Voegschimmel: Hoe verwijdert u schimmel uit de voegen?
Voegschimmel is een probleem dat in veel badkamers voorkomt. Ook in goed onderhouden badkamers is bij goed kijken vaak de gevreesde zwarte verkleuring te vinden – op tegelvoegen op de muren of op siliconenafdichtingen van douchevloeren en baden. De lelijke vlekken vormen slechts een cosmetische smet, het grotere gevaar is onzichtbaar: schimmelsporen die zich door de badkamer en zelfs in de rest van het huis kunnen verspreiden. Deze sporen veroorzaken niet alleen schimmelgroei, maar kunnen ook leiden tot aandoeningen van de luchtwegen of allergieën veroorzaken – vooral bij ouderen of mensen met een zwakker immuunsysteem. Het goede nieuws: Met de juiste tips kunt u schimmel in tegelvoegen verwijderen voordat het een serieus probleem wordt.
Badkamers zijn bijzonder vatbaar voor schimmelgroei
Schimmelsporen zijn een natuurlijk onderdeel van het leven en zijn bijna overal te vinden. Ze vormen in de regel geen gezondheidsrisico en leiden slechts zelden tot schimmelvorming. Schimmelsporen vinden echter ideale omstandighedenin badkamers, omdat ze zich bijzonder comfortabel voelen in deze vochtige omgeving. Een hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan ventilatiezorgen ervoor dat schimmelsporen zich ongehinderd kunnen afzetten en verspreiden.
Voegen zijn erg gevoelig voor vocht: In de verdiepingen kan zich condenswater verzamelen dat van de wanden loopt. Ook de voegen bij de overgangen tussen douchevloeren of baden en de vloer lopen een groot risico: Opspattend water en condenswater loopt naar beneden en verzamelt zich in de voeg, waar het niet kan weglopen. Voegloze badkamers, doorlopende en vlakke douches en vrijstaande baden met pootjes zijn daardoor minder gevoelig voor schimmel.
Terwijl schimmel in mortelvoegen meestal oppervlakkig is en gemakkelijker te verwijderen is, kan dit bij siliconenvoegen veel lastiger zijn: Het zachte, elastische materiaal wordt vaak gebruikt voor het afdichten van ramen, douchevloeren, baden, wastafels of toiletten. Het is gemakkelijk te verwerken en past zich aan, zelfs wanneer de afgedichte elementen werken en lichtjes bewegen of zich een beetje verplaatsen.
Juist door deze flexibiliteit is siliconen ook erg gevoelig voor het binnendringen van water en schimmelsporen. Ze gebruiken de kleinste scheurtjes en speling om door het materiaal te dringen en zich erin te nestelen. Op deze manier kan de schimmel het afdichtingsmateriaal na verloop van tijd vernietigen. Daarom geldt in principe het volgende: Wanneer een voeg al beschadigd is en scheuren of gaten heeft of losraakt, is een eenvoudige reiniging niet meer voldoende – een professionele renovatie van de tegelvoegen isvereist. Hiervoor kunt u het beste een gespecialiseerd bedrijf inhuren.
Neem de volgende instructies in acht voordat u de schimmel verwijdert
Als u voegschimmel wilt verwijderen, moet u voor voldoende bescherming zorgen. Dit geldt ook als u geen agressieve chemicaliën voor het reinigen gebruikt, maar mildere huishoudelijke middelen. Citroenzuur, azijnessence of alcohol kunnen uw huid beschadigen en de luchtwegen irriteren. Bij het verwijderen van schimmelvorming kunnen er sporen vrijkomen die in de longen of op de huid terechtkomen. Houd daarom rekening met de volgende richtlijnen:
- Mondmasker: Schimmelsporen zijn slechts ongeveer twee micrometer groot – dat is 25 keer kleiner dan de dikte van een mensenhaar. Zonder goede bescherming kunnen ze gemakkelijk worden ingeademd. Dat geldt overigens ook voor bacteriën die zich vaak op vochtige plekken in de badkamer nestelen, zoals staafbacteriën. U kunt zichzelf beschermen met een mondmasker, een zogenaamd FFP3-masker biedt de meeste bescherming. Het masker mag slechts één keer worden gebruikt en moet daarna worden weggegooid.
