Een cafetière, vaak ook wel koffiepers of French press genoemd, is een koffiekan waarin de koffie wordt gezet. Het koffiedik wordt naar beneden gedrukt door middel van een zuiger met een zeef die aan het deksel van de cafetière is bevestigd. Anders dan bij de bereiding met een filter blijven hierbij de etherische oliën in de koffie behouden en komen ze in het kopje terecht, waardoor het aroma gevarieerder en intenser wordt dan bij klassieke filterkoffie. Hierbij gaat het om "immersion" in plaats van "pour over", ofwel zetten met warm water.

Lees hieronder hoe een cafetière is opgebouwd en welke verschillen en overeenkomsten er tussen de verschillende modellen zijn. U hebt de keuze tussen klassieke modellen van (veiligheids)glas, metaal of andere materialen; het basisprincipe van de kan met zuiger is echter altijd gelijk.
Het bereidingsproces heeft niet alleen invloed op de smaak van de uiteindelijke koffie; koffie uit de cafetière is aanzienlijk voller van smaak door het hogere aandeel aromatische oliën en - bij een lange zettijd - wordt de smaak steeds krachtiger tot bitter. Ook dat is een reden waarom u onze stapsgewijze instructies in dit artikel zo nauwkeurig mogelijk moet volgen.
Daarna beantwoorden we nog enkele veelgestelde vragen over de cafetière, geven we u een duidelijk overzicht van de voor- en nadelen van deze koffiebereiders en werpen we tot slot een blik op de geschiedenis van de koffiepers.
Lees hieronder hoe een cafetière is opgebouwd en welke verschillen en overeenkomsten er tussen de verschillende modellen zijn. U hebt de keuze tussen klassieke modellen van (veiligheids)glas, metaal of andere materialen; het basisprincipe van de kan met zuiger is echter altijd gelijk.
Het bereidingsproces heeft niet alleen invloed op de smaak van de uiteindelijke koffie; koffie uit de cafetière is aanzienlijk voller van smaak door het hogere aandeel aromatische oliën en - bij een lange zettijd - wordt de smaak steeds krachtiger tot bitter. Ook dat is een reden waarom u onze stapsgewijze instructies in dit artikel zo nauwkeurig mogelijk moet volgen.
Daarna beantwoorden we nog enkele veelgestelde vragen over de cafetière, geven we u een duidelijk overzicht van de voor- en nadelen van deze koffiebereiders en werpen we tot slot een blik op de geschiedenis van de koffiepers.


Het is niet precies bekend wie als de uitvinder van de cafetière wordt beschouwd. Het enige dat is overgeleverd en kan worden aangenomen, is dat het een Fransman was. In het begin tot halverwege de 19e eeuw zou hij een keer vergeten zijn de koffie met het water aan de kook te brengen, zoals toen gebruikelijk was. Volgens de legende was hij te lui om het water opnieuw aan de kook te brengen, schonk hij het gewoon over de gemalen koffie en filterde de bereide koffie vervolgens met een zeef.
Wat wel zeker is, is dat de Italiaanse ontwerper Attilio Calimani als eerste patent op de kan met de zuiger aanvroeg - eerder hij het technische principe steeds verder verbeterd.
Ook al zijn er verschillen in ontwerp en volume, een cafetière bestaat altijd uit dezelfde elementen:
een koffiekan, die meestal van glas is gemaakt, hoewel er ook modellen van roestvrij staal of andere materialen verkrijgbaar zijn. Glazen kannen beschikken meestal over een houder van kunststof of roestvrij staal, zodat de kan veilig kan worden gehanteerd.
Het deksel, verbonden met een ronde perszuiger.
De zuiger beschikt over een grove metalen zeef die handmatig omlaag kan worden gedrukt. Hiermee wordt het koffiedik van de bereide koffie gescheiden en het zetproces vertraagt; het wordt echter niet volledig stopgezet.
Het is niet precies bekend wie als de uitvinder van de cafetière wordt beschouwd. Het enige dat is overgeleverd en kan worden aangenomen, is dat het een Fransman was. In het begin tot halverwege de 19e eeuw zou hij een keer vergeten zijn de koffie met het water aan de kook te brengen, zoals toen gebruikelijk was. Volgens de legende was hij te lui om het water opnieuw aan de kook te brengen, schonk hij het gewoon over de gemalen koffie en filterde de bereide koffie vervolgens met een zeef.
Wat wel zeker is, is dat de Italiaanse ontwerper Attilio Calimani als eerste patent op de kan met de zuiger aanvroeg - eerder hij het technische principe steeds verder verbeterd.
Ook al zijn er verschillen in ontwerp en volume, een cafetière bestaat altijd uit dezelfde elementen:
een koffiekan, die meestal van glas is gemaakt, hoewel er ook modellen van roestvrij staal of andere materialen verkrijgbaar zijn. Glazen kannen beschikken meestal over een houder van kunststof of roestvrij staal, zodat de kan veilig kan worden gehanteerd.
Het deksel, verbonden met een ronde perszuiger.
De zuiger beschikt over een grove metalen zeef die handmatig omlaag kan worden gedrukt. Hiermee wordt het koffiedik van de bereide koffie gescheiden en het zetproces vertraagt; het wordt echter niet volledig stopgezet.


