Schimmel in de badkamer verwijderen: Zo komt u van schimmel af!

Schimmel in de badkamer is niet alleen een esthetisch probleem: Als de schimmel niet op tijd wordt verwijderd, kan de aantasting zich uitbreiden naar andere kamers in huis. Ook het gezondheidsrisico mag niet worden onderschat: Schimmel kan leiden tot ademhalingsproblemen en allergieën, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Gelukkig kan schimmel in de badkamer worden verwijderd – vaak met eenvoudige huishoudelijke middelen.

Zo verwijdert u schimmel in de badkamer

Voor het verwijderen van schimmel in de badkamer is het een goed idee om vooruit te plannen en de juiste maatregelen te nemen. De aangetaste gebieden overschilderen kan op korte termijn en cosmetisch helpen. De schimmel kan zich onder de verflaag echter ongehinderd blijven verspreiden. Daarom is het belangrijk de schimmelaantasting vakkundig te verwijderen.

Huishoudelijke tips voor een behoedzame verwijdering

Als u schimmel in de badkamer tijdig opmerkt, kunt u milde huishoudelijke middelen gebruiken. Zolang de schimmelaantasting beperkt is, kan deze met weinig moeite worden verwijderd. De aantasting is beperkt als er plekken op de muur of tegels met een afmeting van 30 tot 40 vierkante centimeter aangetast zijn. De schimmel mag nog niet in siliconen afdichtingen zijn doorgedrongen. Verlies echter geen tijd om te voorkomen dat de sporen zich verder verspreiden.

Denk ook aan het volgende: Bij gehuurde appartementen dient schimmelgroei aan de verhuurder te worden vermeld. U kunt samen bespreken of het ventilatieconcept voor de badkamer voldoende is of moet worden geoptimaliseerd. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een ventilatiesysteem.

Dit zijn geschikte huishoudelijke middelen voor lichte schimmelvorming:

 • Alcohol: Brandspiritus of ontsmettingsalcohol met minimaal 70 procent alcohol is zeer geschikt voor het verwijderen van een beetje schimmel. U kunt het bij de apotheek of in de supermarkt krijgen.
 • Azijn: Als de schimmel zich alleen op gladde oppervlakken bevindt, kunt u azijnessence gebruiken. Azijn werkt echter niet tegen de schimmelsporen en mag daarom alleen worden gebruikt bij zeer beperkte, oppervlakkige schimmelaantasting.
 • Natron/zuiveringszout: Zuiveringszout, ook wel natron of soda, is een echt universeel middel in het huishouden. Het is in bijna elk huishouden te vinden in de vorm van bakpoeder/zuiveringszout en is verkrijgbaar bij supermarkten en drogisterijen. Om schimmel in de badkamer te behandelen, mengt u het bakpoeder met water tot een papje. Gebruik een oude tandenborstel om het aan te brengen en in te wrijven. Pas op: Zuiveringszout kan krassen veroorzaken op gevoelige oppervlakken zoals marmer. De werking kunt u het beste vooraf testen op een onopvallende plek.

Ga als volgt te werk om schimmel in de badkamer met huishoudelijke middelen te verwijderen:

 • Beschermende uitrusting: Om u te beschermen tegen de schimmelsporen en de dampen van het reinigingsmiddel dient u handschoenen, een ademmasker en een veiligheidsbril te dragen.
 • Ventileren: Voordat u begint met het verwijderen van schimmel uit de badkamer, moet u het raam openen om voor een goede ventilatie te zorgen.
 • Schimmel verwijderen: Doe de alcohol of het azijn op een schoonmaakdoekje en veeg hiermee over de schimmelvlekken totdat ze verdwenen zijn. Bij hardnekkige schimmel kunt u het middel kort laten inwerken. Veeg met schoon water na en droog de plek goed af.
 • Badkamer controleren: Controleer of er nog andere plekken in de badkamer zijn die met schimmel zijn aangetast. Textiel zoals handdoeken of badmatjes, decoratie of meubels moeten worden weggegooid als ze beschimmelde plekken hebben.

Wat te doen bij sterkere schimmelaantasting?

Een beetje schimmel op de tegels is vaak zelf te verhelpen. Maar hoe verwijdert u zwarte schimmel op siliconenvoegen? In dit geval is het zinvol om de behandeling aan de professional over te laten. Als de schimmel al op siliconenafdichtingen te vinden is, dan is er sprake van een sterkere schimmelaantasting. De schimmel is dan immers geen oppervlakkig probleem meer. De schimmel dringt door in de siliconen en kan niet worden verwijderd door te reinigen.

De siliconenvoegen moeten geheel worden vernieuwd om de schimmelaantasting te stoppen. Hierbij worden de bestaande siliconenafdichtingen volledig verwijderd, in extreme gevallen moet ook de betegeling vernieuwd worden. Dit werk dient aan een gespecialiseerd bedrijf te worden overgelaten. Als dit niet goed wordt gedaan, zullen de schimmelsporen zich in de badkamer of zelfs het hele huis verspreiden. Het is belangrijk om schimmel in de badkamer tijdig te verwijderen, om dit te voorkomen.

