Keuken inrichten - Inrichtingsideeën voor de keuken

Keukenideeën van Villeroy & Boch

Een keuken in huis moet functioneel, goed uitgerust en mooi zijn. Bij het ontwerp van de eet- en kookruimte draait het om de juiste planning. Naast het design spelen de kleurkeuze en de grootte van de ruimte een belangrijke rol bij de keukeninrichting. In de volgende adviesgids worden verschillende ideeën voor de keukeninrichting toegelicht. Ook laten we zien hoe een kleine keuken kan worden ingericht.

Keuken inrichten: Welke kleuren zijn het meest geschikt?

Ideeën voor de keukeninrichting zijn er in allerlei varianten. Bij de keuze is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de keuken. Bij het inrichten van een keuken van 5 m2 moet u andere kleuren gebruiken dan in een ruime woonkeuken.

Kleuren als ideeën voor kleine keukens hebben als doel om de ruimte visueel te vergroten en gezelliger te maken. Lichte kleuren die een vriendelijke sfeer creëren, zijn hiervoor heel geschikt. Dit kunnen witte, beige of pasteltinten zijn. 

Een woonkeuken inrichten met opvallende kleuren is ook mogelijk. Kleurrijke keukenfronten zijn extravagant en maken een statement. U kunt ook eerst één muur schilderen om te zien wat het effect van het kleurenschema in de ruimte is.

Inrichtingsideeën voor elke keuken vinden

Inrichtingsideeën voor de keuken van Villeroy & Boch

Bij het inrichten van keukens is een geschikte keukenvorm noodzakelijk. Deze vorm is afhankelijk van de grootte en de indeling van de ruimte. Een keukeninrichting in één lijn is geschikt voor het inrichten van een kleine en smalle keuken zonder veel opbergruimte. Als u een kleine woonkeuken met twee aparte delen wilt inrichten, kies dan voor een vorm met twee lijnen. Als alternatief kan een keuken van 10 m2 L-vormig worden ingericht. Voor grote woonkeukens is een U-vorm ideaal, omdat deze optimaal van de ruimte gebruikmaakt.

Tip: Welke inrichtingsideeën u ook kiest voor de vorm van de keuken: een driehoekig werkgedeelte is altijd een voordeel. Dit moet zo zijn ontworpen dat de spoelbak, het fornuis en de koelkast dicht bij elkaar staan. Dit vereenvoudigt de werkzaamheden.

De Iconic La Boule Memphis van Villeroy & Boch

Een open keuken inrichten

Een open keuken is voor veel mensen een droom die uitkomt. Het ontwerp ervan kan echter een uitdaging zijn. Er kan een bar worden gebruikt om de afzonderlijke ruimtes visueel van elkaar te scheiden. Dit is ideaal om gasten te bedienen, maar ook om samen te proosten met een glaasje champagne of voor een snel ontbijt. Heel geschikt zijn bijvoorbeeld eenvoudige ontbijtborden uit de Royal-collectie in tijdloos design. Een lichte keukenbar kan ook als roomdivider worden gebruikt. Ook een royaal kookeiland zorgt voor zo'n overgang. Dit geeft de open keuken een ruimtelijke uitstraling en een luxe tintje. Als blikvanger kan op een kookeiland een decoratief highlight, zoals de kleurrijke Iconic La Boule worden gezet.

De Manufacture collier vaas van Villeroy & Boch

Een grote keuken inrichten

Concepten voor de keukeninrichting moeten bij de grootte van de ruimte aansluiten . Grote keukens mogen echter niet met voorwerpen worden overladen. In plaats daarvan is een open ruimteconcept zinvol. Een geometrisch kookeiland en mooie kamerplanten in de hoeken zijn ideeën voor de keukeninrichting.

Desgewenst kan het eetgedeelte in een grote keuken ook met exclusieve sculpturen en andere kunstvoorwerpen of grote vazen worden opgewaardeerd.

Ook een vitrine kan decoratief worden versierd door er bijvoorbeeld mooie glazen zoals het Toy´s Delight champagneglas in te presenteren.

Voorbeelden voor kleine keuken van Villeroy & Boch

Inrichtingstips voor kleine keukens

Er zijn genoeg ideeën voor kleine keukens. Alleen met een zorgvuldige planning en de juiste apparatuur kunnen kleine keukens slim worden ingericht. Fronten die dicht bij elkaar in een U- of L-vorm staan, zijn zeer geschikt voor kleine keukens.

Ook hang- en apothekerskasten met veel ruimte voor keukengerei zijn nuttige ideeën voor een kleine keuken. Bij moderne apparaten is het devies om voor ruimtebesparende modellen te kiezen. Compacte vaatwassers zijn hiervoor net zo geschikt als mini-koffiemachines. Als u echter een zeer kleine keuken wilt inrichten, plaatst dan geen voorwerpen die u in het dagelijks leven zelden of nooit gebruikt.

Stijlvolle onderdelen voor uw droomkeuken

Subway 60 flat vlakke inbouwspoelbak van Villeroy & Boch
Subway 60 XU onderbouwspoelbak van Villeroy & Boch

Stijlvolle onderdelen maken de keukeninrichting tot iets bijzonders. Hierbij zijn de materialen, die functioneel en tegelijkertijd visueel aantrekkelijk moeten zijn, belangrijk. 

Moderne stijlen met roestvrijstalen onderdelen zijn erg populair. Dankzij de gepolijste, "cleane" look heeft de keuken met dergelijke elementen een eigentijds design. Ook het eenvoudige onderhoud is kenmerkend voor het hitte- en zuurbestendige materiaal. Desgewenst kan het robuuste materiaal met keramische elementen worden gecombineerd. Deze toevoeging geeft de keuken meer elegantie en een hoogwaardige uitstraling. Een nog grotere verscheidenheid aan kleuren is mogelijk met onderdelen van graniet. 

Tip: Onderdelen voor de keuken zijn er in verschillende inbouwvarianten. Standaard worden elementen zoals de spoelbak opliggend geïnstalleerd, wat veel tijd bespaart. Het is ook mogelijk om het werkblad en de onderdelen op één niveau vlak te plaatsen. Onderbouwspoelbakken, die duurder zijn maar er bijzonder hoogwaardig uitzien, zijn populair. 

Accentueer uw keuken met een gezellig decor

Lave glacé schaal van Villeroy & Boch

Met de juiste decors maakt u de keuken meteen een stuk huiselijker. Voor meer gezelligheid voor een kleine eethoek zijn ideeën nodig die de persoonlijke stijl onderstrepen. Tot de "basics" behoren huiselijke natuurlijke materialen, zoals steen, hout en/of keramiek. In combinatie met crème-wit of pastelkleuren zorgen deze accessoires voor meer behaaglijkheid in de ruimte. Deze keukenaccessoires fungeren als praktische decoratie wanneer ze aan haken of rails aan de muur worden bevestigd. De "final touch" wordt gevormd door decoratieve highlights zoals speciaal serviesgoed dat direct boven het kookgedeelte binnen handbereik staat. Kommen en schalen zoals die uit de Lave-collectie van aardewerk zorgen met hun Scandinavische charme voor een levendig geheel en bieden gasten een warm welkom.