Ook al is de basisstructuur van de koffiekannen vergelijkbaar, er is een grote keuze aan verschillende modellen en uitvoeringen op de markt verkrijgbaar. De klassieke variant van glas met een houder van kunststof of roestvrij staal is esthetisch aantrekkelijk, functioneel en geschikt voor zowel frequente en incidentele drinkers als voor gasten. Ze zijn in verschillende maten, zowel voor eenpersoonshuishoudens als voor grote gezinnen, verkrijgbaar.
Een koffiepot van aardewerk of keramiek is ideaal om te serveren, maar u kunt de koffie alleen van bovenaf zien. Daarom moet u zich nauwgezet aan de bereidingstijden houden en indien nodig de bereide koffie in een serveerkan overgieten.
Als u graag en veel koffie drinkt, is een dubbelwandige cafetière een goed alternatief aangezien deze de bereide koffie langer warm houdt. Houd er echter wel rekening mee dat de koffie na verloop van tijd sterker en intenser wordt vanwege het langere contact tussen de koffiepoeder en het water.


Ook al is de basisstructuur van de koffiekannen vergelijkbaar, er is een grote keuze aan verschillende modellen en uitvoeringen op de markt verkrijgbaar. De klassieke variant van glas met een houder van kunststof of roestvrij staal is esthetisch aantrekkelijk, functioneel en geschikt voor zowel frequente en incidentele drinkers als voor gasten. Ze zijn in verschillende maten, zowel voor eenpersoonshuishoudens als voor grote gezinnen, verkrijgbaar.
Een koffiepot van aardewerk of keramiek is ideaal om te serveren, maar u kunt de koffie alleen van bovenaf zien. Daarom moet u zich nauwgezet aan de bereidingstijden houden en indien nodig de bereide koffie in een serveerkan overgieten.
Als u graag en veel koffie drinkt, is een dubbelwandige cafetière een goed alternatief aangezien deze de bereide koffie langer warm houdt. Houd er echter wel rekening mee dat de koffie na verloop van tijd sterker en intenser wordt vanwege het langere contact tussen de koffiepoeder en het water.
De ideale zettijd is 4 minuten; uiterlijk dan moet u het zetproces onderbreken en de bereide koffie in het kopje of - bij grotere hoeveelheden - in een koffiepot gieten.
Voor één liter koffie schept u 60 g tot 65 g middelgrof koffiepoeder in de kan.
Koffiedik is organisch afval, dus het is het beste om het op de composthoop of in de gft-bak te deponeren. Voor grotere potplanten is het goed om de grond te verrijken met (afgekoeld) koffiedik.
Hoeveel gemalen koffie u voor precies één kopje koffie nodig hebt, hangt af van de grootte van het kopje. Als vuistregel kunt u het beste 60 g tot 65 g koffie gebruiken voor één liter water, dan kunt u eenvoudig de exacte hoeveelheid koffiepoeder voor uw favoriete kopje berekenen.

Een cafetière is een moderne, snelle en betrouwbare methode om aromatische koffie te zetten. Dit is een van de redenen waarom steeds meer mensen enthousiast zijn over de bereiding van koffie in de cafetière.
Als u niet zeker weet of een cafetière iets voor u is, hebben we de voor- en nadelen van deze manier om koffie te bereiden in overzichtelijke punten bij elkaar gezet:
• Eenvoudig te gebruiken; schep het koffiepoeder erin,
giet het water op en wacht even.
• Heeft alleen warm water nodig en werkt
zelfstandig, zonder elektriciteit.
• Geen verbruiksartikelen zoals filterzakjes,
koffiecapsules en dergelijke, dit verlaagt de
bedrijfskosten en ontziet het milieu.
• Eenvoudig schoon te maken, geen afwasmiddel
of agressieve ontkalker nodig - warm,
schoon water is voldoende.
• De metalen filterzeef is grover dan bijvoorbeeld
een filterzakje. Daarom kunnen er resten van
het koffiedik in de bereide koffie terechtkomen.
• In de cafetière kunnen koffiepoeder en
water ook nadat de zuiger omlaag is gedrukt
verder trekken als u het zetproces niet
onderbreekt door de koffie in een andere kan over te gieten.
• Cafetière-kannen van glas zijn zoals alle
glasproducten gevoelig voor schokken.

De ideale zettijd is 4 minuten; uiterlijk dan moet u het zetproces onderbreken en de bereide koffie in het kopje of - bij grotere hoeveelheden - in een koffiepot gieten.
Voor één liter koffie schept u 60 g tot 65 g middelgrof koffiepoeder in de kan.
Koffiedik is organisch afval, dus het is het beste om het op de composthoop of in de gft-bak te deponeren. Voor grotere potplanten is het goed om de grond te verrijken met (afgekoeld) koffiedik.
Hoeveel gemalen koffie u voor precies één kopje koffie nodig hebt, hangt af van de grootte van het kopje. Als vuistregel kunt u het beste 60 g tot 65 g koffie gebruiken voor één liter water, dan kunt u eenvoudig de exacte hoeveelheid koffiepoeder voor uw favoriete kopje berekenen.

