Voegloze badkamer: Zo voorkomt u voegen in uw badkamer!

Voegloze badkamers inspireren door hun moderne en esthetische sfeer, maar bieden ook vele praktische voordelen. We leggen hier uit waarom een badkamer zonder voegen meer is dan alleen een trend en welke tips u kunt gebruiken om voegen te vermijden.

Tijdloos en modern design met voegloze badkamers

De eisen aan de badkamer zijn in de loop der jaren veranderd: Was de badkamer in het verleden alleen functioneel, tegenwoordig is het een belangrijke leefruimte en een aangename ruimte om te ontspannen. Ook het ontwerp speelt hierbij een rol: Kleine tegels op de vloer en op de muren maken de ruimte vaak onrustig en zorgen ervoor dat de ruimte optisch kleiner en smaller lijkt. Voegloze designs creëren een harmonieus en royaal ruimtegevoel dat elegant en – afhankelijk van de materiaalkeuze – prachtig luxueus is. Dit rustige totaalbeeld draagt ​​bij aan ontspanning – perfect voor de dagelijkse pauze om uw batterijen op te laden. Dankzij moderne wandbekleding zonder voegen kunnen elegante badkamers nu probleemloos worden gerealiseerd – en het is niet zo duur als sommigen denken.

Zo onderhoudsvriendelijk was een badkamer nog nooit: De voordelen in één oogopslag

Naast de exclusieve uitstraling heeft de badkamer zonder voegen ook vele praktische voordelen. Bijvoorbeeld:

Reiniging: In de voegen verzamelt zich water – daarom ontstaan hier snel kalkaanslag, vuil en lelijke verkleuringen. Ze kunnen met huishoudelijke middelen worden verwijderd, maar het schoonmaken is vaak erg tijdrovend. Voegloze oppervlakken zijn veel gemakkelijker te onderhouden.

Hygiëne: Voegen zijn ideale plaatsen voor ziektekiemen en bacteriën. Micro-organismen kunnen zich nestelen in poreuze cementvoegen of achter siliconenafdichtingen die niet meer perfect hechten.

Duurzaamheid: Als voegen niet perfect zijn uitgevoerd of als ze door de tand des tijds zijn aangetast, kunnen ze losraken: Het mortel brokkelt tussen de tegels uit, ze kunnen instabiel worden. Siliconenafdichtingen kunnen barsten, waardoor er water in de openingen kan dringen en schade kan veroorzaken. In het ergste geval moeten defecte afdichtingen worden verwijderd en gerepareerd. In de regel is er een professional nodig om dergelijke schade te repareren, en dat kan snel duur worden.

Gezondheid: Vocht kan zich in voegen en siliconenafdichtingen ophopen – dit is een ideale voedingsbodem voor schimmelsporen. Schimmel vormt een niet te onderschatten gezondheidsrisico. Het kan zich door het hele huis verspreiden en is moeilijk te verwijderen.

Als u echter van een voegloze badkamer wilt genieten, moet u een paar dingen in gedachten houden. Er zijn allerlei verschillende oplossingen voor voegloze badkamers, en de meeste zijn technisch veeleisend. Laat u daarom het beste adviseren door een deskundige en kies voor een professionele uitvoering door ervaren vakmensen en met beproefde, vochtbestendige of speciaal geïmpregneerde materialen. Met name de afdichtingen kunnen een zwak punt zijn en moeten daarom zorgvuldig en professioneel worden uitgevoerd.

Doorlopende douchevloeren van acryl, Quaryl of keramiek van Villeroy & Boch

Bij Villeroy & Boch vindt u exclusieve vrijstaande baden en doorlopende douches van acryl, Quaryl en keramiek die optimaal geschikt zijn voor een voegloos ontwerp. Het ultraplatte ontwerp van onze randloze Architectura MetalRim douchevloer overtuigt door zijn kwaliteit, functionaliteit en het elegant glanzende, niet-poreuze en bijzonder onderhoudsvriendelijke oppervlak. Het werd in 2014 bekroond met de Red Dot Design Award en vormt een prachtige blikvanger in elke badkamer. De vlakke douchevloer past naadloos in de vloer. Daarom is de vloer niet alleen barrièrevrij en bijzonder gemakkelijk te reinigen, maar zorgt hij ook een prachtig open en harmonieus ruimtelijk effect. De MetalRim douchevloeren zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en kleuren, zodat u een maximale vrijheid hebt bij het ontwerpen. Ook de vrijstaande baden met pootjes van Villeroy & Boch zijn gemaakt voor een voegloos design.

Meer over de Villeroy & Boch douchevloeren

Andere oplossingen voor uw voegloze badkamer

Met moderne oplossingen en innovatieve ambachtelijke technieken kunnen voegloze concepten nu eenvoudig worden gerealiseerd.

Hier een paar tips:

Grote tegels:

In plaats van conventionele tegels kunt u zogenoemde XXL-tegels gebruiken. Er zijn dan minder voegen nodig of de tegels kunnen zonder voegen worden geplaatst.

Pleisterwerk:

Met speciaal, waterafstotend of geïmpregneerd pleisterwerk kunnen talloze individuele en creatieve ideeën worden gerealiseerd. Marmerpleister, cementpleister, betonpleister of kalkpleister zorgt voor een karakteristieke sfeer.

Voegloze wandpanelen:

Speciale wandpanelen en decoratieve panelen zijn waterbestendig, duurzaam en in verschillende ontwerpen verkrijgbaar.

Waterbestendig behang:

Afwasbaar behang is een alternatief met relatief lage kosten. Het mag echter alleen worden gebruikt op plaatsen waar het niet in direct contact met water staat. Waterbestendig behang kan daarom alleen worden gemaakt in combinatie met andere wandbekleding.

Kunsthars:

Dit is een synthetisch materiaal dat op dezelfde manier als pleisterwerk op de muren wordt aangebracht. Kunsthars is bijzonder slijtvast en geeft schimmel geen kans.

Conclusie: Zo krijgt u een voegloze badkamer

Badkamers zonder voegen bieden naast een aantrekkelijk design ook praktische voordelen zoals eenvoudig onderhoud en een hoge mate van hygiëne. Dankzij innovatieve douchevloeren en vrijstaande baden van Villeroy & Boch en moderne oplossingen zoals grote tegels, waterbestendig pleisterwerk, behang en kunstharsen evenals speciale wandpanelen, kunnen naadloze badkamers geheel individueel worden ontworpen.