben een antibacteriële werking en verwijderen tevens kalkaanslag.

7 tips tegen schimmelvorming op het douchegordijn

Met een paar simpele trucjes kan de vorming van schimmel effectief worden voorkomen. Dit vereist in eerste instantie een zekere routine na het baden en douchen, maar het gordijn hoeft minder vaak gewassen te worden en er ontstaan geen onaangename geurtjes in de badkamer.

  • Afspoelen: Het gordijn moet na het baden of douchen altijd met water worden afgespoeld. Op deze manier verwijdert u resten van shampoo, douchegel en lipiden uit de vetlagen van de huid.

  • Openen: Het vochtige gordijn moet na het douchen volledig worden geopend, zodat er geen vouwen en plooien meer zijn. Het vocht blijft langer in de plooien achter en er kunnen zich bacteriën nestelen.

  • Inweken: Na het wassen in de wasmachine kan het gordijn een nacht in een sopje met zout worden ingeweekt. Dit voorkomt de vorming van schimmel.

  • Impregneren: Door behandelen met bakolie of babyolie druipt het water er sneller vanaf.

  • Ventileren: De juiste ventilatie van de badkamer is bijzonder belangrijk. Er moet meerdere keren per dag moet intensief worden geventileerd en het vocht moet permanent kunnen ontsnappen via een kiepraam of elektrische ventilatie. De badkamerdeur moet gesloten blijven, zodat de vochtige lucht niet in het huis binnendringt.

  • Verwarmen: Het is het beste om de badkamer altijd een beetje te verwarmen. Hierdoor kan al het badkamertextiel sneller drogen.

  • Ontvochtigen: Een elektrische of chemische luchtontvochtiger helpt ook om vocht en schimmel in de badkamer te voorkomen.

Conclusie: Douchegordijnen reinigen

Regelmatig reinigen van douchegordijnen is belangrijk om te voorkomen dat er schimmel en onaangename geurtjes ontstaan. Veel douchegordijnen kunnen in de wasmachine worden gewassen, maar ze kunnen ook worden behandeld met huishoudelijke middelen zoals azijn of zuiveringszout zonder ze te hoeven verwijderen. Een paar trucjes, zoals impregneren met olie en consistente ventilatie en verwarming, helpen om schimmelvorming te voorkomen.