Onderhoudsinstructies voor houten snijplanken

Voor langdurig plezier van uw houten snijplank van Villeroy&Boch
onderhoudsinstructies houten snijplank

Algemeen

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het omgaan met massief, natuurlijk behandeld hout:

  • Scherpe en puntige voorwerpen mogen het oppervlak niet raken.
  • Gelieve niet te behandelen met agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Zorg in vochtige ruimtes voor regelmatige ventilatie. Te droge lucht bevordert ook het kromtrekken van de massief houten delen.
  • Blootstelling aan hete waterdamp - bijv. het openen van de vaatwasser - moet worden vermeden.
  • Bij onjuiste opstelling of opslag, in een vochtige of koude omgeving, zal het hout kromtrekken.
  • Houten keukenplanken worden zwaar belast. Het is daarom niet uitgesloten dat er tijdens het gebruik vervormingen en barsten ontstaan, waarvoor geen garantie kan worden gegeven.

Naar Dealer zoeken

Verzorging van de snijplanken

Vaak is het voldoende om de houten snijplank met een vochtige doek zonder afwasmiddel af te vegen of af te spoelen onder stromend water. Zorg ervoor dat de voor- en achterkant altijd vochtig zijn, zodat er tijdens het drogen geen spanning ontstaat.Laat de houten snijplank nooit in stilstaand water liggen of reinig hem niet in de vaatwasser!

Voordat u gaat werken met levensmiddelen die sterk ruiken of sterk kleuren, dient u de houten snijplank kort af te spoelen met koud water. Na het werk direct afspoelen met koud water.

Houten snijplank schoonmaken

Reinigen

De normale reiniging en verzorging: Een vochtige doek is voldoende. Bij sterkere vervuiling kunt u het oppervlak met een vochtige doek afvegen, maar gebruik in geen geval agressieve reinigingsmiddelen. Bij licht vervuild oppervlak, zoals watervlekken enz., worden deze geschuurd en nabehandeld.

Opnieuw oliën

Geoliede houten oppervlakken moeten regelmatig worden nabehandeld. Een geolied oppervlak slijt na verloop van tijd door mechanische en fysieke belasting.

Om opnieuw te oliën, doet u wat spijsolie op een doek en wrijft u deze gelijkmatig in in de richting van de vezels op het oppervlak. Na het aanbrengen van de olie trekt u het doek gelijkmatig over het geoliede oppervlak in de richting van de vezels om het overtollige te verwijderen. Laat de olie een nacht inwerken en polijst de volgende dag kort.

houten snijplanken keuken

FAQ

Kunnen houten planken in de vaatwasser?

NEE. Hoge temperaturen, die onvermijdelijk heersen in vaatwassers, veranderen de structuur van de houten snijplank. Het hout lost op, er vormen zich splinters. Gebruik bij de handwas gewoon een spons met een ruwe kant. Een beetje afwasmiddel en de houten snijplank wordt helemaal schoon.

Welke olie om de snijplank in te oliën

Om je nieuwe houten plank grondig schoon te maken is het aan te raden om het hout regelmatig (tip: elke 3-4 weken) in spijsolie te drenken of grondig met een kwast te bevochtigen. Omdat op deze manier het hout over het algemeen geen water meer kan opnemen en er geen vochtig microklimaat ontstaat, dat bijzonder aantrekkelijk is voor bacteriën en ziektekiemen.

 

Zonnebloem- en raapzaadolie behoren tot de halfdrogende oliën:

Deze oliën drogen en worden hars tot op zekere hoogte, maar niet volledig. Voordat de olie op het houtoppervlak volledig is opgedroogd en in het hout is opgenomen, kan deze ranzig en plakkerig worden. Daarom moet overtollig materiaal dat overblijft na het wrijven grondig worden afgeveegd voordat de snijplank opzij wordt gelegd om aan de lucht te drogen.

 

Olijfolie is een van de niet-drogende oliën:

Olijfolie droogt niet op en verharst niet en blijft ook na weken als een olieachtige film op het houtoppervlak achter. Olijfolie mag daarom alleen worden gebruikt als de houten plank sowieso dagelijks wordt gebruikt en dienovereenkomstig dagelijks wordt afgespoeld. Het terugkerende, dagelijkse vochtige afvegen voorkomt dat de olijfolie ranzig en plakkerig wordt.

 

Lijnzaadolie behoort tot de drogende oliën:

Lijnzaadolie verharst volledig en is daarom zeer geschikt voor de verzorging van houten planken in de keuken. Er blijft geen oliefilm achter op het hout. De olie wordt niet ranzig en biedt een goede en duurzame bescherming van de snijplanken. Lijnzaadolie is een puur natuurproduct en is ook als levensmiddel bekend. Maar verwissel pure (koudgeperste) lijnolie niet met een lijnolievernis. Gebruik voor het onderhoud van uw snijplanken alleen natuurlijke lijnolie. De verschillende droogmiddelen die in lijnolievernis zitten wilt u zeker niet op uw keukenplanken hebben.

houten snijplanken keuken