• 150 ml melk
  • 100 g suiker
  • 20 g verse gist
  • 4 eieren (maat M)
  • 500 g tarwemeel
  • 200 g boter
  • 1 snufje zout
Notenvulling:
  • 300 g gemalen hazelnoten
  • 100 g gehakte hazelnoten
  • 100 g suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 220 ml melk
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel cacao

Krans van gistdeeg

Bereiding:

  1. De notenvulling voorbereiden: Doe de noten, suiker, vanillesuiker, melk, kaneel en cacao in een kom. Meng dit goed met een lepel.
  2. Het gistdeeg voorbereiden: Maak een voordeeg van gist, 3 eetlepels lauwwarme melk, 1 theelepel suiker en ca. 5 eetlepels bloem. Laat ca. 10 – 15 minuten afgedekt rijzen.

  3. Zeef de resterende bloem in een mengkom. Kneed de rest van de suiker, een snufje zout, de eieren en de zachte boter tot een glad deeg.

  4. Dek het deeg met een theedoek af en laat het op een warme plaats ongeveer 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.

  5. Kneed het deeg kort door en rol het uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een rechthoek van 60 x 40 cm. Verdeel de notenvulling erover en rol het geheel dan vanaf de lange kant op.

  6. Halveer de rol in de lengte en zorg ervoor dat u niet aan één kant snijdt. Verstreng de twee delen met elkaar en zorg ervoor dat de snijvlakken met de vulling altijd naar boven zichtbaar zijn. Druk de twee uiteinden samen en vorm een ​​krans.

  7. Zet de krans op een bakplaat met bakpapier. Bak dit ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180° C (boven- en onderwarmte) tot de krans goudbruin is.

  8. Meng voor het glazuur 3 eetlepels poedersuiker met voldoende heet water om er een ​​romig, stroperig mengsel te maken. Bestrijk de lauwwarme cake naar wens met glazuur.