Een cafetière is een moderne, snelle en betrouwbare methode om aromatische koffie te zetten. Dit is een van de redenen waarom steeds meer mensen enthousiast zijn over de bereiding van koffie in de cafetière.
Als u niet zeker weet of een cafetière iets voor u is, hebben we de voor- en nadelen van deze manier om koffie te bereiden in overzichtelijke punten bij elkaar gezet:
• Eenvoudig te gebruiken; schep het koffiepoeder erin, giet het water op
en wacht even.
• Heeft alleen warm water nodig en werkt zelfstandig, zonder elektriciteit.
• Geen verbruiksartikelen zoals filterzakjes, koffiecapsules en dergelijke,
dit verlaagt de bedrijfskosten en ontziet het milieu.
• Eenvoudig schoon te maken, geen afwasmiddel of agressieve
ontkalker nodig - warm, schoon water is voldoende.
• De metalen filterzeef is grover dan bijvoorbeeld een filterzakje.
Daarom kunnen er resten van het koffiedik in de bereide
koffie terechtkomen.
• In de cafetière kunnen koffiepoeder en water ook nadat de zuiger
omlaag is gedrukt verder trekken als u het zetproces niet onderbreekt
door de koffie in een andere kan over te gieten.
• Cafetière-kannen van glas zijn zoals alle glasproducten gevoelig
voor schokken.

Koffiezetten met een cafetière, ook wel french press genoemd, is heel eenvoudig:
1. Voor het beste resultaat maalt u de koffie kort voor de bereiding zelf, bij voorkeur in een elektrische koffiemolen met hoogwaardige conische of platte maalschijven. Stel de molen in op een gemiddelde maling, het resultaat moet iets
grover zijn dan bij filterkoffie.
2. Voor een liter water gebruikt u ongeveer 60 g tot 65 g koffiepoeder dat u direct in de lege kan schept.
3. Breng het water aan de kook en wacht ongeveer 30 seconden voordat u het in de cafetière giet. Zo kan het water de gewenste temperatuur van 96° C bereiken, hetgeen ideaal is om de aroma's te behouden. Giet het bijna kokende water vervolgens snel in de kan.
4. Roer onmiddellijk na het opgieten infusie krachtig met behulp van een lepel met een lange steel, zodat het koffiepoeder volledig in het water wordt verdeeld. Plaats vervolgens het deksel van de cafetière en druk de zuiger iets naar beneden zodat al het koffiepoeder vrij in het water drijft.
5. Houd de keukenklok goed in het oog, want na 3,5 minuut moet u weer roeren en het schuim eraf scheppen. Druk vervolgens de zuiger helemaal naar beneden, doe dit langzaam en gelijkmatig.
6. Uw perfecte cafetière-koffie is klaar en moet meteen worden geconsumeerd. Het is daarom het beste om de koffie in een voorverwarmde koffie- of thermoskan te gieten om het aroma te behouden en te voorkomen dat de koffie in de cafetière blijft trekken en bitter wordt.

Koffiezetten met een cafetière, ook wel french press genoemd, is heel eenvoudig:
1. Voor het beste resultaat maalt u de koffie kort voor de bereiding zelf, bij voorkeur in een elektrische koffiemolen
met hoogwaardige conische of platte maalschijven. Stel de molen in op een gemiddelde maling, het resultaat moet iets
grover zijn dan bij filterkoffie.
2. Voor een liter water gebruikt u ongeveer 60 g tot 65 g koffiepoeder dat u direct in de lege
kan schept.
3. Breng het water aan de kook en wacht ongeveer 30 seconden voordat u het in de cafetière giet. Zo kan het water
de gewenste temperatuur van 96° C bereiken, hetgeen ideaal is om de aroma's te behouden. Giet het bijna kokende water vervolgens snel
in de kan.
4. Roer onmiddellijk na het opgieten infusie krachtig met behulp van een lepel met een lange steel, zodat het koffiepoeder volledig in het water wordt verdeeld.
Plaats vervolgens het deksel van de cafetière en druk de zuiger iets naar beneden zodat al het koffiepoeder vrij
in het water drijft.
5. Houd de keukenklok goed in het oog, want na 3,5 minuut moet u weer roeren en het schuim eraf scheppen. Druk vervolgens
de zuiger helemaal naar beneden, doe dit langzaam en gelijkmatig.
6. Uw perfecte cafetière-koffie is klaar en moet meteen worden geconsumeerd. Het is daarom het beste om de koffie in een voorverwarmde
koffie- of thermoskan te gieten om het aroma te behouden en te voorkomen dat de koffie in de cafetière blijft trekken en bitter wordt.