Benodigdheden:

Voor het voordeeg
• 30 g verse gist
• 2 EL meel (type 550)
• 1 eetlepels suiker
• 4 EL lauwwarme melk

Voor het hoofddeeg
• 500 g meel (type 550)
• 180 ml melk
• 1 TL zout
• 60 g suiker
• 80 g zachte boter
• 2 EL sinaasappelbloesemwater
• 2 eieren (M)
• 1 TL vanille-pasta (of 1 pakje vanillesuiker)

Voor de vulling
• 60 g gekonfijte sinaasappel/citroenschil (gemengd)
• 100 g rozijnen, druiven, sultanarozijnen (gemengd)
• 100 g pruimen, abrikozen, cranberries (gemengd)
• 60 g amandelen, walnoten (gemengd)

Voor de decoratie
• 1 ei (M)
• 1 snufje zout en suiker
• 30 g geschaafde amandelen

Panettone

Voor: 2 panettones à 700 g
Bereidingstijd: 30 min.
Baktijd: 30-35 min.
Rusttijd: 2 uur 30 min.

Bereiding:

1. Doe alle ingrediënten voor het voordeeg in de kom van een keukenmachine, meng dit met een lepel en laat het 20 - 30 minuten afgedekt rusten totdat de gist geactiveerd is en er veel belletjes ontstaan.

2. Voeg de ingrediënten voor het hoofddeeg toe en kneed dit 8 minuten op de laagste stand tot een deeg. Zorg ervoor dat er geen stukjes deeg op de rand van de kom achterblijven. Zet de keukenmachine op de middelste stand en kneed het deeg 4-5 minuten tot het glad en glanzend is. Het deeg moet nog een beetje plakkerig zijn. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats tot het volume ongeveer is verdubbeld.

3. Snijd de ingrediënten voor de vulling in kleine stukjes. Halveer het deeg op een licht met meel bestoven oppervlak, verdeel de vulling over de twee stukken deeg en kneed dit erin. Vorm nu twee ballen en plaats deze in de bakvormen. Afgedekt nog een uur laten rijzen totdat het deeg is gestegen tot ¾ van de bakvorm.

4. De bakoven op 160° C (circulatielucht) voorverwarmen. Klop het ei en meng het met zout en suiker. Bestrijk de panettones 2-3 keer met het eimengsel en bestrooi ze met de geschaafde amandelen. Bak 30-35 minuten in de oven (midden) tot ze goudbruin zijn.