Ingrediënten

• 400 g morellen
• 250 ml rode wijn
• 100 ml rode port
• 100 ml sinaasappelsap
• 3 EL honing
• 400 g selderij
• 250 ml groentebouillon
• Zout, peper, nootmuskaat
• 100 g boter
• 1 sneetje toast
• 150 g kastanjes, gegaard
• 100 g zachte boter
• 4 (ca. 150 g) hertenkoteletten
• Zout, peper
• 30 g boterolie
• 2 rozemarijntakjes
• 1 takje tijm
• 2 teentjes knoflook, ongeschild en licht geplet

Recept Herfstige bladsla met hazenrug, bramen en sinaasappel - hertenkoteletten met kastanjekorst, selderijpuree en ingelegde morellen

Bereiding:

1. Was de morellen en doe ze in een weckpot. Breng de rode wijn en de port met de sinaasappelsap en de honing aan de kook en giet het mengsel heet over de morellen in de pot. Sluit de pot en zet afgedekt 2-3 dagen in de koelkast. Kook het sap voor het serveren tot de helft in en bind met een beetje maïzena.

2. Schil de selderij en snijd in blokjes. Breng de bouillon aan de kook en voeg de selderijblokjes toe. Laat de groenten in ca. 15 minuten gaar koken. Giet het vocht af en pureer de selderij hierna met de boter in een keukenmachine. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Houd de puree warm.

3. Verwijder het korstje van het sneetje toast, snij in blokjes en maal met de kastanjes in een keukenmachine fijn. Klop de boter schuimig en voeg hieraan het kastanje-toast-mengsel toe. Breng het geheel met zout en peper op smaak.

4. Verwarm de oven voor op 160 C°. Kruid de hertenkoteletten met zout en peper en braad ze met de rozemarijn, tijm en knoflook in de hete boterolie aan beide kanten aan. Verdeel alles over een van aluminiumfolie voorziene bakplaat en laat in de hete oven in ca. 10 minuten gaar worden.

5. Schakel de grill in. Bestrijk het hertenvlees gelijkmatig met een ca. 5 mm dikke laag kastanjemassa en bak onder de grill goudbruin. Laat het vlees hierna even rusten en serveer met de selderijpuree en de ingelegde morellen. Gestoofde savooiekool is hier lekker bij.