Eten serveren en garneren

Smaakbeleving voor alle zintuigen

Betover uw dierbaren tijdens een gezamenlijke maaltijd, of uw gasten tijdens een feestelijk diner, met kunstzinnig gepresenteerde gerechten. Niets werkt meer eetlustopwekkend dan aantrekkelijk gedrapeerde gerechten op fijn porselein. Met liefdevolle decoraties en versieringen wordt de maaltijd een smaakbeleving voor alle zintuigen. Hoe u eten serveert en garneert, leest u in onze raadgever.

De keuze in borden

Niet alleen voor gourmets geldt: het oog eet mee.
Met de juiste ideeën en handgrepen verandert u elke maaltijd in een oog- en tongstrelend festijn.

Voor het serveren en garneren van voedsel, moet u zich toeleggen op de keuze van het eetservies: Klassiek wit, zachte patronen, felle kleuren of opwindend donker
– stem borden en gerecht qua kleuren op elkaar af en bereik daarmee betoverende effecten:

Een zachte, roze gekleurde zalmfilet of witte yoghurt op een bord, dat in een donkere tint gehouden is, weet alleen door zijn manier van presenteren te overtuigen. Donker serviesgoed is vooral als contrast met felle ingrediënten geschikt. Of gebruik een keer meerdere bontgekleurde borden - opwindende kleuraccenten zijn gegarandeerd.

Een ervaren sterrenkok in de restaurantkeuken, of een hobbykok tussen de vier muren van zijn eigen keuken - lekkerbekken weten dat fijn wit porselein de beste keuze is voor een stijlvol arrangement.

Op een neutraal tafelservies in heldere tinten komen uw kunstzinnige creaties het best tot hun recht. Daarnaast moet u ook vorm en capaciteit van het eetservies aanpassen aan het te serveren gerecht. Zo heeft vis op een langwerpige schaal of pasta in een diep bord het mooiste effect.

Borden decoreren

Prachtig gearrangeerd smaakt elke maaltijd meteen veel beter. Een klassieke regel in de gastronomie voor de decoratie zegt dat de bordrand aan de gast toebehoort. Daarom kunt u bij het versieren van de rand beter enige terughoudendheid betrachten. Met weinig handelingen kunt u toch mooie effecten sorteren: Verse kruiden of eetbare bloemen fraai verdeeld op het bord of een beetje balsamico-azijn in vakkundige lijnen op het bord gearrangeerd zorgen voor zin in meer. Ideaal voor het garneren van eten zijn mooi gearrangeerde groentenschijfjes. Ook in schijven gesneden en op het bord in vakken verdeelde aardappelen zorgen voor een aanlokkelijk uiterlijk. Bij het dessert brengt een zachte rand van fijn poedersuiker of cacao uw grote en kleine gasten in verrukking.

Hoe u uw bord mooi opmaakt

Als basis geldt bij het serveren van eten: Minder is meer. Maak het bord daarom niet te vol, maar zoek naar de juiste hoeveelheid ingrediënten voor de betreffende bordgrootte. Als het er verloren bijligt, werkt het geserveerde gerecht op het betreffende serviesgoed ook niet echt mooi. Bedenk ook vroegtijdig, hoe u de borden gaat opmaken. Klassiek of geraffineerd - de hoofdcomponent van uw gerecht plaatst u bij voorkeur in het midden van het bord.

 

Traditioneel hebben de afzonderlijke ingrediënten een vaste plaats op het serviesgoed: Het hoofdingrediënt - een stuk vlees of vis - wijst op het bord naar een gast. In de linkerbovenhoek van het bord wordt het bijgerecht, zoals aardappelen of rijst gedrapeerd, de groente boven rechts.

In de keuken en eetkamers doen in toenemende mate steeds meer variaties hun entree: U kunt de aparte componenten ook op elkaar tot een kunstzinnige creatie stapelen. Hoe zit het met fijne reepjes vlees gedrapeerd op een verse salade?

