Ingrediënten

• 2 kg rabarber (voor ca. 900 ml sap)
• 500 g geleisuiker
• 1 citroen of 1 pakje citroenzuur
• 1 vanillestokje

Rabarbergelei

Bereiding:

1. Was de rabarber en maak hem schoon. Snijd hem hierna in ca. 3 cm lange stukken. Weeg 1,6 kg gewassen rabarber af en breng met 600 ml water aan de kook. Laat hierna 10 minuten zachtjes koken totdat het vruchtvlees uiteen valt. Doe het vruchtvlees in een licht vochtige mousselinedoek en laat het door een zeef volledig uitdruppen. Wring de doek aan het einde voorzichtig uit en laat het sap afkoelen. Zorg ervoor dat er geen vruchtvlees in het sap terecht komt.

2. Meet van het sap 900 ml af en breng dit met de geleisuiker en het citroensap in een grote pan langzaam al roerend aan de kook. Als het mengsel kookt, ongeveer drie minuten laten koken en blijven roeren.

3. Snijd het vanillestokje open en leg het in de pan. Doe voor de geleiproef wat gelei op een klein bordje en laat in de koelkast afkoelen. Zodra de gelei vast wordt, is hij klaar. Anders moet de gelei nog enkele minuten doorkoken. Verwijder het schuim met een schuimspaan.

4. Giet de gelei tot aan de rand in schone schroefpotten. Sluit de potten stevig en zet ze 5 minuten op de kop, zodat ook het deksel steriel wordt.

Mariefleur ontbijtbord
Mariefleur ontbijtbord
Mariefleur ontbijtbord