- Rubberen handschoenen:Wanneer u schimmel uit de voegen wilt verwijderen, moet u rubberen handschoenen dragen. Werken met zure huishoudelijke middelen of agressievere reinigingsmiddelen kan leiden tot huidirritatie. Bovendien kunnen er schimmelsporen op de handen komen en mogelijk allergieën veroorzaken.
- Veiligheidsbril: Bijtende dampen kunnen de ogen irriteren en er bestaat altijd het risico van spatten in de ogen bij het hanteren van zuren, vooral bij werkzaamheden boven het hoofd. Schimmelsporen kunnen bovendien niet alleen via de luchtwegen, maar ook via de ogen in het lichaam komen. Daarom dient er waar mogelijk een veiligheidsbril te worden gedragen.
- Wegwerp-overall:Het lijkt misschien wat overdreven, maar wegwerp-overalls zijn aan te bevelen bij het verwijderen van schimmel. Op deze manier wordt de kleding niet beschadigd door zuurspatten en kunnen schimmelsporen niet in de stof vast komen te zitten. Net als het mondmasker en de rubberen handschoenen moet ook beschermende kleding daarna worden weggegooid.
- Materiaal afvoeren: Alle gebruikte poetslappen, sponzen of borstels moeten na de schimmelbehandeling met het huisvuil worden weggegooid. Belangrijk: Doe het materiaal in een aparte vuilniszak en sluit deze zorgvuldig af zonder de lucht eruit te persen. De lucht kan sporen bevatten.
Welke hulpmiddelen zijn bijzonder geschikt om voegschimmel te verwijderen?
In de handel vindt u een groot aantal schimmelverwijderaars voor alle toepassingsgebieden. Een groot aantal van deze schimmelverwijderaars werkt op basis van chloor en is daarom schadelijk voor de gezondheid en ook belastend voor het milieu. Meestal is het niet nodig om zo'n schimmelverwijderaar te kopen. Er zijn veel huishoudelijke middelen die een krachtige werking tegen schimmel in de tegelvoegen hebben. Vooral in combinatie met maatregelen om nieuwe schimmelaantasting te voorkomen, zijn deze huishoudelijke middelen bijzonder geschikt. Voor alle middelen geldt: Na het reinigen dient u de tegelvoegen grondig af te spoelen met schoon water.
De beste huishoudelijke middelen
- Alcohol: Zogenoemde ontsmettingsalcohol, ook wel isopropanol genoemd, bestaat voor 99,9 procent uit alcohol. Het is verkrijgbaar in apotheken, drogisterijen en op internet en kan het beste met een oude tandenborstel of pluisvrije doek worden aangebracht. Het doodt op betrouwbare wijze schimmelsporen en bacteriën en verdampt na een tijdje gewoon, waardoor het zeer milieuvriendelijk is.
- Spiritus: Als er geen ontsmettingsalcohol in huis is, kunt u ook brandspiritus gebruiken. Het alcoholgehalte is iets lager dan dat van pure isopropanol, maar voldoende voor desinfectie en schimmelbehandeling. Zowel ontsmettingsalcohol als spiritus doden de onzichtbare sporen en ziektekiemen, maar verwijderen de optische sporen van schimmels die al in de voegen zijn binnengedrongen niet.
- Waterstofperoxide: Het bleekmiddel waterstofperoxide is bij velen bekend als bleekmiddel voor het haar of als ontsmettingsmiddel voor contactlenzen. Waterstofperoxide van drie procent is ook heel veelzijdig in het huishouden te gebruiken en heeft een uitstekende werking tegen schimmel. In tegenstelling tot alcohol kan het ook verkleuringen lichter maken, maar meestal niet helemaal verwijderen.
- Azijn: Azijn kan helpen bij lichte schimmelvorming, maar is meestal niet voldoende voor sterkere schimmels.
Speciale middelen om voegschimmel te verwijderen
- Schimmelverwijderaar met benzalkoniumchloride: In de handel zijn speciale schimmelverwijderaars verkrijgbaar die op basis van benzalkoniumchloride werken en chloorvrij zijn. Benzalkoniumchloride is echter ook niet veilig en mag daarom alleen met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt. Vooral bij schimmelverwijderaars met benzalkoniumchloride of chloor is grondig wassen met schoon water en intensief ventileren na gebruik van belang.
