Benodigdheden:

Deeg:

  • 350 g bloem
  • 1 afgestr. theelepel zout
  • 3 eetlepel rietsuiker
  • 1/3 blokjes verse bakkersgist, verbrokkeld
  • 50 g zachte boter
  • 150 ml melk
  • 1 ei

Vulling:

  • 200 g maanzaad
  • 4 eetlepels boter
  • 200 ml melk
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Schil van ½ bio-citroen
  • 2 eetlepels honing
  • Poedersuiker om te bestrooien

Paasgebak recept: Deegvlecht met maanzaad

Voor: 1 taart
Baktijd: 25 min.
Rusttijd: 2,5 uur

Bereiding:

Voor het deeg:

  1. Meng de bloem, zout, rietsuiker en gist in een kom. Voeg boter, melk en ei toe en kneed tot een glad deeg.

  2. Dek dit af met een theedoek en laat het 1,5-2 uur rijzen (het deegvolume verdubbelt).

Voor de vulling:

  1. Maal de maanzaad heel fijn in een blender of met een staafmixer tot een olieachtige massa. Doe maanzaad, boter, melk, suiker en kaneel in een pan en laat dit enkele minuten sudderen tot het mengsel dikker wordt. Roer de citroenschil en honing erdoor en laat het afkoelen.

  2. Rol het deeg uit in een rechthoek op een met bloem bestoven werkoppervlak en verdeel de maanzaadmassa erover. Rol het deeg vanaf de lange zijde op. Halveer de rol in de lengte met een mes en wikkel het in een vlecht, zodat de snijvlakken boven liggen. Leg de vlecht in een ronde krans en plaats deze op een bakplaat met bakpapier. Laat dit nog eens 30 minuten rijzen.

  3. Verwarm de oven voor op 180° C. Bak de vlecht gedurende 25 minuten. Laat hem op een rooster afkoelen. Met poedersuiker bestrooien en serveren.

Tip:Gebruik kant-en-klare maanzaadvulling uit de supermarkt om tijd te besparen.

Spring Awakening koffie-/theekop
Spring Awakening koffie-/theekop
Spring Awakening koffie-/theekop
Spring Awakening schotel
Spring Awakening schotel
Spring Awakening schotel
Spring Awakening gebak-/taartschaal
Spring Awakening gebak-/taartschaal
Spring Awakening gebak-/taartschaal