Yes you can... Cook & Serve like a pro met Olaf Baumeister

De topkok over regionale ingrediënten, recepten om indruk te maken en trendy drankjes.

"Zelfs het meest eenvoudige gerecht smaakt goed als het met liefde wordt bereid. Klinkt oubollig, maar dat is het niet - het beste voorbeeld: een eenvoudige, maar echt lekkere sandwich!"
Van sterrenkeuken naar strandbar

Olaf Baumeister kent het hotelleven van jongs af aan. Na zijn opleiding in tweesterrenrestaurant "Residence" in Essen-Kettwig nam hij het hotel en restaurant Seegarten van zijn ouders over en bouwde het drastisch om, inclusief strandbar. Villeroy & Boch vroeg hem naar zijn lievelingsingrediënt, de grappigste blunders bij het koken en zijn voorbeelden.

Mijn inspiratie bij het koken:

"Rondstruinen op markten op zoek naar producten, een wandeling in het bos of de heerlijke verse ingrediënten van boeren uit de regio."

2 recepten voor 4 gangen

Twee menu's die ons culinaire verhalen vertellen

Menu 1
EXPEDITIE ZUID-AMERIKA

Dit menu voor vier personen verrast uw gasten en uw eigen smaakpapillen!

Verheug u op:
Hot-Smoke-BBQ-zalm uit de zelfgebouwde rookoven, ceviche van zalm, verkeerd om gebraden runderfilet, chimmichurri, Baileys-gin-crème op een nevel van droogijs.

Menu 2
UIT ONS BOS

Registreer u nu voor onze newsletter en u ontvangt het tweede menu om zelf te koken als download.

"Verbrande" zalmforel met bospaddestoelenstrudel, reuzengamba met kaneelbast, reerug met bramen en gin-tonic en als slotstuk appelcrumble met melkmeisjesroom en kastanjes.

10 Vragen over inspiratie, soulfood en kant-en-klare producten

1. Wie zijn uw rolmodellen, bij het koken en in het leven?
Mijn vader kon van eenvoudige producten superlekkere gerechten toveren. Hij was absoluut een autodidact en tegelijkertijd mijn inspiratie, die een buitengewoon grote rol mijn leven en in mijn beroep gespeeld heeft.

2. Wat was uw grappigste blunder in de keuken?
(Lacht) Er zijn heel veel dingen waar ik het hier zeker niet over ga hebben.

3. Wie probeert uw nieuwe creaties als eerste?
Mijn keukenteam. Zij zijn verreweg de meest kritische mensen die ik ken. Ik hecht enorm veel waarde aan hun mening.

4. Op welke bijzondere plek zou u graag eens willen koken?
Overal ter wereld.

5. In welk land eet u zelf het liefste?
Daarover wil en kan ik geen uitspraak doen - ieder land heeft zijn voordelen en prikkels.

6. Van welk voedingsmiddel houdt u persoonlijk helemaal niet?
Instantproducten, omdat ze simpelweg onnodig en ongezond zijn. Alles dat kant-en-klaar uit een zakje komt kun je met een beetje creativiteit en verstand minstens even snel zelf bereiden.

7. Als kok en gourmet geeft u toch zeker wel eens "zelfgemaakte" dingen cadeau. Wat is uw tip?
Als ik iemand echt heel graag mag geef ik huisgemaakte truffels cadeau. Dat is natuurlijk een hels karwei, maar het resultaat is absoluut een geschenk recht uit het hart.

8. Wat is voor u echt "soulfood"?
Ik ben gek op sushi.

9. Uw lievelings-poptail, en wat hoort daar in volgens u?
Absoluut de London Mule – en natuurlijk met Woodland-gin.

10. Wat doet u als eerste en als laatste in de keuken?
Wat u zich daarbij voorstelt is waarschijnlijk spannender dan de realiteit: het licht aandoen, en 's avonds ook weer uit.

DRINKS made by Olaf Baumeister

Perfect gemixte drankjes met bijzondere ingrediënten horen bij iedere Cook and Serve like a Pro-party. Olaf Baumeister heeft voor ons de recepten van zijn lievelingsdrankjes van dit moment samengesteld.

Keukenvakbegrippen als amuse-gueule

Kunt u meepraten in een professionele keuken? In onze kleine woordenlijst vindt u gastronomische begrippen die verrassen en indruk maken - van entremetier tot spidersteak.
 


Boucher

 

De experts voor het uitbenen en uitsnijden, evenals voor het maken van farces en vlees voor het klaren van bouillon in de topgastronomie. Na de algemene opleiding als kok of slager volgt daarvoor nog een specialisering als Boucher (Frans voor "vleesspecialist" in de keuken).


Amuse-Gueule of Mise en bouche?

 

Deze beide begrippen staan voor een "groet uit de keuken" - die als kleine appetizer wordt opgediend vóór het menu. De Mise en bouche wordt op een speciale lepel geserveerd. Zo wordt het niet alleen heel chique gepresenteerd, maar kan men er ook perfect van genieten.


Entremetier

 

De chef garnituren is een van de meest belangrijke persoon in de keukenbrigade. Hij is verantwoordelijk voor de bereiding van verzadigende garnituren zoals aardappelen, rijst en pasta, groenten en eiergerechten. Bovendien is de Entremetier vaak ook de expert voor vegetarische en veganistische gerechten.


Ideale gaartemperatuur sous vide

 

Afhankelijk van het soort levensmiddel en de portiegrootte tussen 45 en 75 graden Celsius. De gaartemperatuur is echter slechts één van de factoren die invloed hebben op de gaartijd. Als vuistregel geldt: De watertemperatuur dient zo hoog te zijn als de kerntemperatuur die u in het vlees wilt bereiken.


"Frosé"


 
 Het trendy drankje uit New York: een wijn-slushie van bevroren rosé met frambozensiroop en citroensap. Door de bereiding in de slushie-machine is het heerlijk romig en ijskoud. Het wordt geserveerd in cocktailglazen, en het is bedacht in de Bar Primi in New York.
 
 


Pacojet-systeem

 

Bij deze bereidingswijze worden de diepgevroren ingrediënten zonder ontdooien direct gepureerd. Zo ontstaat een bijzonder intensieve en natuurlijke smaak. Ideaal voor bijvoorbeeld basilicumijs, champagnesorbets, chocolademousse of farces.Slotlapje of spidersteak

 

Een vaak vergeten stuk vlees en een echte insidertip: het "heupstuk" van het rund is ideaal om kort te bakken. De fijne marmering doet denken aan een spinnenweb en maakt het bijzonder sappig. De spidersteak wordt ook wel heupvlees genoemd en het komt van het bekken-staartbeen van het rund.

Alle artikelen in één oogopslag
Cook & Serve like a pro
Manufacture eetbord
Manufacture eetbord
Manufacture eetbord
Manufacture broodbord
Manufacture broodbord
Manufacture broodbord
Manufacture broodbord
Manufacture broodbord
Manufacture broodbord
Manufacture schaaltje
Manufacture schaaltje
Manufacture schaaltje
Scotch Whisky karaf
Scotch Whisky karaf
Scotch Whisky karaf