Handdoeken in de badkamer vervangen | Villeroy & Boch

Hoe vaak moeten handdoeken worden vervangen?

Frisse, schone handdoeken zijn essentieel in een goed verzorgde badkamer. Maar Hoe vaak moeten handdoeken worden vervangen – en waar moet u nog meer op letten als het om badhanddoeken gaat? Hier vindt u alle belangrijke informatie over het vervangen van handdoeken in de badkamer.

De ideale gebruiksduur voor badhanddoeken

Naast handdoeken voor het afdrogen van de handen zijn badhanddoeken een belangrijk accessoire in de badkamer. Bad- of douchehanddoeken zijn meestal iets groter, zodat we na het douchen of baden moeiteloos het hele lichaam kunnen afdrogen. Bij het afdrogen kunnen ziektekiemen die ook na de lichaamsverzorging op onze huid zijn achtergebleven, in de vezels terechtkomen.

Ook kleine huidschilfers en lipiden kunnen bij gebruik van de doeken snel in het weefsel doordringen en bacteriën daar een voedingsbodem geven. Door het toilet door te spoelen of de wastafel te gebruiken, kunnen er spetters en ziektekiemen op de badhanddoek terechtkomen. U kunt de badhanddoek het beste na gebruik boven de verwarming hangen, omdat ziektekiemen zich sneller kunnen vermenigvuldigen in vochtige handdoeken. Bovendien kunnen vochtige handdoeken zorgen voor een hoge luchtvochtigheid en zo de vorming van schimmel in de badkamer bevorderen. Doeken die lang nat zijn geweest in de sporttas na een bezoek aan de sportschool, moeten meteen worden gewassen.

Als basisregel geldt: Een badhanddoek moet na uiterlijk vijf dagen worden vervangen. De ideale gebruiksduur is drie dagen – op voorwaarde dat u eenmaal per dag doucht. En als u meerdere keren doucht, bijvoorbeeld 's morgens na het opstaan ​​en 's avonds na het sporten, dan moet u uw badhanddoeken vaker verwisselen.

Vijf fouten met handdoeken om te vermijden

Het belang van een goede handdoekhygiëne in de badkamer voor het welzijn en een gezond binnenklimaat, wordt vaak onderschat. Vooral deze vijf fouten komen veel voor:

Het haar en gezicht te krachtig met de handdoek afdrogen:

U kunt uw gezicht en haar beter niet te krachtig droog wrijven na het douchen: De gevoelige gezichtshuid kan geïrriteerd reageren door de wrijving met het badstof en de beschermende huidbarrière kan wordt verstoord. Het haar kan breken en er kunnen gespleten puntjes ontstaan. Beter: Dep uw gezicht en haar zachtjes droog en bind de doek in een tulband, zodat deze langzaam het vocht opneemt.

Handdoek delen:

Bij gezinnen, stelletjes of in gedeelde woningen is het vaak gebruikelijk om een ​​handdoek in de badkamer te delen. Dat is geen goed idee: Volgens onderzoeken is 90 procent van alle handdoeken in de badkamer besmet met fecale ziektekiemen. Dit geldt vooral als ze door meerdere mensen worden gebruikt. Om te voorkomen dat ziektekiemen zich via de handdoek verspreiden, moet elke persoon een eigen handdoek gebruiken.

Handdoeken niet regelmatig vervangen:

Door het veelvuldige gebruik kunnen handdoeken nauwelijks drogen en bovendien worden ze vaak door verschillende mensen gebruikt. Handdoeken in de badkamer kunt u het beste elke dag vervangen, en uiterlijk na drie dagen. Washandjes moeten zelfs na elk gebruik in de was worden gedaan. En als iemand in het huishouden verkouden is, dan geldt het volgende: zo vaak mogelijk wassen.

Niet voldoende handdoeken gebruiken:

Een handdoek die wordt gebruikt om uw handen te drogen, mag niet op het lichaam of gezicht worden gebruikt, omdat deze handdoeken de meeste bacteriën bevatten. Het is het beste om voor elk type gebruik een aparte doek te gebruiken.

Handdoeken niet goed wassen:

Niet alleen regelmatig vervangen, maar ook correct wassen is belangrijk voor de hygiëne. Alle handdoeken moeten op minimaal 60 graden worden gewassen, en liefst op 90 graden. Ziektekiemen en bacteriën kunnen bij koudere temperaturen overleven. Met een beetje wasverzachter of even in de droger worden heet gewassen handdoeken weer lekker zacht en aangenaam.

Conclusie: Handdoeken vervangen

Hoe vaak u handdoeken moet vervangen, hangt af van het gebruik. Washandjes dienen te worden vervangen nadat ze eenmaal zijn gebruikt. Handdoeken moeten dagelijks worden verschoond en badhanddoeken om de drie dagen. Iedereen mag alleen zijn eigen handdoeken gebruiken en één handdoek voor het gezicht, één voor de handen en één handdoek voor het hele lichaam. Het goed drogen en wassen op minimaal 60 graden zorgt voor schone handdoeken die u een goed gevoel geven.