- Schimmelverwijderaar met chloor: Een uiterst effectieve schimmelverwijderaar is natriumhypochloriet, ook wel chloor genoemd. Vanwege de gezondheidsnadelen en de schadelijke milieu-effecten is het echter beter om geen chloor te gebruiken. Als chloorreinigers in contact komen met zure huishoudmiddelen, kunnen er giftige chloorgassen ontstaan. Volledige beschermingsmiddelen en strikte naleving van de instructies van de fabrikant zijn belangrijk bij het gebruik van chloorreinigers.
Schimmel in de badkamer op de juiste manier voorkomen: 8 eenvoudige tips
Nadat u schimmel uit de voegen hebt verwijderd,kunnen een paar eenvoudige tips helpen voorkomen dat er opnieuw schimmel ontstaat. Let vooral op de volgende maatregelen:
- De badkamer drogen: Na het douchen of baden moeten vocht in de douche of het bad en spatwatervlekken op de muren en de vloer goed worden afgedroogd. Enerzijds voorkomt dit verdamping en een verhoging van de luchtvochtigheid, en anderzijds kan het water zich dan niet meer ophopen in hoeken, drempels en voegen, waar het een ideale voedingsbodem voor schimmels vormt. Let daarom bij het drogen extra goed op voegen en hoekjes. Zet ook de verwarming aan zodat het restvocht snel opdroogt. <br / >
- Voldoende ventileren: Regelmatige luchtverversing helpt schimmelsporen te verwijderen en de luchtvochtigheid laag te houden. Regelmatig, intensief ventileren met gesloten badkamerdeur en permanente ventilatie via een kiepraam of elektrische ventilatie zijn hierbij belangrijke maatregelen. Bij twijfel kunt u overwegen een extra raam te plaatsen.
- Zorg voor een warme kamertemperatuur: Verwarm de badkamer constant en vooral na het douchen of baden. Op deze manier kunnen resten van water en vochtig textiel snel drogen en wordt de luchtvochtigheid niet te hoog.
- Zorg dat de oppervlakken schoon zijn: Reinig de badkamer minstens één keer per week grondig, want schimmel gedijt bijzonder goed op kalkvlekken en vuil. U moet ook regelmatig badkamertextiel zoals handdoeken en badmatten vervangen en het douchegordijn schoonmaken en droog houden. <br / >
- Gebruik neutraal uithardende siliconen: Goedkope siliconen bestaan uit zogenaamde azijnzuur uithardende siliconen, die niet goed bestand zijn tegen schimmel. Hoogwaardige sanitair-siliconen met een neutraal uithardende structuur zijn aanzienlijk beter bestand tegen schimmelvorming. <br / >
- Gebruik schimmelwerende siliconen: In de handel zijn ook speciale schimmeldodende siliconen verkrijgbaar. Ze kunnen echter slechts beperkt aan te bevelen, omdat de effectiviteit ervan vaak beperkt is en fungiciden ook een negatieve invloed op het milieu en de gezondheid kunnen hebben. <br / >
- Aansluitingen afdichten: Schimmel ontstaat vaak op plaatsen waar vocht zich ophoopt door lekkende aansluitingen – bijvoorbeeld een druppelende douche of een lekkende sifon. Alle aansluitingen in de badkamer moeten daarom worden gecontroleerd en indien nodig opnieuw worden afgedicht. <br / >
- Thermische isolatie verbeteren: Ook de thermische isolatie van de badkamer kan worden geoptimaliseerd. Zwakke plaatsen in de thermische isolatie vormen koudebruggen die schimmelgroei kunnen bevorderen. Een gespecialiseerd bedrijf voor gebouwisolatie kan hierbij helpen.
Conclusie
Voegschimmel kan meestal gemakkelijk worden verwijderd met een paar huishoudelijke middelen. Draag altijd geschikte beschermende kleding. Als de schimmelvorming verder gevorderd is, dan moet er een voegrenovatie door een professional worden uitgevoerd. Met een paar eenvoudige maatregelen kan de vorming van nieuwe schimmel voorkomen worden – voor een prettige zuiverheid en een aangenaam binnenklimaat in de badkamer.