BLOEMENWEELDE

Bloemist Alexander Posthuma en de juiste manier om met de bloemenwereld om te gaan

Alexander Posthuma behoort tot de populairste bloemisten van Nederland

De 30-jarige Posthuma groeide op in het noorden van Amsterdam en dwaalde als kind urenlang door de bossen en velden. Zo ontstond zijn grote liefde voor de natuur. Na de land- en tuinbouwschool en een stage in Australië begon hij zijn eigen bedrijf in het hart van Amsterdam. Zijn bloeiende creaties sieren kastelen, musea, bedrijven, schepen en hotels zoals het door designer Marcel Wanders ingerichte Andaz in Amsterdam. Posthuma ontving in zijn geboorteland de “Best Floral Design”-prijs.

Zijn favoriete boeket

ziet eruit alsof hij tijdens het wandelen door een grote bloemenweide willekeurig links en rechts alles heeft geplukt wat op zijn pad kwam – als het maar bloeit en kleurrijk is.

Toch heeft Alexander Posthuma de bloemen voor zijn vrolijke lenteboeket zorgvuldig uitgekozen: rozen, boterbloemen en ridderspoor, sneeuwbal, leeuwenbekjes en mimosa.

Net zo weelderig als op de bloemstillevens van de oude Nederlandse meesters. "Mijn winkel A.P Bloem ligt dan ook midden in de Amsterdamse grachtengordel," benadrukt hij. Precies daar waar de gouden 17e eeuw tot leven komt.

"Elk boeket moet een verhaal vertellen en emoties weerspiegelen," aldus de bekende Nederlandse bloemist. "Anders heeft het geen ziel, maar is het levenloze kopie."

Voor ons stelde hij zijn favoriete boeket samen en wij hebben hem hierbij precies op de vingers gekeken.

Zijn motto:

"Durf je fantasie de vrije loop te geven!"

De basisregels van het bloemschikken

Hoe bonter het boeket, hoe meer grote bloemen. "Veel kleine bloemetjes maken het geheel te onrustig." Dan moeten er een paar pioenrozen bij. De nieuwe grote boterbloemen uit Italië. En natuurlijk grote rozen. "Dit zorgt voor structuur en rust."

Weelderige boeketten in de stijl van de oude meesters zijn de specialiteit van de 30-jarige Amsterdammer. Maar desgewenst maakt Posthuma ook compacte biedermeierboeketten of luchtige boeketten van een paar lange takken en bloemstelen: "Hierbij moet je op de vorm letten, de omtrek. Het boeket moet een cirkel of een driehoek vormen. Anders wordt het onevenwichtig en saai."

Het kunstig samenbinden van weelderige boeketten is voorbehouden aan ervaren bloemisten: "Ik kan zoiets alleen creëren omdat ik tien jaar ervaring heb." De afzonderlijke bloemen moeten bij het schikken met de hand worden gedraaid en scheef worden gehouden, "daarvoor heb je routine nodig".

Hoe bij tulpen rekening met het volgende: ze schieten in de vaas in de hoogte. Ook anemonen, hyacinten en narcissen groeien nog een beetje door. Bij narcissen moet bovendien eerst het slijm worden verwijderd. Bij wolfsmelksoorten zoals de kerstster is dit zelfs giftig.



Welke vaas is de juiste?

Voor wat betreft de vazen vindt Posthuma de functionaliteit belangrijker dan een kunstig ontwerp. "Ongewone vormen zijn bovendien moeilijk schoon te maken, dan begint het muf te ruiken." En koop geen te grote vazen, "omdat het dan een vermogen kost om ze te vullen". De ideale vaas voor weelderig gemengde boeketten is boven smaller dan beneden: "Dan valt het boeket niet uit elkaar." Rozen komen echter het beste tot hun recht in een conische vaas die beneden smaller is: "Zo hebben ze boven genoeg plaats om mooi ver uit elkaar te staan."

Maar pas op: zowel bloemen als vazen moeten op het servies worden afgestemd. Bijvoorbeeld een bepaalde kleur van het servies die terugkomt in de bloemen of de bladeren. "Bij pastelkleurig servies heel zacht roze, lichtblauw of mimosageel." Wie zin in contrasten heeft, combineert rozetinten met fel purper, violet en donkergroen. Als het servies gekleurd is en een levendig patroon heeft, dan moeten de bloemen rust brengen. Kies voor slechts één kleur en zet bijvoorbeeld één vaas met witte rozen en witte tulpen op tafel:


"Twee soorten zijn voldoende. Maak het niet moeilijk! Houd het eenvoudig!"

TOP 5 BLOEMTIPS

Ze blijven dan lang mooi bloeien...

Een scherp mes mag in geen keukenlade ontbreken, dit zorgt voor zuiver, glad afsnijden. Zo blijft de bloemenpracht het langst mooi. "Op deze manier voorkom je dat de vele kleine kanaaltjes in de stengel die het water naar boven zuigen verstopt raken."

Hoe harder de steel is, hoe meer water de bloem nodig heeft. Sneeuwballen en rozen hebben veel nodig, tulpen, narcissen en gerbera weinig. Het beste lauwwarm water, omdat dit het snelst wordt geabsorbeerd. En omdat de bladeren van de bloemen het water verbruiken, moet u alleen het hoogstnodige blaadjes laten zitten, het beste bovenaan. Knip de rest eraf.

Tulpen hebben een speciale behandeling nodig, omdat ze in de regel met weinig water worden geleverd en daardoor zachte stelen hebben. Daarom zet u ze eerst een paar uur in het papier in een emmer water, zodat ze stelen zich weer kunnen volzuigen en hard worden.

Om de groei van bacteriën te remmen en als er geen zakje poeder bij de hand is, volstaan een paar scheutjes bleekmiddel in het bloemwater, dat heeft hetzelfde effect. Geheime tip: doe er ook paar druppels Seven-Up bij: "De suiker zorgt ervoor dat de bloem mooier bloemt."

Voor hortensia-fans onder de tuinbezitters: niet te vroeg afsnijden, anders gaat de hortensia meteen slap hangen in de vaas. U kunt ze dan echter nog een nacht ondersteboven in een waterbad dompelen om de schade te herstellen. Het is echter beter om te wachten op het juiste moment om te snijden: wanneer de bloemblaadjes niet meer zo zacht zijn, maar al iets harder zijn geworden.

Alle artikelen in één oogopslag

Manufacture vaas
Manufacture vaas
Manufacture vaas
Manufacture vaas
Manufacture vaas
Manufacture vaas
Manufacture vaas
Manufacture vaas
Manufacture vaas
Lave vaas
Lave vaas
Lave vaas
Lave vaas
Lave vaas
Lave vaas
Lave vaas
Lave vaas
Lave vaas