Ingrediënten
• 300 g suiker
• 200 g boter
• 0,15 l slagroom
• 0,15 l donkere stroop
• 1 EL gemalen gember
• 1 EL gemalen kaneel
• 1/2 EL gemalen kruidnagels
• 1/2 EL gemalen kardemom
• 1 kg bloem
optioneel:
• 1 EL bicarbonaat (natron, desnoods bakpoeder)
Pepparkakor: gemberkoekjes
Bereiding:
1. Verwarm de boter met de suiker in een pan en doe hem daarna in een kom. Voeg de kruiden en de stroop toe en meng alles met de mixer. Klop de slagroom half stijf en voeg deze toe aan het botermengsel.
2. Meng het bakpoeder met de helft van de bloem en voeg toe aan de boter. Voeg de resterende bloem al roerend geleidelijk aan het mengsel toe.
3. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak stevig door en wikkel het daarna in vershoudfolie of leg het terug in de kom en laat het afgedekt een dag in de koelkast rusten.
4. Rol het deeg de volgende dag zeer dun uit en verwarm de oven intussen voor op 200 graden.
5. Steek met vormpjes verschillende koekjes uit en leg deze op een ingevette bakplaat (of bakpapier). Bak ze ca. 5 minuten, totdat ze mooi bruin zijn.
6. Laat de koekjes goed afkoelen, voordat u ze in een trommel doet. De pepparkakor reageren sterk op vocht, dus let op dat ze niet te zacht worden tijdens het bewaren.