TECHNIEKEN, TIPS EN TRUCS

Voor het smaakvol opmaken van gerechten

Voorgerechten

Voorgerechten kunnen met weinig moeite in een geheel nieuw licht worden gepresenteerd: In kleine glaasjes of vormpjes. In plaats van op borden, ontstaat een optisch aantrekkelijke entree.
Het is zinvol om de verschillende ingrediënten
in het glas aan te brengen.

Vlees en vis

Bij grote vlees- en visgerechten, zoals geroosterde gans of een hele forel, krijgt u de meest aantrekkelijke effecten, wanneer u deze in hun geheel presenteert en pas aan tafel aansnijdt. Kleine stukken vlees, zoals malse steaks, komen in stukken op het bord bijzonder smakelijk over.

Soepen

Fijne soepen kunt u in kopjes met krokant brood of met groentespiezen op de schotel serveren. Een beetje room erop en uw soep ziet er bijzonder eetlustopwekkend uit.
Of probeer het eens met twee verschillend gekleurde soepen op één bord.

Groenten

Ook bij uw groenten zorgt vooral de gepresenteerde vorm voor een smaakvol arrangement: Laat kleine groentesoorten zoals peultjes, wortelen en bonen heel, grote groentesoorten zoals courgettes of prei kunnen worden geserveerd in reepjes of plakjes.

Bijgerechten zoals rijst of couscous brengt u met opmaakringen in een aantrekkelijke vorm. Daarover heen kunt u dan de vis of het vlees draperen. Spaghetti kunt u snel en eenvoudig tot nestjes draaien.

Met sauzen moet u voorzichtig omgaan. Hier is minder meer. Serveer sauzen liever in een saucière op, zodat iedereen naar believen kan nemen. Voor een geslaagde totaalindruk, kunt u het beste eerst een beetje saus op het bordje doen en dan het gebraad daarbovenop leggen.

Salade komt tot zijn recht, wanneer u die contrastrijk samenstelt - bijvoorbeeld knapperige groene rucolabladeren, gecombineerd met rode cocktailtomaten.

Bij het dessert zorgen vooral de kleurrijke vruchten- of chocoladesauzen voor kleuraccenten. Of het nu vanille-ijs is, of yoghurt, een saus met bessen is altijd een blikvanger.

Eten stijlvol garneren

Een blaadje munt op het zacht smeltende ijsdessert of vers gehakte noten als topping - garneringen geven liefdevol bereide maaltijden de finishing touch. Met garnituren kunt u kleine kleurnuances in uw maaltijden aanbrengen of kleine ruimtes opvullen tussen de afzonderlijke componenten op het bord. Decoreer uw gerechten helemaal naar uw eigen ideeën en voorkeuren. Let er echter op, dat alle gebruikte decoraties eetbaar zijn en smakelijk bij de andere componenten van het eten passen. Ideaal voor soepen zijn croutons of room, bij een biefstuk kunnen uienringen voldoende zijn.

Conclusie

Eten als een smaakbeleving voor alle zintuigen serveren en decoreren

Net wanneer u veel tijd en moeite in de bereiding van uw eten geïnvesteerd hebt, zou het stijlvol serveren van de maaltijd de algehele indruk moeten vervolmaken. Naast de geur is het uiterlijk van het gerecht het eerste wat wij waarnemen. Kunstzinnig aangeboden, gedecoreerd en versierd wordt de maaltijd tot een smaakbeleving, die alle zintuigen aanspreekt en die uw gasten niet kunnen weerstaan. Daarbij telt niet alleen, hoe u uw gerechten serveert, maar ook waarin. Al met de keuze van het bijpassende eetservies kunt u liefdevol toebereide gerechten met succes in de spotlights zetten.

Kleine kneepjes voor het ordenen van bestek

Hoe u de eettafel stijlvol met bestek indekt,
leest u in onze raadgever

Nu ontdekken

Eten en drinken

Vind voor elke gelegenheid het bijpassende servies
 

Online inkopen