Schimmelsoorten in één oogopslag

Als basisregel geldt: Schimmelsporen horen bij het leven. De meeste merken we niet eens op. Van de meer dan 250.000 verschillende soorten zijn er maar weinig schadelijk voor de gezondheid. Penicilline is bijvoorbeeld een product op basis van schimmels, terwijl andere schimmelsoorten worden gebruikt om kaas te raffineren. Maar schimmels die schadelijk zijn voor de gezondheid, doen het goed in de badkamer.

De volgende schimmelsoorten komen vooral veel voor in badkamers:

 • Zwarte schimmel (Aspergillus niger): De zwarte schimmel is berucht omdat deze vaak schadelijk voor de gezondheid is. Deze schimmel tast voedsel aan, maar is ook vaak te vinden in de badkamer. Sommige van de ondersoorten ervan kunnen ademhalingsproblemen en allergieën veroorzaken. Zwarte schimmel is zeer agressief en tast ook glas, metaal of steen aan en is bovendien ongevoelig voor temperatuurverschillen. Als u zwarte schimmel in uw badkamer hebt, moet u het zekere voor het onzekere nemen en een test laten uitvoeren. Zo kan worden uitgesloten dat het om de gevaarlijke zwarte schimmel Alternaria Alternata gaat.
 • Gele schimmel (Aspergillus flavus): Ook gele schimmel kan schadelijke schimmelgifstoffen afscheiden. Deze schimmel heeft een droog, schilferig uiterlijk en is meestal te vinden op zaden zoals pinda's of maïs. In de badkamer wordt de gele schimmel vanwege de lichte kleur vaak aangezien voor kalkaanslag of gewoon over het hoofd gezien.
 • Groene schimmel (Aspergillus fumigatus): Groene schimmel verspreidt zich voornamelijk op voedsel, maar kan zich ook in huis verspreiden. Deze schimmel kan ook gifstoffen produceren die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Als basisregel geldt: Welke schimmel u ook in de badkamer aantreft, hij moet snel worden verwijderd.

Schimmel in de badkamer voorkomen: Dit helpt!

 • Intensief ventileren: Goede ventilatie in de badkamer is de belangrijkste maatregel om schimmelgroei te voorkomen. Ongeacht de temperatuur biedt een hoge luchtvochtigheid ideale omstandigheden voor schimmel. Het raam moet daarom meerdere keren per dag gedurende minimaal 10 minuten volledig worden geopend.

 • Raam kantelen: Het raam dient tussen het intensief ventileren zoveel mogelijk op de kantelstand te staan zodat vochtige lucht kan ontsnappen.

 • Elektrische ontluchter: Als u geen raam in de badkamer hebt, moet u een ventilator of elektrische ontluchter laten installeren. De deur van de badkamer moet altijd gesloten worden gehouden, zodat er geen vocht in de andere kamers van uw huis kan komen.

 • Luchtontvochtiger: Naast ventilatie kan ook het ontvochtigen van de lucht een maatregel zijn om schimmelvorming tegen te gaan. Elektrische of chemische luchtontvochtigers zijn hierbij een mogelijkheid. Houd er rekening mee dat chemische luchtontvochtigers vaak niet veilig voor de gezondheid zijn. Een luchtvochtigheidsmeter helpt om de optimale luchtvochtigheid te bereiken.

 • Vocht verwijderen: Houd de badkamer altijd zoveel mogelijk droog. Na het baden en douchen moet u watervlekken verwijderen en het bad of de douchecabine droog maken. Let vooral op de hoeken, daar wordt het meeste vocht vastgehouden. Droog vochtige muren af en verwijder natte handdoeken.

 • Laat de douchecabine open: Vooral schimmelsporen kunnen zich gemakkelijk vermeerderen in de vochtige lucht die zich na het douchen in de cabine ophoopt. Houd de cabinedeur altijd open zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Trek een douchegordijn na het douchen altijd helemaal uit, zodat het volledig kan drogen.

 • Houd de badkamerdeur gesloten: Houd de badkamerdeur altijd gesloten, zodat de vochtige lucht niet naar de rest van het huis kan ontsnappen en de schimmelgroei wordt bevorderd.

 • Verwarmen: De optimale badkamertemperatuur ligt rond de 21 tot 23 graden. Verwarm de badkamer overdag zodat deze sneller droogt en er minder kans is op schimmelvorming.

 • Geen natte was: Hang geen nat wasgoed op in de badkamer om te drogen.

Als u deze regels in acht neemt, geeft u schimmel geen kans – en kunt u genieten van een schimmelvrije badkamer met aangenaam schone lucht.