Ingrediënten

8 porties

• Ca. 1,5kg bevroren lamsrack
• Gekruide pekel
• 1 liter water
• 1 dl. zout
• 1 TL suiker
• 0,5 TL Grove zwarte peper
• 1 Verbrokkeld laurierblad
• 15 Geplette jeneverbessen
• 250g Walnoten
• 2,5 kg boerenkool
• 100g Vet (varkens- of ganzenvet)
• 2 Ui(en), gehakt
• 600ml vleesbouillon
• Zout en peper
• 2,5 EL havervlokken

optioneel:
• Rozemarijn
• Tijm

Tjälknöl* van lam

Bereiding:

1. Peper en zout het vlees en zet het in een vuurvaste vorm in het onderste deel van de oven. Laat het bij 100 graden 's nachts in de boter smoren, zodat het vlees sappig en zacht blijft. Kook de kruiden met het zoute water in een paar minuten tot een aromatisch vocht en giet dit over het vlees.

2. Laat dit geheel afgedekt ca. 5 uur trekken en snijd het vervolgens in zeer dunne schijfjes.

3. Tijdens het trekken wordt de boerenkool als bijlage voorbereid: hij moet zijn blootgesteld aan vorst, want dan smaakt het beter.

4. Was de kool grondig en verwijder de blaadjes van de steeltjes. Blancheer ca. 3 minuten in kokend water; vervolgens afgieten en met koud water afschrikken. Hierna met een mes grof snijden.

5. Verwarm het vet in een smoorpan, fruit de uien; boerenkool toevoegen en fruiten. Afblussen met de bouillon en naar wens op smaak brengen. Hierna op middelgroot vuur circa een uur afgedekt laten smoren. Bind de vloeistof door tegen het einde van de gaartijd de havervlokken erdoor te roeren. De boerenkool op smaak brengen en in een schaal doen.

6. Tot slot de walnoten met zeezout in een verwarmde pan roosteren en klaar zetten voor het serveren.

7. De dunne schijfjes van het gesmoorde lamsvlees nu lichtjes opgerold op een ovalen bord leggen en met een eetlepel kleine porties boerenkool decoratief toevoegen. Strooi de walnoten erover en serveren.