Bestek op stijlvolle wijze op de eettafel indekken

voor een smaakvol arrangement

Naast fijne borden van porselein completeert perfect bestek de smaakvolle sfeer aan tafel. Of het nu gaat om een feestelijk diner of een uitgebreid familieontbijt, de plaatsing van het bestek volgt vaste regels. Een faux pas in het bestekarrangement beïnvloedt het harmonieuze totaalbeeld van een zorgvuldig gedekte tafel. Zodra het menu uit meerdere gangen bestaat, kan het iets lastiger worden. Sommige mensen verliezen dan al snel de juiste volgorde en rangschikking van het bestek en de borden op tafel uit het oog. Hieronder wordt uitgelegd hoe u het bestek op correcte en stijlvolle wijze indekt op basis van de volgorde van het menu.

De tafel op aantrekkelijke wijze dekken – Bestek neerleggen

Er is een duidelijk systeem voor het indekken van het bestek: voor een menu met meerdere gangen dekt u het bestek in de volgorde van het menu in, van buiten naar binnen. bestekdelen voor de rechterhand bevinden zich aan de rechterkant, bestekdelen voor de linkerhand aan de linkerkant van het onderbord dat het middelpunt van het couvert vormt. In onze video laten wij u in een paar seconden zien hoe het bestek op de juiste manier wordt gedekt:

Vorken links van het servies

Bij het serveren van een mals stukje zalm, mag de visvork niet ontbreken. De vork wordt geheel links geplaatst, omdat deze als vork voor het voorgerecht als eerste wordt gebruikt. Direct ernaast komt de vork voor het hoofdgerecht – meteen naast het bord.

Mes en soeplepel rechts van het servies

Leg de soeplepel uiterst rechts van het bord en het vismes in het midden. Direct naast het bord plaatst u het mes voor het hoofdgerecht, met de snijkant richting het servies.

Dessertbestek boven het servies

Leg het dessertbestek boven het onderbord. De greep moet naar de hand wijzen waarmee het bestek wordt vastgehouden: de dessertvork wijst met de tanden naar rechts, de lepel naar links.
 

Broodbord links naast het bestek

Als u een verse chiabatta of foccacia wilt serveren, plaats het broodbord dan links naast het bestek. Het bijpassende broodmes komt aan de rechterrand te liggen.

Bestek leggen voor linkshandigen

Als het bestek door linkshandige mensen wordt gebruikt, volgt het indekken eveneens de speciale regels. Ondertussen is het volgens de stijlgids Knigge toegestaan om de bestekdelen aan het begin van elke gang onopvallend te wisselen, zodat ze in de juiste positie voor linkshandigen liggen.

Ontbijt - en koffietafel dekken

Het volgens de vaste regels indekken van het bestek geldt niet alleen voor het feestelijke diner. Ook bij het gezinsontbijt zorgt de juiste plaatsing van de bestekset voor een mooie sfeer bij de gezamenlijke maaltijd. Bij het ontbijt hoeft alleen het mes aan de rechterkant te worden ingedekt; de onderkant van het mes bevindt zich op een denkbeeldige lijn met de onderkant van het bord. Leg de thee- of koffielepel naast het kopje op de schotel. De steel moet hier parallel met het oor van het kopje liggen, zodat er een harmonieus totaalbeeld ontstaat.

Ga op vergelijkbare wijze te werk bij het indekken van de koffietafel: voor het verorberen van de taart wordt een gebaksvork gebruikt. Leg deze eveneens aan de rechterkant, zodat uw gasten de vork snel en eenvoudig kunnen gebruiken.

Welk bestek bij welke gerechten?

Mes, vork en lepel zijn het basisbestek dat in elk huishouden te vinden is, een stijlvolle metgezel voor het dagelijks leven. Speciale gerechten en gelegenheden vereisen echter een grote verscheidenheid aan bestek. Speciaal bestek voldoet aan de speciale eisen van sommige gerechten:

Visbestek:om zachte visfilet moeiteloos te snijden
Steakmes:voor het subtiel snijden van mals vlees
Oester- en zeekreeftvork:om op stijlvolle wijze van zeevruchten te genieten

Bij speciale gelegenheden moet u ook voor het passende bestek voor de gerechten zorgen. Bovendien worden hoogwaardige besteksembles gekenmerkt door een combinatie van stijlvol design en functionaliteit. Geselecteerde materialen geven het bestek een lange levensduur en beschermen het tegen roest.


Villeroy & Boch gebruikt hoogwaardig materiaal voor de besteksets die in complexe productieprocessen worden vervaardigd. De bestekcollecties in talloze stijlen bieden het juiste bestek voor elke gelegenheid en elke smaak.

Servies, tafellinnen en bestek
bepalen de sfeer

Klassiek tafelbestek behoort tot de basisuitrusting van elk tafelcultuur. Als instrument dient het vooral voor het stijlvol snijden en opscheppen van de geserveerde etenswaren. Samen met het tafellinnen en het servies bepaalt het de sfeer van de betreffende maaltijd, een sfeer die gemakkelijk kan worden verstoord door kleine foutjes bij het indekken van het bestek. Voor een harmonieus totaalbeeld op tafel moet er bij het dekken aandacht worden besteed aan de plaatsing van het bestek.

Bij feestelijke avondevenementen die uit verschillende gangen bestaan, wijzen de verschillende bestekdelen de gast er vóór het begin van het menu op dat er verschillende gerechten worden geserveerd. Dit zorgt ervoor dat uw gasten al bij het voor- en hoofdgerecht rekening met het dessert houden en dit niet onaangeroerd blijft.