Hoe u een verstopt toilet schoonmaakt
Van etensresten, hygiëneproducten of gewoonweg te veel toiletpapier kan een wc verstopt raken. Om ervoor te zorgen dat het water weer kan wegstromen, moet u de verstopping verhelpen of een loodgieter vragen dat te doen. Met onze tips ontdekt u welke eenvoudige huismiddeltjes een verstopping kunnen oplossen en hoe u het toilet snel weer bruikbaar maakt.
Toiletborstel en heet water
Bij lichte verstoppingen volstaat het de afvoer met een wc-borstel te bewerken. Schuif de borstelkop diep in de afvoerbuis en beweeg hem met krachtige bewegingen heen en weer. Hiermee komen in elk geval verstoppingen in het bovenste gedeelte van het sifon los. Als het water weer doorstroomt, kunt u het toilet een aantal keer doortrekken om na te spoelen. Daarbij kunt u gelijk de wc-borstel in de afvoer reinigen.
Ook heet water, dat niet meer kookt, kan een verstopping in het sifon loskrijgen. Maar pas op: een te hoge temperatuur kan het gevoelige keramiek beschadigen. Laat het water daarom altijd een minuutje afkoelen.
Giet in één keer meerdere liter direct in de toiletafvoer en laat de warmte een paar minuten inwerken. Als dat niet voldoende werkt, kunt u vervolgens proberen de verstopping zoals hierboven beschreven met een wc-borstel te verhelpen.
Verstopt toilet met druk oplossen: de plopper
Een klassieke ontstopper (in spreektaal ook wel "plopper" genoemd) doet niet alleen dienst als uw wc verstopt is, maar werkt ook bij andere verstopte afvoerbuizen en sifons in de badkamer en keuken. De plopper bestaat uit een rubberen zuignap die op een houten stok is bevestigd. Deze ontstopper werkt middels boven- en onderdruk. Dat gaat het beste onder water. Als het toilet verstopt is, zet u de plopper gewoon met de opening naar onderen op de afvoer zodat deze volledig is afgedekt. Nu kunt u in een ritmische beweging en met gedoseerde kracht de greep herhaaldelijk naar onderen drukken en weer omhoog trekken. Zo ontstaat afwisselend onder- en bovendruk, wat als een mechanische kracht op de verstopping inwerkt en deze zodoende omhoog trekt.
Wat te doen zonder plopper?
Petfles als ontstopper gebruiken
Als u geen plopper in huis heeft, kunt u ook een lege petfles gebruiken. Grote flessen (met zo'n 2 liter inhoud) uit dun, buigzaam plastic zijn daarvoor het beste geschikt. Belangrijk is dat de fles minimaal een even grote doorsnede moet hebben als die van de afvoer, zodat er voldoende onderdruk kan ontstaan.
Schroef de dop stevig op de fles en snijd met een stanleymes de bodem uit de fles. Het open eind drukt u dan in de afvoer en u maakt een pompende beweging, net als met een klassieke ontstopper, om de verstopping los te maken zodat de afvoer weer vrij kan doorstromen..
Azijn en natron lossen verstoppingen in een nacht op
Met een beetje geduld, azijn en natron (het hoofdbestanddeel van bakpoeder) lost u verstoppingen in het sifon ook zonder krachtinspanning op. Schud daarvoor eerst een of twee zakjes bakpoeder in de afvoer leeg en giet hier een fles azijn overheen. Dit veroorzaakt een chemische reactie die u nog kunt versterken door circa 3 liter heet (maar niet kokend) water toe te voegen. Zorg voor voldoende ventilatie en laat het mengsel bij voorkeur een nachtje weken. De volgende ochtend zal uw toilet niet meer verstopt zijn.
Het gereedschap van professionals: de ontstoppingsveer
Voor verstoppingen die achter het waterslot in de afvoerbuis zitten, reikt een ontstopper of wc-borstel vaak niet ver genoeg. Als de bovenstaande tips de verstopping niet verhelpen, heeft u een ontstoppingsveer nodig zoals ook door professionals wordt gebruikt. Deze veren zijn in verschillende formaten en uitvoeringen verkrijgbaar in de bouwmarkt. Ze bestaan uit een spiraalvormige, flexibele draad met aan het uiteinde een handvat waarmee de veer draaiend kan worden bewogen. Aan het andere einde zit een klein gereedschap in de vorm van een grijper of moersleutel. De ontstoppingsveer is lang genoeg om tot diep in de leiding door te dringen en daar afzettingen en blokkades, bijvoorbeeld in de bocht van de buis, los te maken.
Duw de ontstoppingsveer voorzichtig in de toiletafvoer. Schuif hem verder tot u een duidelijke weerstand voelt. Draai dan met lichte druk aan het handvat zodat de voorzijde van de veer de verstopping kan losdraaien. Wanneer het water niet meer blijft staan en weer wegstroomt, trekt u de ontstoppingsveer langzaam naar buiten en spoelt u na met een paar liter heet water.
Als niks meer helpt, moet er een vakman worden ingeschakeld
Heeft u ook met de ontstoppingsveer geen succes en blijft het water nog steeds in de wc-pot staan? Dan is er sprake van een hardnekkige of bijzonder diep liggende blokkade. Dit kan ook duiden op een verstopte valpijp. Mogelijk ligt de oorzaak op een verdieping onder uw woning, in de kelder, of zelfs in de stadsriolering. In dat geval kan alleen een professional nog helpen. Als u in een huurhuis woont, moet u de verhuurder onmiddellijk op de hoogte stellen en hem vragen een loodgieter in te schakelen die de schade grondig onderzoekt en het probleem bij de wortel aanpakt.
Verstopt toilet: wie draagt de kosten?
Als de wc verstopt is en er een vakman aan te pas komt, duikt voor de huurder en verhuurder altijd de vraag op wie er moet betalen. In de Duitse huurwetgeving is dat eenduidig geregeld (§ 535 par. 1 lid 2 BGB): "De verhuurder dient het verhuurde in een voor contractueel vastgelegd gebruik geschikte toestand beschikbaar te stellen aan de huurder en deze toestand gedurende de huurperiode in stand te houden."
Concreet betekent dit dat de kosten voor het reinigen van de afvoer alleen voor rekening van de huurder zijn als hij zelf verantwoordelijk is voor de oorzaak van de verstopping. Als de blokkade wordt veroorzaakt door te veel wc-papier, vochtige doekjes of een in het toilet gevallen tandenborstel, is de huurder hiervoor aansprakelijk. De huurder is niet verantwoordelijk te stellen voor een verstopping door afzettingen in de afvoerbuis. In plaats daarvan moet de verhuurder de kosten voor het schoonmaken van de afvoer geheel op zich nemen, aangezien hij verplicht is om ervoor te zorgen dat de huurder altijd over een werkend toilet beschikt.