Adviesgids: Afvoer verstopt? Vind snel een oplossing!

Afvoer reinigen van Villeroy & Boch

Als de afvoer verstopt is, is er snel hulp nodig. Kalkaanslag, haar, zeepresten en huidvet kunnen ervoor zorgen dat de afvoer verstopt raakt en het water niet meer goed wegloopt. Met de volgende tips lost u het probleem op!

Afvoerbuis reinigen met chloor

Gebruik indien mogelijk in plaats van chloor biologische afvoerreinigers op basis van enzymen. Ze moeten iets langer inwerken, maar ze zijn milder en milieuvriendelijker.

Huishoudelijke middelen: De afvoer reinigen zonder chemicaliën

Afvoer reinigen van Villeroy & Boch

Er zijn veel minder agressieve middelen dan chloor om een ​​verstopte afvoer op te lossen. Veel van deze middelen zijn sowieso in de meeste huishoudens te vinden. Verstopte afvoeren worden meestal veroorzaakt door organische stoffen, waar de volgende middelen zeer effectief tegen zijn:

  • Azijn en zuiveringszout: Schep een paar eetlepels bakpoeder/zuiveringszout in de afvoerbuis en giet er ongeveer een half kopje azijn bij. In de afvoer vindt nu een chemische reactie plaats waarbij koolstofdioxide vrijkomt. Het mengsel begint te bubbelen en op deze manier wordt de verstopping opgelost. Laat het huishoudelijke middel ongeveer een kwartiertje inwerken en spoel het daarna door met heet water. Als u geen bakpoeder in huis hebt, kunt u ook azijn en zout gebruiken.

  • Wassoda en citroenzuur: Dit mengsel werkt volgens hetzelfde principe als azijn en bakpoeder. Het is echter wat milder en moet minstens een uur inwerken.

  • Vaatwastabletten: Bij hardnekkige verstoppingen in de afvoerbuis kunt u vaatwastabletten gebruiken. Los dit op in heet water en giet de vloeistof langzaam in kleine porties door de afvoer.

  • Cola: Deze frisdrank bevat fosforzuur, dat werkt tegen organische stoffen. Giet 's avonds een liter cola in de afvoer – 's ochtends kan de drank de verstopping hebben verholpen.

Waarom hoor ik borrelende geluiden in de afvoer?

Als de afvoerleiding borrelt, kan dit een vroeg waarschuwingssignaal zijn voor een verstopping zijn – er zijn echter ook andere mogelijke oorzaken. Een overzicht van de belangrijkste redenen van een borrelende afvoer:

Afvoer reinigen van Villeroy & Boch

  • Borrelen in combinatie met nare geurtjes: Als het borrelen in combinatie met onaangename geurtjes optreedt, is er zeer waarschijnlijk sprake van een verstopping. Het water kan slechts langzaam door de vernauwing weglopen en verzamelt zich in de leiding. Hierdoor ontstaat er een onderdruk onder de blokkering. Zodra de lucht ontsnapt, hoort u het typische borrelende geluid. Gebruik de bovenstaande huishoudelijke middelen om de buis te reinigen voordat hij volledig verstopt raakt.

  • Borrelen terwijl de vaatwasser aan staat: Maak uw geen zorgen over borrelende geluiden terwijl de vaatwasser aan staat: Het water wordt door de machine in de sifon gepompt – borrelen is hierbij volkomen normaal.

  • Borrelen bij regen: Ook als het regent, kan er een borrelend geluid in de afvoer ontstaan. Het regenwater loopt vanuit de regengoten op het dak het riool in. Ook hierbij is het borrelen een waarschuwingsteken: Als het zich vaker voordoet, moet u een loodgieter bellen.